Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1945: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Άουσβιτς και αποκαλύπτει τη φρίκη - ΒΙΝΤΕΟ

27.01.2019 | 07:45
Σαν σήμερα το 1945, ο Κόκκινος Στρατός εισέρχεται στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία και απελευθερώνει τους περίπου 7.500 αιχμαλώτους κρατουμένους που βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι εκεί.

Ως πρώτο των κυρίων στρατοπέδων απελευθερώθηκε το Άουσβιτς Ι Μόνοβιτς το μεσημέρι της 27 Ιανουαρίου 1945, από την 60ή Στρατιά, επικεφαλής της οποίας ήταν ο συνταγματάρχης Πάβελ Κουρότσκιν. Στις επόμενες μέρες πέθαναν περίπου 200 από τους επιζώντες του Άουσβιτς από τις συνέπειες της κακομεταχείρισής τους από τους εθνικοσοσιαλιστές, παρόλο που υπήρξε ιατρική βοήθεια από πλευράς των Συμμάχων.

Ο κόσμος επιτέλους μαθαίνει για το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου της αθρώπινης ιστορίας, το Ολοκαύτωμα, κατά το οποίο εκατομμύρια Εβραίοι από κάθε γωνιά της Ευρώπης που βρέθηκε κάτω από την "μπότα" του Ναζισμού εξοντώθηκαν συστηματικά από το Γ' Ράιχ. 

Ο Χάινριχ Χίμλερ διέταξε τον Ιούνιο του 1940 να χτιστεί στο Άουσβιτς το μεγαλύτερο συγκρότημα στρατοπέδων της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας. Η συνολική του έκταση ανερχόταν στα 40 km². Αποτελούνταν από τρία κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα.

Συνολικά εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν. Περίπου 900.000 πέθαναν μετά την επιλογή που έγινε άμεσα κατά την άφιξή τους. Άλλοι 200.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες, υποσιτισμό, βαρύτατη κακοποίηση, συνέπειες ιατρικών πειραμάτων ή δολοφονήθηκαν. Οι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν: Δηλητηρίαση με το αέριο Κυκλώνας Β σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία.


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ