ΥΠΕΘΑ: Διαρροές για περικοπές δοκιμάζουν τα νεύρα των στρατιωτικών

Όπου ακούς «εξορθολογισμός» σημαίνει περικοπές. Το «ποίημα» το μάθαμε καλά τα τελευταία χρόνια.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας άρχισε πάλι τις διαρροές περί «εξορθολογισμού» των μισθών των στρατιωτικών, ώστε ο βαθμός τους να συνδέεται ευθέως και με το ποσό της  σύνταξής τους.

Λένε ότι οι στρατιωτικοί θα πληρώνονται ανάλογα με τον βαθμό που φέρουν. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς αν εφαρμοστεί στους εν ενεργεία, θα επιφέρει μειώσεις της τάξης του 40% στην τσέπη τους.

Κάτι τέτοιο μάλλον επικοινωνιακό είναι, παρά ουσιαστικό, εκτιμά ο Πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου (ΕΣΠΕΗΠ) Γιώργος Θεοδώρου
Κι εξηγεί το γιατί:
ήδη με τους μνημονιακούς νόμους όποιος παίρνει πάνω από 1000 ευρώ και δεν έχει συμπληρώσει τα 55 χρόνια ή 35 συντάξιμα, του κόβεται η σύνταξη με πέντε διαφορετικούς τρόπους.

Προκαλείται πανικός με επικείμενες μειώσεις, ενώ στην πραγματικότητα ακόμα κι αν γίνουν αυτές, τα ποσά θα είναι πολύ μικρά γιατί έχουν κοπεί ήδη με τους μνημονιακούς νόμους που ισχύουν.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος στρατιωτικός που με την εμαρμογή κατά το μισό της απόφασης του ΣτΕ, ενώ έπρεπε να λάβει αύξηση 120 ευρώ, στη σύνταξή του, είδε να μπαίνουν στην τσέπη του 15 ευρώ. Τα υπόλοιπα κόπηκαν από τους μνημονιακούς νόμους.

Σε ετοιμότητα για νέες δικαστικές διεκδικήσεις

Καμιά νέα μείωση δεν μπορεί να γίνει στις συντάξεις των Στρατιωτικών, υποστηρίζει ο κ. Θεοδώρου,  αφού το ΣτΕ με την απόφασή του ουσιαστικά είπε «έως εκεί οι μειώσεις» και μάλιστα ζήτησε την επαναφορά στα δεδομένα του 2012 η οποία έγινε κατά το μισό.Αν έρθει νέα μείωση εύκολα θα κριθεί αντισυνταγματική εκ νέου.