Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προκλητικός ο Ερντογάν: Απειλεί τις εταιρείες ενέργειας που συνεργάζονται με την Κύπρο

10.07.2017 | 16:22
 Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση του Κυπριακού και χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε αυτό που αποκάλεσε ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τ. Ερντογάν δεν κατονόμασε τις εταιρείες.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ευημερία και ηρεμία της ανθρωπότητας. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι σε μια σημαντική γεωπολιτική θέση και βλέπει να έχει καθήκον ως φυσική γέφυρα μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. “Ως χώρα μεταφοράς κάνουμε ό,τι μπορούμε”, ανέφερε.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι είναι έτοιμοι να αξιολογήσουν προγράμματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Ιράκ, προσθέτοντας ότι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και πως τώρα με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών υπάρχει πρόσβαση σε πεδία όπου προηγουμένως δεν υπήρχε. “Η προτεραιότητά μας είναι ο διάδρομος νοτίου φυσικού αερίου”, ανέφερε. Αναφερόμενος στο χάος που δημιούργησαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε περιοχές ενέργειας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κανείς να μην περιμένει ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει στα τετελεσμένα και ότι δεν θα απαντήσει στις επιθέσεις εναντίον της. Πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για την ασφάλεια της χώρας τους χωρίς να πάρουν άδεια από κανέναν.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ομιλία του στη σύνοδο για το πετρέλαιο, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις μετά η Σύνοδο στο Κραν Μοντάνα για το Κυπριακό αλλά και στις έρευνες που θα ξεκινήσουν για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

‘’Πρέπει να υπενθυμίσω πως οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου ανήκουν και στις δυο πλευρές.’’ είπε ο Γιλντιρίμ σύμφωνα με το Reuters.
‘’Εδώ και καιρό συστήνουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Θα υπάρχει όφελος αν οι ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν ξεκινήσει τις μονομερείς έρευνες και την παρεμπόδιση την ειρήνη » δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ