OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΜΤΣ: «Πέφτουν οι τίτλοι τέλους!»

13/07/2013 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφει ο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΣΤΡΑΝΤΑΣ

Αντιστράτηγος ε.α
«Μπορούμε να αποφύγουμε τις ευθύνες μας. Δεν μπορούμε όμως να αποφύγουμε τις συνέπειες επειδή αποφύγαμε τις ευθύνες μας.»
(Sir Josian Stamp ,1840-1940,Βρετανός τραπεζίτης)

Διαβάζοντας κανείς την έκθεση πεπραγμένων* για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) του απελθόντος προέδρου κ. Σωτηρόπουλου, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι ύστερα από μία μακρά περίοδο ρεμούλας, κακοδιαχείρισης, ασύλληπτης διαφθοράς και παρανομίας σε όλα τα επίπεδα καθώς και πρωτοφανούς δηλωμένου κομματικού πατριωτισμού εκ μέρους των κατά καιρούς προέδρων του, άρχισαν να πέφτουν οι τίτλοι τέλους για το ταμείο σε ένα εφιαλτικό έργο που κράτησε όσο και η περίοδος της συστηματικής καταστροφής της Χώρας από τους φερόμενους σήμερα ως σωτήρες της. Και οι τίτλοι τέλους ως γνωστόν ακολουθούνται από το οριστικό μαύρο το οποίο σύμφωνα με τα γραφόμενα του τέως προέδρου αναμένεται να επέλθει το έτος 2017 και μοιραία θα έχει την ατυχία να το διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος του ταμείου κ.Σιδηρόπουλος.

Άλλος ένας λοιπόν επίδοξος σωτήρας του ΜΤΣ απεχώρησε άπραγος έχοντας επιτύχει στη διάρκεια της τριετούς θητείας του (2010-2013) το καταπληκτικό και ενδεχομένως παγκόσμιο για μετοχικά ταμεία ρεκόρ να μειώσει δηλαδή το μέρισμα, μαζί με την προαναγγελθείσα νέα μείωση, κατά 75% χωρίς να καταφέρει να εξεύρει κάποιο νέο έσοδο. Και την σκυτάλη της οριστικής πτώχευσης του ταμείου παρέλαβε ο νέος πρόεδρος ο οποίος ας ευχηθούμε ότι αναλογιζόμενος τουλάχιστον τις ευθύνες του και την ηθική υποχρέωση έναντι των συναδέλφων του, αποστράτων και εν ενεργεία, θα αναλάβει τον ρόλο όχι ενός ακόμα αναλώσιμου και ψευδεπίγραφου σωτήρα αλλά ,όπως απαιτούν οι περιστάσεις και το περί δικαίου αίσθημα, το ρόλο του τιμωρού και του ανθρώπου εκείνου ο οποίος θα απαιτήσει την ταχεία εκδίκαση όλων των ευρισκομένων ενώπιον του εισαγγελέα οικονομικών και όχι μόνο εγκλημάτων που διεπράχθησαν στο ταμείο κατά την τελευταία 20ετία ,όπως αναλυτικά καταγγέλλονται στην έκθεση των οικονομικών επιθεωρητών, αλλά και ταυτόχρονα θα ζητήσει την απομάκρυνση όλων εκείνων των επίορκων υπαλλήλων του ταμείου οι οποίοι με πράξεις και παραλείψεις τους εζημίωσαν τα μέγιστα το ταμείο τόσο οικονομικά όσο και ηθικά.

Στην έκθεση λοιπόν των πεπραγμένων του μεταξύ πολλών άλλων και σε ότι αφορά στο μέρισμα και την τύχη του ταμείου από εδώ και πέρα, ο απελθών πρόεδρος κ. Σωτηρόπουλος μας λέει ότι από τα 105 εκ ευρώ που απαιτούντο για να δοθεί το μέρισμα στο ύψος εκείνου του πετσοκομένου κατά 50% μερίσματος του 2012,υπάρχουν δυστυχώς μόνο 55 εκ. γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μία καινούργια μείωση του μερίσματος κατά 50% . Δηλαδή το μέρισμα κατάντισε τελικά όχι αντίδωρο αλλά ψίχουλο. Να πούμε βέβαια ότι εφ’όσον μέχρι τώρα για το 2013 το μέρισμα που χορηγήθηκε τα δύο πρώτα τρίμηνα ήταν χωρίς περικοπές τα περιβόητα 55 εκ ευρώ μοιράστηκαν ήδη και έτσι δεν θα πρέπει να περιμένουμε άλλο μέρισμα εντός του 2013. (Τις παραπάνω προβλέψεις μένει να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει ο νέος πρόεδρος).

Η σοβαρότερη όμως επισήμανση που κάνει στην έκθεσή του ο κ.Σωτηρόπουλος ,αφορά στην από εδώ και πέρα πρόβλεψη εξέλιξης του μερίσματος όπου μας λέει ότι για την τετραετία 2013-2016 το μέρισμα θα πρέπει να συνεχίσει να δίνετε κατά 72,8% μειωμένο εκείνου που δινότανε το 2010 δηλαδή ,όπως λέει, να είναι της τάξης των 85 ευρώ μηνιαίως. (Εφ’όσον βέβαια θα σημείωνα εγώ δεν υπάρξουν παραπέρα μειώσεις στα έσοδα λόγω περικοπής μισθών).Το δε έτος 2017 μας λέει ο κ.Σωτηρόπουλος ότι θα είναι έτος μηδενικού μερίσματος. Το μαύρο δηλαδή που λέγαμε.

Κατόπιν λοιπόν όλων των παραπάνω αναρωτιέται κανείς γιατί δεν αποφασίζεται ΕΔΩ και ΤΩΡΑ η ταχεία ένταξη ,έστω και μόνου, του ΜΤΣ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ ) σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο ΝΔ 4052/2012 (άρθρα 35-49 περί ΕΤΕΑ); Στη χειρότερη περίπτωση το επικουρικό θα είναι διπλάσιο εκείνου που δίνει σήμερα ως μέρισμα το ΜΤΣ. Εξ’ άλλου και εξ όσων προκύπτει από την υπ’αριθ 384/26-6-2012 γνωμοδότηση (επισυνάπτεται), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν φορείς επικουρικής ασφάλισης και συνεπώς σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο εργασίας προς όλα τα υπουργεία και προς το Υ.ΕΘ.Α, θα πρέπει από το χορηγούμενο από τα μετοχικά ταμεία μέρισμα, να παρακρατείται ποσό υπέρ του ταμείου ΑΚΑΓΕ-ΕΕΣΕΑ (Ειδικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών- Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης).Μάλιστα να πούμε εδώ ότι το υπουργείο εργασίας στην εγκύκλιό του καθορίζει όπως αυτή η επί πλέον εισφορά από τα μερίσματα ,εφ’όσον δεν έχει παρακρατηθεί ,να παρακρατηθεί αναδρομικά και να αποδίδεται εφ’εξής κάθε μήνα. (Σημείωση: Δηλαδή μας κάνουν κρατήσεις για να ενισχύουμε από τα πολλά που παίρνουμε τα ασθενή επικουρικά ταμεία! Σε αυτή την αναδρομική υπέρ ΕΚΟΕΜΣ παρακράτηση οφείλεται και η μείωση της σύνταξης μηνός Ιουλίου κατά 45-60 ευρώ για την οποία ακόμη περιμένουμε ενημέρωση των αρμοδίων).

Ασφαλώς τα περιουσιακά στοιχεία του ΜΤΣ θα μπορούν με κοινή και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με το υπουργείο προστασίας του πολίτη να τεθούν υπό την διαχείριση κάποιου νεοσύστατου φορέα τα δε προκύπτοντα έσοδα να μοιράζονται αναλόγως.
Τα παραπάνω ως σκέψεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επικουρικότητα του ΜΤΣ ιδέα την οποία στην έκθεση πεπραγμένων του υποστηρίζει ο κ.Σωτηρόπουλος και με την οποία εκτιμάται ότι δεν θα είχε αντίρρηση ο νέος πρόεδρος του ΜΤΣ. Διαφορετικά αργά ή γρήγορα θα πέσει το μαύρο. Οψόμεθα.

Σημειώσεις:
*Την έκθεση πεπραγμένων του τέως προέδρου του ΜΤΣ κοινοποίησε προς τιμήν της η ΑΝ.Ε.Α.ΕΔ. και μπορείτε να την βρείτε στη διεύθυνση http://www.aneaed.eu/images/pdf/MTS020713a.pdf Τα αναφερόμενα στο μέρισμα είναι στη σελίδα 11 της έκθεσης. 

Tags: ΜΕΡΙΣΜΑΜΤΣΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Related Posts

e-ΕΦΚΑ
ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 9 έως τις 13 Φεβρουαρίου

07/02/2026 - 19:13
Φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ
ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Μισθολογικό άλμα για τα Στελέχη του Στόλου: Οι αυξήσεις στην πράξη με αναλυτικά παραδείγματα για όσους υπηρετούν σε πλοία πρώτης γραμμής

05/02/2026 - 14:03
e-ΕΦΚΑ
ΜΙΣΘΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από 29 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου

25/12/2025 - 13:11

Διαβάστε Επίσης

APKWS για μαχητικά: Το φθηνό όπλο ακριβείας που βλέπει η Πολεμική Αεροπορία για anti-drone αποστολές

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος, με λίγες νεφώσεις και μικρή πτώση θερμοκρασίας

Σαν σήμερα: Το 1991 παροπλίζεται το εμβληματικό «Βέλος» του Πολεμικού Ναυτικού

Επικοινωνία Τραμπ – Ζελένσκι λίγο πριν το νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη: Προετοιμασία για «διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών»

Τζέι Ντι Βανς προς Ιράν: «Ελπίζω να λάβουν υπόψη τις απειλές Τραμπ»

Ουκρανία: 1.700 άνδρες από 36 αφρικανικές χώρες πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας

Chu SAM: H Ιαπωνία θα αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα σε νησί «μια ανάσα» από την Ταϊβάν, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την Κίνα

Athens Defence Summit 2026: Το μέλλον του πολέμου και η υπεράσπιση της ελευθερίας σε μια εποχή στρατηγικού μετασχηματισμού

Top News

Μαρία Καρυστιανού: Μου έταξαν το υπουργείο Δικαιοσύνης, απέρριψα την πρόταση - Πριν το καλοκαίρι η ανακοίνωση του νέου κόμματος, μας ζορίζει η ονομασία

Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Αν μου έδιναν τα χρήματα που τους ζήτησα, θα πήγαινα στα J2US»

Τζένη Μελιτά: «Νιώθω πολύ ωραία που είμαι στην ΕΡΤ – Ήταν όνειρο ζωής να δουλέψω εκεί»

Άλιμος: Βίντεο - ντοκουμέντο με την τρελή πορεία μεθυσμένης οδηγού που τράκαρε 11 παρκαρισμένα αυτοκίνητα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert