Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νταβούτογλου - Κάμερον: Συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά κατά του ISIL

10.12.2014 | 13:55
Κάμερον και Νταβούτογλου συμφώνησαν να κλείσουν τη ροή ξένων μαχητών από και προς τη Συρία και το Ιράκ μέσω Τουρκίας.  Πολλοί από τους περίπου 500 Βρετανούς, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν ταξιδέψει στην περιοχή, χρησιμοποίησαν την Τουρκία ως χώρα διέλευσης και περίπου οι μισοί από αυτούς πιστεύεται ότι έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Έπειτα από συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία και η Τουρκία πολεμούν «έναν κοινό εχθρό, την ακραία τρομοκρατία».

«Θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά διότι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν (…) στη Συρία και το Ιράκ είναι άνθρωποι που μας απειλούν στην πατρίδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όλα αυτά έχουν στόχο να κάνουν τους ανθρώπους πιο ασφαλείς στην Τουρκία και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ασφαλείας στη Βρετανία», συνέχισε ο Κάμερον.

Ο Νταβούτογλου υπερασπίστηκε την Τουρκία, η οποία έχει δεχθεί κατηγορίες περί του ότι οι έλεγχοι στα σύνορά την ήταν ελλιπείς. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να ανησυχεί περισσότερο από την Τουρκία από την τρομοκρατία στη Συρία και το Ιράκ (...). Οι προσπάθειες της Τουρκίας θα πρέπει να υποστηριχθούν», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Η Βρετανία και η Τουρκία θα μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες για τους ξένους μαχητές στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι δρουν στη Συρία και το Ιράκ σε μια προσπάθεια αυτοί να μην αποτελέσουν απειλή όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Ο πρωθυπουργός (Νταβούτογλου) και εγώ συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να ανταλλάσσουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες», επεσήμανε ο Κάμερον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι συζητήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του αφορούσαν «μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση του ΙΚ και την αποκατάσταση της σταθερότητας σε αυτή την περιοχή του κόσμου».

«Αυτό που χρειαζόμασταν στο Ιράκ είναι αυτό που χρειαζόμαστε στη Συρία: να δούμε να εγκαθίσταται μια νέα κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλο τον λαό», σχολίασε ο Κάμερον.

Η Βρετανία ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική της ασφάλεια, εν μέρει εξαιτίας του κινδύνου οι Βρετανοί που επιστρέφουν στην πατρίδα τους αφού έχουν πολεμήσει στο πλευρό του ΙΚ να εξαπολύσουν επιθέσεις στο βρετανικό έδαφος.

Όταν ρωτήθηκε ο Νταβούτογλου για τις πληροφορίες ότι η Άγκυρα παρέδωσε δύο Βρετανούς μέλη του ΙΚ τους οποίους είχε συλλάβει στη τζιχαντιστική οργάνωση τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων προκειμένου να απελευθερωθούν Τούρκοι όμηροι, απάντησε ότι θα ήταν λάθος να κάνει σχόλια δημοσίως για επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STR

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ