Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Γερμανοί ...ξαναήρθαν στη Κρήτη. ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ ρεπορτάζ από τις βολές που έκαναν

04.11.2012 | 00:01

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

 ''Πόλεμος'' έγινε τις τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, προσομοιάζοντας σενάριο από μια ενδεχόμενη μελλοντική σύγκρουση στην Μέση Ανατολή με χρήση βαλλιστικών πυραύλων και άγριες αερομαχίες με απόλυτο ηλεκτρονικό χάος.

Η ελληνική νησίδα Μακρά - ΝΑ της Ανάφης - προσομοίωσε το έδαφος του ...Ιράν  από όπου εκτοξεύτηκαν οι δύο ''βαλλιστικοί πύραυλοι'' κατά της Κρήτης και τους οποίους  εξουδετέρωσαν εγκαίρως και επιτυχώς αντιπυραυλικά συστήματα Patriot της Γερμανικής Αεράμυνας που βρίσκονται στο Πεδίο Βολής Κρήτης για άσκηση-αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της άσκησης Rapid Arrow 2012 -  που παρουσίασαν ''Τα Νεα Σαββατοκύριακο'' σε ρεπορτάζ του Λουκά Δημάκα - εκτοξεύτηκαν πολλές δεκάδες πύραυλοι  Patriot (περίπου 50) και Stinger (12) από δυο μονάδες - αφρόκρεμα της Γερμανικής Αεράμυνας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού.

Η άσκηση,όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές ανέδειξε και επιβεβαίωσε τρία στοιχεία:
-Τον σταθερό προσανατολισμό της Συμμαχίας στη  ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας και στη Ευρώπη σε σημείο που,  να καταγράφεται μια ''αντιπυραυλική υστερία''.
- Την  θεώρηση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ως ένα πιθανό ''σκηνικό'' βαλλιστικής - αντιβαλλιστικής δράσης που ενισχύεται και από την ταυτόχρονη πραγματοποίηση αυτές τις ημέρες μεγάλης κοινής αμερικανο-ισραηλινής αντιπυραυλικής άσκησης με βάση το Ισραήλ!Αλλά και το ότι η Γερμανία έκανε ταυτόχρονα και βολή από φρεγάτα εντός του ΠΒΚ.
- Την σημασία του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ- NAΜFI) ως το μοναδικό  με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές για την δοκιμή της αντιπυραυλικής ομπρέλας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ  στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.
Στην συγκεκριμένη άσκηση  που είναι η συνέχεια της περυσινής  Rapid Arrow - πάλι από το ΠΒΚ-NAMFI - όπου έγινε η πρώτη με live εκτόξευση αντιπυραυλικού βλήματος με εντολή από το Στρατηγείο Αεράμυνας του ΝΑΤΟ  στην Γερμανία. πήραν μέρος - διαδοχικά - 2 Μεραρχίες της γερμανικής Αεράμυνας και ήταν παρόντες ο διοικητής και 
ο υποδιοικητής, αντιστοίχως. Συνολικά ασκήθηκαν 490 στρατιωτικό της Γερμανίας από τις 17 Σεπτεμβρίου που άρχισε να φθάνει το πρώτο κλιμάκιο προετοιμασίας.Η βολή από την Μακρά

Το σενάριο που προέβλεπε την εξουδετέρωση απειλής από δύο βαλλιστικούς πυραύλους ήταν ουσιαστικά το τελευταίο και έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή.Οι στόχοι -τζετ που προσομοίωναν τους βαλλιστικούς πυραύλους μεταφέρθηκαν στην Νήσο Μακρά με ''Σινούκ'' του ελληνικού Στρατού.

Σύμφωνα με το σενάριο  ο εντοπισμός των πυραύλων έγινε από γερμανική φρεγάτα - συνολικά ήταν τρείς στην ευρύτερη περιοχή - η οποία και έδωσε τον στόχο στο κέντρο επιχειρήσεων του Πεδίου Βολής Κρήτης. Ο πύραυλος εξουδετερώθηκε 40 χλμ. από τα παράλια της Κρήτης σε μεγάλο ύψος. Πρίν ο πύραυλος -απειλή είχε ανέλθει στην στρατόσφαιρα ( μεταξύ 10-50 χλμ ύψος) και μετά άρχισε να κατεβαίνει απειλητικά!.Αν αποτύγχανε η αναχαίτιση υπάρχει σύστημα προσγείωσης ή προσθαλάσσωσης του στόχου αλλά και αυτοκαταστροφής του Patriot.

Σύνθετα σενάρια

Το προσωπικό των μονάδων ( 1η και 4η Αεροπορική Μεραρχία) ασκήθηκε σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα αλλά για μια εβδομάδα συνέπεσαν 490 Γερμανοί στρατιωτικοί!
Η άσκηση έγινε στο πλαίσο των τακτικών αξιολογήσεων που εκτελούνται στο ΠΒΚ  και υπό την αιγίδα του SHAPE:  πραγματοποιήθηκαν τακτικές βολές με οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT και μικρού βεληνεκούς STINGER από τις Γερμανικές Μονάδες Αεραμύνης. Οι Μονάδες αξιολογήθηκαν σε όλες τις φάσεις (ανάπτυξη-εκτέλεση της αποστολής-αναδιάταξη) ενός σύγχρονου περιβάλλοντος επιχειρήσεων αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα μέχρι και 6 ιπτάμενους στόχους υψηλών δυνατοτήτων οι οποίοι χρησιμοποιούσαν όλες τις τεχνικές προσβολής ενός σχηματισμού (COMAO) Αεροσκαφών (κορεσμός αεράμυνας, ηλεκτρονικά αντίμετρα, προσβολές από διαφορετικά ύψη με χρήση ελιγμών, χρήση Κ/Β Αnti Radiation). Εκτοξεύτηκαν με επιτυχία συνολικά περίπου 50 βλήματα PATRIOT και  10 βλήματα STINGER εναντίον των ιπτάμενων στόχων. 
Στις  29- 31 Οκτωβρίου 2012, επισκέφθηκε το ΠΒΚ-NAMFI, ο Υποδιοικητής της 4ης Αεροπορικής Μεραρχίας, Ταξίαρχος DieterDammjakob για να παρακολουθήσει την εκτέλεση των Γερμανικών ATBM βολών με Κατευθυνόμενο βλήματα PATRIOT - νωρίτερα  είχε έλθει στο ΠΒΚ ο Διοικητής της άλλης μονάδας.Και οι δύο ευχαρίστησαν τον Διοικητή του ΠΒΚ-NAFSI  ταξίαρχο Ιπποκράτη Δασκαλάκη.
Τις βολές πλέον των Γερμανών αξιωματούχων - και των ΝΑΤΟικών αξιολογητών του ΠΒΚ-  παρακολούθησαν επίσης Σουηδοί παρατηρητές στα πλαίσια της συνεργασίας του ΝΑΤΟ και των Κρατών μελών του με τις Χώρες του PfP.

Κοινωνική προσφορά Γερμανών


Αξίζει να σημειωθεί ότι την 25η Οκτωβρίου 2012 έγινε εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο του στρατωνισμού ΠΒΚ και από γερμανούς στρατιωτικούς. Στην αιμοδοσία συμμετείχαν 60 δότες, προσωπικό του ΠΒΚ και Γερμανικών Μονάδων. Επίσης τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπεία Γερμανών θα προσφέρι ρούχα και τεχνικό υλικό υποστήριξης στο Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων.Οι ενέργειες αυτές - αναφέρει πηγή του  ΠΒΚ- αποδεικνύουν τους δεσμούς μεταξύ των δυο λαών αλλά και το αίσθημα συναδελφικότητας μεταξύ των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. 
Σημειώνεται ότι η Γερμανία αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ΠΒΚ από το 1964 και συνεχή χώρα-Χρήστη των εγκαταστάσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

ΣΧΟΛΙΑ