Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέρκελ-Ολάντ γιόρτασαν τη "γαλλογερμανική" συμφιλίωση

08.07.2012 | 18:39
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τίμησαν σήμερα τη μνήμη της μεταπολεμικής συμφιλίωσης των χωρών τους, τονίζοντας τη σημασία της γαλλο-γερμανικής φιλίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

"Η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά ένα νόμισμα", δήλωσε η Μέρκελ κατά τη συναντησή τους στη γαλλική πόλη Ρεμς, "και είναι απαραίτητες γιαυτό οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις. Έδωσαν ουσιαστική μορφή και προώθησαν την ευρωπαϊκή ενότητα".

Οι δύο ηγέτες παρέστησαν σε επιμνημόσυνη δέηση στο καθεδρικό ναό της Ρεμς, σηματοδοτώντας την 50ή επέτειο της συνάντησης, στις 8 Ιουλίου του 1962 στην πόλη αυτή, του Γάλλου τότε πρόεδρου Σαρλ ντε Γκολ και του Γερμανού καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ οι οποίοι υπέγραψαν συνθήκη γαλλο-γερμανικής φιλίας.

"Η φιλία μας παρακινεί την Ευρώπη", δήλωσε ο Ολάντ προσθέτοντας ότι η
τρέχουσα κρίση στην Ευρωζώνη είναι μια δοκιμασία για την Ευρώπη που δεν θα είναι η τελευταία.

"Θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία για μια νέα αναγέννηση, για να βρούμε εμείς μια νέα αρχή. Και αυτό απαιτεί από εμάς να πορευτούμε προς τα εμπρός σε ένα νέο ανεπτυγμένο κόσμο, ο οποίος είναι σε θέση να συνδυάσει την οικονομική επίδοση με την κοινωνική πρόοδο, την ανταγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη", σημείωσε.

Ωστόσο, η τελετή αυτή σκιάστηκε από τη βεβήλωση περίπου 40 τάφων Γερμανών στρατιωτών από τον πόλεμο στο κοντινό νεκροταφείο της Σεντ Ετιέν-α-Αρν.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 40 ξύλινοι σταυροί υπέστησαν βανδαλισμούς, διαλύθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν για καυσόξυλα.
Το νεκροταφείο αυτό περιέχει περίπου 12.000 τάφους από την περίοδο του πολέμου, οι περισσότεροι Γερμανών στρατιωτών. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ