Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προκλητικός μέσα στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου

04.03.2016 | 21:03
"Ποιο είναι το δικό σου νησί; Ποιο είναι το δικό μου νησί; Δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης", είπε χαρακτηριστικά ο Μελβούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νίκο Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ανέφερε ότι υπάρχουν νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπογραμμίζοντας όμως ότι "σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη, γεγονός που αποδείχθηκε και στο παρελθόν όταν στο σεισμό στην Τουρκία οι πρώτοι που συνέδραμαν ήταν οι Έλληνες". Και πρόσθεσε: "Τα ανθρωπιστικά δεν πρέπει να μπερδεύονται με τα πολιτικά. Ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί δεν υφίστανται όταν υπάρχει πρόβλημα διάσωσης".

"Οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται για την υπέρβαση των προβλημάτων» απάντησε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι αναθεωρητική δύναμη και πιστεύει στην καλή γειτνίαση και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου". Τόνισε δε την ανάγκη "συστηματικής αντιμετώπισης των δικτύων των διακινητών και των μαφιόζων που έχουν τζίρο 6 δισ. ευρώ".

Σύμφωνα με το MEGA, ο Νίκος Κοτζιάς κράτησε χαμηλούς τόνους και δεν απάντησε στην πρόκληση Τσαβούσογλου, καθώς η μετάφραση από τα τούρκικα στα ελληνικά δεν ήταν ακριβής...

Για το θέμα της επανεισδοχής των προσφύγων/ μεταναστών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες καθώς και με άλλες που δρομολογούνται. Ανέφερε αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από την πλευρά της Τουρκίας και επισήμανε ότι από τις 800 αιτήσεις επανεισδοχής της Ελλάδας εγκρίθηκε ήδη το 99%.
Κατά τις διευρυμένες συνομιλίες εξετάστηκαν οι συμφωνίες σε επίπεδο διμερών σχέσεων, όσες άρχισαν να «τρέχουν» και όσες θέλουν ακόμη δουλειά προκειμένου να προχωρήσουν με στόχο την ανάπτυξη για εκατέρωθεν επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας και το εμπόριο.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν Κοτζιάς και Τσαβούσογλου στα δύο σημαντικά δίκτυα που προωθούνται για τη σιδηροδρομική ταχεία διασύνδεση της Κωνσταντινούπολης με την Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίστα και την ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη. Έργα τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως δίχτυ που θα διευκολύνει την κατανόηση και την συνεργασία στην περιοχή μας.

Σχετικά με τα ενεργειακά τονίστηκε εκατέρωθεν η σημασία του αγωγού ΤΑΡ και του κάθετου διαδρόμου, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου της Ανατολίας ΤΑΝΑΠ θα βοηθήσει και στην επιτάχυνση του ΤΑΡ.
Αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως την Αίγυπτο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας τόνισε ότι η Τουρκία διατίθεται ως έδαφος διαμετακόμισης των ενεργειακών κοιτασμάτων και του φυσικού αερίου.

«Υπάρχουν διαφορές και προβλήματα προς επίλυση» είπε τονίζοντας ότι είναι θετική η συνέχιση των επαφών και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση και δήλωση θα μπορούσε να εντείνει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την θέση για την κατάργηση των εγγυήσεων και τα παράγωγά τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα αναχρονιστικό καθεστώς και επισήμανε ότι μολονότι έχουν γίνει βήματα πρέπει να βρεθεί ο δρόμος για τα δύσκολα θέματα, όπως το εδαφικό, η διακυβέρνηση, οι εγγυήσεις και η οικονομική πτυχή, ώστε να δημιουργηθεί αισιοδοξία και μία καλή λύση που πρέπει να θεωρηθεί δίκαιη και αποδοτική και για τις δύο κοινότητες.
Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του είπε ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι δύο λαοί της Κύπρου οι οποίοι θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ