Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρίσι: Συνάντηση 13 ΥΠΑΜ για την επιχείρηση στη Μοσούλη

17.10.2016 | 19:05
 Οι υπουργοί Άμυνας 13 χωρών που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα συναντηθούν στις 25 Οκτωβρίου στο Παρίσι για να ενημερωθούν κυρίως για τις εξελίξεις στη μάχη της Μοσούλης, στο Ιράκ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.

Δώδεκα υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός Άστον Κάρτερ, θα βρίσκονται στο Παρίσι, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Εκτός από τους υπουργούς του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, παρόντες θα είναι και οι ομόλογοί τους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, Δανία).

Στον διεθνή συνασπισμό μετέχουν περίπου 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και πολλές αραβικές και ασιατικές.

"Ο στόχος είναι να ενημερωθούμε για την πρόοδο που επιτυγχάνεται στη Μοσούλη" διευκρίνισε μια πηγή από το περιβάλλον του Λε Ντριάν. "Θα πρέπει να αποφύγουμε κυρίως τη μεταφορά σημαντικών πόρων του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) από τη ζώνη της Μοσούλης προς τη Συρία", πρόσθεσε.

Οι 13 υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία, όπου το ΙΚ διατηρεί ισχυρά προπύργια, κυρίως στη Ράκα. "Θα δοθεί η ευκαιρία να υπενθυμίσουμε πόσο σημαντική είναι η ανακατάληψη της Ράκας", ανέφερε το περιβάλλον του Λε Ντριάν, υπογραμμίζοντας ότι το Παρίσι "συμφωνεί πλήρως" με τις ΗΠΑ όσον αφορά αυτόν τον στόχο.

Στη Μοσούλη το ΙΚ έχει 5.000-8.000 μαχητές ενώ οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις αριθμούν περίπου 45.000 άνδρες. Άγνωστο παραμένει αν οι τζιχαντιστές σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί και να υπερασπιστούν τις θέσεις τους ή αν θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν προς άλλες περιοχές και ιδίως προς τη Συρία.

Οι υπουργοί Άμυνας του διεθνούς συνασπισμού έχουν ήδη συναντηθεί άλλες τέσσερις φορές φέτος, στο Παρίσι τον Ιανουάριο, στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο, στη Στουτγκάρδη τον Μάιο και στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ