Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύπρος: "Να προσέχουν όσοι δημοσιοποιούν στοιχεία που βλάπτουν την εθνική ασφάλεια"

11.02.2019 | 16:34
Μετά την θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο, που προκλήθηκε από την δημοσιοποίηση έκθεσης σχετικά με την κατάσταση της Εθνικής Φρουράς και κυρίως των εφέδρων, οι οποίοι κυριολεκτικά αποφεύγουν την υποχρεωτική θητεία τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Προδρόμου τοποθετήθηκε στο "καυτό" αυτό ζήτημα, μετά και την απάντηση που είχε δώσει και ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης.

Την προσοχή όλων στη δημοσίευση στοιχείων που ενδεχομένως να βλάπτουν την ασφάλεια της Κύπρου συνέστησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Προδρομος Προδρόμου σχετικά με το θέμα της εφεδρείας.

Υπογράμμισε δε ότι «αδυναμίες που υπήρχαν για δεκαετίες στο σύστημα είναι γνωστές και αντιμετωπίζονταν ήδη από το Υπουργείο Άμυνας και ήδη υπάρχουν βελτιώσεις».

Σημείωσε ότι αδυναμίες υπήρχαν και στο σύστημα κατάταξης κληρωτών οι οποίες αντιμετωπίστηκαν. «Πρέπει όλοι να δείξουν προσοχή σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη αν δουν το φως της δημοσιότητας», κατέληξε.

Το Κυπριακό θα λυθεί αν συζητηθούν όλα τα θέματα όχι κατ΄επιλογήν, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου είπε ότι «έχει διευθετηθεί μια συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί, όπως ο Πρόεδρος επεδίωκε από την πρώτη μέρα της επανεκλογής του εδώ και ένα χρόνο.

Δυστυχώς μέχρι τώρα υπήρχε απροθυμία από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ευτυχώς τώρα θα γίνει η συνάντηση, η οποία είναι άτυπη και θα έχουν την ελευθερία να αναπτύξουν απόψεις για θέματα που αφορούν τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Αφού μιλάμε για επανέναρξη υπενθυμίζουμε ότι στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος στις 5 Ιουλίου κατέθεσε συνολικές προτάσεις υπό την αίρεση μιας τελικής συμφωνίας, αφού προηγουμένως είχε διευκρινιστεί και το πλαίσιο Γκουτέρες.

Θα ήταν υποβοηθητικό -αυτό έχει τονιστεί και στη Λουτ - αν και από τουρκικής πλευράς είχαμε θέσεις και για τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες».

Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής, για αυτό υπάρχουν τα ψηφίσματα των ΗΕ που περιγράφουν και το πλαίσιο λύσης, αλλά και προνοούν και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και είναι ουσιαστικό θέμα και οι έξι παράμετροι.

Ερωτηθείς είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέσυρε ποτέ τις προτάσεις που έθεσε στο Κραν Μοντανά.

Επεσήμανε ότι «λύση σημαίνει αλλαγή της ομηρίας της Κύπρου από εγγυήσεις και αποχώρηση του κατοχικού στρατού. Αν δεν υπάρξει η ετοιμότητα από την τουρκική πλευρά να συζητηθούν αυτά τα θέματα τότε υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας ότι «θα λυθεί το κυπριακό αν συζητηθούν όλα τα θέματα όχι κατ΄επιλογήν».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αυτή τη στιγμή όλες οι πολιτικές δυνάμεις και το ΑΚΕΛ υπογραμμίζουν ότι λύση σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και της κηδεμόνευσης έξωθεν και να αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός.

Αυτά τα πράγματα είναι πρωτίστως που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από τις διαπραγματεύσεις και αναμένουμε ότι όλες οι ελληνοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια γα να πάψει να υπάρχει η κατοχή και να αποτρέπεται στο διηνεκές μια εξέλιξη όπως ήταν η εισβολή».

Σε ερώτηση ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Προέδρου με τον κ. Ακκιντζί που θα ικανοποιούσε την πλευρά μας, ο Εκπρόσωπος είπε "να υπάρξει προσυνεννόηση για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, διότι επιδίωξη μας είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στις διευκρινίσεις της 4ης Ιουλίου ως αφήγηση της δικής μας πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχουν αφηγήματα, ούτε υπάρχει ο χρόνος αυτή τη στιγμή για να αναλωθούμε σε διαδικαστικές συζητήσεις.

Υπάρχουν έξι παράμετροι, δύο από αυτές αφορούν την κατοχή και την εισβολή, την ασφάλεια, πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση σε αυτό το επίπεδο». Πρόσθεσε ότι όλοι θα πρέπει να δώσουν έμφαση στα θέματα της ασφάλειας.

Σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν τοποθετηθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά για όλες τις παραμέτρους και αν θα υπάρξουν συνεπώς όροι αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε «να δούμε την εξέλιξη, να μην κάνουμε εικασίες.

Είναι γεγονός ότι ο ΓΓ ζήτησε να συμφωνηθούν όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά κατατοπιστικό για το τι πρέπει να γίνει».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπέμψει τον εκλογικό νόμο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτός ο νόμος μελετάται σε συνεργασία του Προέδρου με τον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να ληφθεί κάποια απόφαση».

Πηγή: philenews 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ