Υγιείς οι 750 μετανάστες που ρυμούλκησε η φρεγάτα «Ύδρα»

Κανένα πρόβλημα σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος που θα μπορούσε να επηρεάσει τη δημόσια Υγεία στη χώρα, ή στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, και κανένα ύποπτο ή ενδεχομένως πιθανό περιστατικό αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, δεν διαπιστώνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων που διεξάγονται συστηματικά στους περίπου 750 μετανάστες, στην Ιεράπετρα Κρήτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης διαθέτοντας τα παρακάτω μέσα:

– Την Φ/Γ ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού, από απογευματινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου έως τις μεσημβρινές ώρες της 27ης Νοεμβρίου 2014, η οποία ρυμούλκησε επιτυχώς το ακυβέρνητο εμπορικό πλοίο «BARIS» μέχρι τις προσβάσεις του λιμένα της Ιεράπετρας Κρήτης.

– Ένα Ε/Π AS-332 Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, από πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου έως τις μεσημβρινές ώρες της 26ης Νοεμβρίου 2014, το οποίο πέραν της επιβίβασης ενός δύτου – διασώστη του Λιμενικού Σώματος επί του εμπορικού πλοίου «BARIS» με σκοπό την συνδρομή του στην πραγματοποίηση της αρχικής ρυμούλκησής του από έτερο παραπλέον εμπορικό πλοίο, εκτέλεσε τις μεσημβρινές ώρες της 26ης Νοεμβρίου 2014 και αεροδιακομιδή εγκύου από το πλοίο στο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης.

Οι υγειονομικοί έλεγχοι των μεταναστών διεξάγονται από κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ),  στη βάση των προκαθορισμένων πρωτοκόλλων και εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας.

Στους μετανάστες περιλαμβάνονται περίπου 100 παιδιά, τα οποία πρόκειται να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα, ενώ ορισμένοι ελαφρώς τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κρήτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, είχε ληφθεί πρόνοια από το ΕΚΕΠΥ για την εκκένωση και διάθεση τουλάχιστον 100 κλινών σε νοσοκομεία της Κρήτης, λειτουργίας σταθμού πρώτων βοηθειών κατά την εκκένωση του πλοίου στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες, όπως και πρόνοια υγειονομικών ελέγχων και εμβολιασμών από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας, ενώ όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι τοπικοί φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λιμενικοί έχουν προχωρήσει και σε συλλήψεις μελών του πληρώματος του σκάφους.

Εξάλλου, από τον δήμο Ιεράπετρας και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των μεταναστών στην πόλη, υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτόν, στον χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου στην οδό Ολυμπιονικών υπάρχει χώρος, όπου θα συγκεντρώνονται το τρέχον διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής. Ο δήμος καλεί όσους πολίτες, φορείς και σύλλογοι επιθυμούν να ενισχύσουν με τις προσφορές τους την προσπάθεια.

Διαβάστε επίσης: Παιδικά δάκρυα, συλλήψεις και συμπλοκές με μαχαίρια στο φορτηγό πλοίο με τους 700 μετανάστες – Δείτε φωτό και βίντεο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ