Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθηγητές της Σχολής Ευελπίδων, αμφισβητούν την ορθότητα της απόφασης για τον Εύελπι

18.02.2012 | 00:49
Παρέμβαση των καθηγητών της Σχολής Ευελπίδων για την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου με την οποία απαλλάχθηκε ο Εύελπις που κατηγορείτο για τα όσα έγιναν στο αμφιθέατρο της Σχολής τη 17η Νοεμβρίου.

Με επιστολή τους στην ηγεσία του ΥΕΘΑ ,στη σρατιωτική ηγεσία ,αλλά και στο υπουργείο Παιδείας ο Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ ∆Ι∆ΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ υποστηρίζει:

“Τα τελευταία γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου στο Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ) της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), το αρχαιότερο Ίδρυμα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της νεότερης Ελλάδος, η αθώωση των υπευθύνων για αυτό το περιστατικό, αλλά και η αθώωση περιπτώσεων ποινικού αδικήματος πλαστοπροσωπίας, από τα πειθαρχικά συμβούλια, επαλήθευσαν όλες τις παρεμβάσεις και τις καταγγελίες του Συλλόγου ∆ΕΠ της ΣΣΕ σχετικά με τα σοβαρά θεσμικά κενά του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των ΑΣΕΙ.


Παράλληλα, ανέδειξαν περίτρανα τις αδυναμίες του παλαιωμένου συστήματος εσωτερικής λειτουργίας της Σχολής, που βασίζεται σε Βασιλικό ∆ιάταγμα του 1968. Το ξεπερασμένο νομικό πλαίσιο για τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, το οποίο, όσο και αν αναβαθμίστηκε από το Ν. 3187/2003, περί ΑΣΕΙ και το Ν. 3883/2010, συνεχίζει να έχει επικίνδυνα νομικά κενά, από τον καθορισμό του νομικού προσώπου των ΑΣΕΙ έως και τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας τους.


Αυτά τα νομικά κενά αφήνουν το περιθώριο σε αρκετούς παράγοντες να δρουν με συντεταγμένη πολιτική προς ίδιον όφελος και επιτρέπουν να βρίσκουν έδαφος παλαιωμένες απόψεις, οι οποίες αρνούνται τον ανοιχτό ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα της ΣΣΕ, ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Ελληνική κοινωνία και το προσδιορίζουν ως κλειστό στρατόπεδο. ∆ίνουν, έτσι, τη δυνατότητα να ερμηνεύονται κατά το δοκούν οι νόμοι και οι κείμενες διατάξεις, να γίνονται παρεμβάσεις από εξωθεσμικούς παράγοντες τόσο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής, όσο και στις διαδικασίες εκλογής αιρετών οργάνων.


Οι εκάστοτε κατά καιρούς καταγγελίες του Συλλόγου των μελών ∆ΕΠ της Σχολής μας, στη δικαιοσύνη και στη Γεν. Επιθεώρηση ∆ημόσιας ∆ιοίκησης, ανέδειξαν την κατάχρηση εξουσίας και την επαναλαμβανόμενη παράβαση καθήκοντος πολιτικών προϊσταμένων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που εποπτεύει τις Σχολές, διοικητικών υπαλλήλων του, αλλά και της ∆ιοίκησης της Σχολής ειδικά κατά την περίοδο 2008- 2009.

Ο Σύλλογος ∆ΕΠ της ΣΣΕ εκ νέου καταδικάζει όλες τις ενέργειες που προσβάλουν τη δημοκρατικότητα της Σχολής, φαλκιδεύουν τον ανώτατο εκπαιδευτικό χαρακτήρα της και καταγγέλλει τις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες που συνέβαλαν προς την αντίθετη κατεύθυνση υποστηρίζοντας την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία.


Το περιστατικό της 17ης Νοεμβρίου 2011 ανέδειξε την αναγκαιότητα της θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης του ακαδημαϊκού χαρακτήρα της Σχολής, καθώς και της πλήρους αξιοποίησης των αιρετών οργάνων της στο γενικό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και, κυρίως, στη διαπαιδαγώγηση των Ευελπίδων.
Γι’ αυτό, ο Σύλλογος των μελών ∆ΕΠ της ΣΣΕ προτείνει:

. 1)  Την άμεση ολοσχερή κατάργηση του Β.∆. 312/1968, που εξακολουθεί να ισχύ για τα ζητήματα πειθαρχικού ελέγχου των Ευελπίδων και την αντικατάσταση του με νέο, όπως ο νόμος ορίζει για τα πανεπιστήμια. Ήδη τα μέλη ∆ΕΠ της Σχολής έχουν επεξεργαστεί έναν καινούργιο οργανισμό και εσωτερικό κανονισμό με βάση τον αντίστοιχο οργανισμό των Πανεπιστημίων (Π∆ 160/2008), τον Ν.4009/2011 και τη σύγχρονη στρατιωτική αντίληψη περί εκπαίδευσης.
.
2)  Την παρακολούθηση και ενσωμάτωση του νομικού πλαισίου των πανεπιστημίων και της σύγχρονης στρατιωτικής πραγματικότητας, ώστε να μην προκύπτουν διαφορές και αμφισβητήσεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:ΑΡΘΡΟ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΡ.Ι.ΠΑΡΙΣΗ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ