Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Rapid Trident: Άσκηση ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - ΦΩΤΟ

15.09.2014 | 15:01

Στρατιωτικά γυμνάσια υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο των ΗΠΑ άρχισαν στην Ουκρανία, σήμερα, Δευτέρα, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στις ανατολικές επαρχίες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ανταρτών, παρά την κήρυξη εκεχειρίας.Όπως αναφέρει το BBC 1300 στρατιώτες από 15 χώρες, μεταξύ αυτών και από τις ΗΠΑ, λαμβάνουν μέρος στην άσκηση υπό τον γενικό επιχειρησιακό τίτλο «Rapid Trident 14» κοντά στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ, 1000 χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο της μάχης στο Ντονέτσκ.


Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περίπου 200 στρατιώτες, και η άσκηση οχι μόνο δίνει την ευκαιρία στις ένοπλες δυνάμεις κρατών μελών του ΝΑΤΟ να συνεργαστουν αλλα και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που εχουν υπογράψει την συνθήκη ειρήνης του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Βαλέρι Χελετέι δήλωσε, χθες, Κυριακή, ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ εξοπλίζουν τη χώρα του για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές ύστερα από τις διμερείς συναντήσεις νατοϊκών υπουργών Άμυνας, όπως είπε ο ίδιος, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στην Ουαλία, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι η Συμμαχία δεν θα εξοπλίσει την Ουκρανία, που δεν είναι μέλος της, αλλά ότι αυτό μπορούν να το πράξουν από μόνοι τους οι σύμμαχοι.

Σε δηλώσεις που προεβει νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του ουκρανού υπουργού Άμυνας ότι κάποιες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ προχώρησαν σε παραδόσεις όπλων προς τη χώρα του έγινε σαφές οτι δεν διαθέτει πληροφορίες για χώρες που να εξοπλίζουν την ουκρανική κυβέρνηση.  
"Το ερώτημα για το αν στέλνονται όπλα θα πρέπει να απευθυνθεί στις χώρες που υποτίθεται ή που φέρεται ότι το κάνουν. Δεν είμαστε μία από αυτές τις χώρες και δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.
Επιπλέον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στο Ντονέκτσκ, σε μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και σε φιλορώσους αντάρτες, ενώ μια εξαμελής ομάδα διεθνών παρατηρητών δέχθηκε χθες, Κυριακή, δύο φορές επίθεση με οβίδες στην ίδια περιοχή, παρά την κατάπαυση του πυρός που ισχύει ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές, έγινε γνωστό από τις δημοτικές αρχές του Ντονέτσκ και εκπρόσωπο των παρατηρητών.

Ο φόνος των έξι πολιτών είναι η βαρύτερη απώλεια μεταξύ των αμάχων μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες και έχει ήδη επανειλημμένα παραβιασθεί. Στόχος της εκεχειρίας είναι ο τερματισμός της σύγκρουσης που διαρκεί ήδη πέντε μήνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

"Έξι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εχθροπραξιών", δήλωσε ο αναπληρωτής του δημάρχου Κοστιαντίν Σαβίνοφ. Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν επιτόπου από βομβαρδισμούς ενώ ένας έκτος, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός.

Το Κίεβο κατηγόρησε χθες τους αντάρτες ότι απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία εντείνοντας τα πυρά τους εναντίον των ουκρανικών θέσεων.
Τον εύθραυστο χαρακτήρα της εκεχειρίας υπογράμμισε και το επεισόδιο στο οποίο δύο οχήματα που έφεραν τα διακριτικά του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και μετέφεραν έξι παρατηρητές δέχθηκαν οβίδες και υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Σε δήλωση του ΟΑΣΕ αναφέρεται πως τέσσερις οβίδες εξερράγησαν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την ομάδα των παρατηρητών η οποία είχε μεταβεί σε αγορά του Ντονέτσκ που υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε νωρίτερα βομβαρδιστεί.

Αφού η ομάδα μετακινήθηκε σε μια άλλη τοποθεσία, άλλη μια οβίδα όλμου εξερράγη κοντά στο σημείο στο οποίο βρισκόταν και η ομάδα αποσύρθηκε από την περιοχή.

"Οι έξι συνάδελφοί κατάφεραν να επιστρέψουν στη βάση αλλά και τα δύο οχήματα υπέστησαν μεγάλες ζημιές", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μίκαελ Μποτσιούρκιβ. "Θεωρούμε το επεισόδιο αυτό πολύ σοβαρό. Είναι η πρώτη φορά που οχήματά μας πιάνουν φωτιά", πρόσθεσε.
Ο Μποτσιούρκιβ δεν μπορούσε να πει ποιος ευθυνόταν για το βομβαρδισμό και δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει πως οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ έγιναν εσκεμμένα στόχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία "απειλούν την ειρηνευτική προσπάθεια"

NATO: Θα δημιουργηθεί μια νέα δύναμη εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ