Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ΗΠΑ αποφεύγουν να καταδικάσουν τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία

23.10.2014 | 23:01
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τηρούν μια στάση “ουδετερότητας” που τελικά ευνοεί μόνο την Τουρκία στο θέμα της Κύπρου και των απαράδεκτων προκλήσεων της Άγκυρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέφυγε και πάλι να καταδικάσει τις προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου ρώτησε πιεστικά την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζενιφερ Ψάκι, αλλά εκείνη περιορίστηκε να προσθέσει ότι το μήνυμα για αποφυγή εντάσεων στέλνεται «ευρέως» και ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τον ειδικό σύμβουλο, Εσπεν Μπαρθ Άιντε και στηρίζουν τις προσπάθειές του να επιστρέψουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της.

“Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», είπε η κ. Ψάκι, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτήριζε «εισβολή» τις τουρκικές παραβιάσεις.


Σε ερώτηση αν το αίτημα για αποφυγή εντάσεων απευθύνεται προς την Τουρκία, ή την Κύπρο, η κ. Ψάκι είπε πως «συνεχίζουμε να το διαβιβάζουμε ευρέως και πιστεύουμε πως έτσι πρέπει τα πράγματα να προχωρήσουν».


Σε ερώτημα αν αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έχουν συνομιλήσει με Τούρκους και τους έχουν ζητήσει να σταματήσουν τις προκλητικές τους δηλώσεις, η κ. Ψάκι είπε πως δεν έχει κάτι να δηλώσει για συνομιλίες του κ. Κέρυ.
«Παραμένουμε εμπλεγμένοι σε ανώτερο επίπεδο με τις κυβερνήσεις. Επίσης υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέρη κι είμαστε σε στενή επαφή μαζί του», κατέληξε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε ακόμη:

Που το πάει η Τουρκία σε Κύπρο - Αιγαίο! Όλο το σχέδιο συντονισμένων προκλήσεων με χάρτες
Η Άγκυρα "στριμωγμένη" στο "τετράγωνο" Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου Ισραήλ!
"Ταγίπ κάτσε φρόνιμα"! Ρωσικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία στην
ΑΟΖ της Κύπρου


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ