Τουρκικές παραβιάσεις: Ένας ακόμη τρόπος για να «κάνει παιχνίδι» η Άγκυρα

Tρεις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου σε βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο πραγματοποίησαν σήμερα δύο οπλισμένα τουρκικά μαχητικά F-16 ενώ ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 βρέθηκε επίσης στην… λάθος πλευρά του Αιγαίου.  

Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν και δύο παραβάσεις Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας ενώ όλα αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά επιφυλακής. Το τουρκικό ζευγάρι των F-16 πάντως επέλεξε, όπως και χθες, να εμπλακεί με τα ελληνικά μαχητικά με αποτέλεσμα η αναχαίτισή τους να εξελιχθεί σε εικονική «αερομαχία».

Η Άγκυρα εξακολουθεί να πιστεύει ότι με αυτή την «πολιτική» μόνο κέρδη θα έχει μακροπρόθεσμα. Η τουρκική προκλητικότητα δεν περιορίζεται μόνο σε φραστικές απειλές αλλά «συμπληρώνεται» και με την έκδοση παρανόμων αγγελιών NAVTEX στην ανατολική Μεσόγειο, εν όψει της επικείμενης έναρξης γεωτρήσεων για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκδοση, νωρίτερα, κυπριακής αγγελίας (NAVTEX) με την οποία η Κύπρος στο πλαίσο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων θέσπιζε ζώνη ασφαλείας πέριξ της εξέδρας γεώτρησης «West Κapella» απαγορεύοντας την είδοσο σε αυτήν για οποινοδήποτε λόγο (διαβάστε περισσότερα εδώ) η Τουρκία «απάντησε» με… δική της NAVTEX. Η τουρκική αγγελία προς ναυτιλομένους (697/17) δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για την διενέργεια γυμνασίων του τουρκικού Ναυτικού ενώ η πλωτή εξέδρα αναμένται να φθάσει αύριο το πρωί στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ «Ονησίφορος Δυτικό -1» όπου η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI έχει εξασφαλίσει δικαιώματα γεώτρησης.