Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτικοί στο δρόμο - Η Πορτογαλία στέλνει μήνυμα στο "γηρασμένο" ΓΕΕΘΑ - Φωτογραφίες

17.03.2014 | 08:01
Στην Ελλάδα όλα έρχονται αργά. Ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη το “υποδεχόμαστε” σχεδόν τελευταίοι. Στο μόνο που είμασταν …πρωτοπόροι ήταν η οικονομική κρίση.

Ο κανόνος ισχύει και για το θέμα των Ενώσεων Στρατιωτικών και κατά συνέπεια για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν.

Επειδή αυτή τη περίοδο “γίνεται μεγάλο παιχνίδι” για την “αδρανοποίησή” τους -κυρίως από το ΓΕΕΘΑ- οι φωτογραφίες από το Reuters είναι μάλλον η καλύτερη απάντηση σ΄ όσους στα υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας “πλασαρίστηκαν” ως …”προοδευτικοί” και "μοντέρνοι" κι έχουν αποδειχτεί στην πορεία πολύ …ηλικιωμένοι για να διοικήσουν ένα στράτευμα που πρέπει να πάει μπροστά κι όχι να κοιτά διαρκώς πίσω.

Είναι φωτογραφίες από την Πορτογαλία. Όπου εν ενεργεία , απόστρατοι αλλά και σπουδαστές στρατιωτικών σχολών βγήκαν στους δρόμους κι έστειλαν το μήνυμα αντίδρασης στα συνεχή μέτρα και τις περικοπές .

Είναι ευχάριστο να βγαίνουν στρατιωτικοί στο δρόμο. Όχι. Αλλά όταν το κάνουν εδώ που φθάσαμε είναι το ηχηρότερο μήνυμα προς τις κυβερνήσεις ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά.Τι έγινε στην διαδήλωση

Περίπου 5.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έκαναν πορεία κρατώντας πανό για να καταγγείλουν την ταπείνωση των στρατιωτικών και τις απόπειρες διάλυσης των ενόπλων δυνάμεων.

Η πορεία ξεκίνησε υπό τους ήχους του τραγουδιού «E Depois do Adeus» του Πάουλο ντε Καρβάλιο, που υπήρξε το σύνθημα για την έναρξη της Επανάστασης των Γαρυφάλλων στις 25 Απριλίου 1974.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν μαύρες σημαίες για να καταγγείλουν την δραματική κατάσταση στην οποία ζουν πολλοί στρατιωτικοί , που δεν κατορθώνουν να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

«Η κατάσταση των στρατιωτικών επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Όλο και περισσότεροι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιο, να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευση των παιδιών τους ή να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μανουέλ Περέιρα Κρασέλ, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έπειτα από υπηρεσία 40 ετών, ο συνταγματάρχης είδε τον μισθό του να μειώνεται στα 1.800 ευρώ, 700 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2010, πριν από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας στην Πορτογαλία.

«Πλήττεται η αξιοπρέπειά μας. Οι σημερινοί πολιτικοί αδιαφορούν τελείως για την τύχη μας», είπε.
Έναντι του δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε τον Μάιο του 2011, η Πορτογαλία εφαρμόζει σκληρή δημοσιονομική λιτότητα, που μεταφράζεται σε δραστικές μειώσεις μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Διαβάστε ακόμη:

Διαδήλωση στρατιωτικών στην Πορτογαλία που λένε φθάνει πιαΌταν ο στρατός επιβάλλει τη Δημοκρατία - Η επανάσταση των γαρυφάλλων - ΒΙΝΤΕΟ
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ