OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Διαπραγματεύσεις Άσαντ με Κούρδους στη Δαμασκό

27/07/2018 - 12:50
Share on FacebookShare on Twitter

 Μια αντιπροσωπεία του πολιτικού βραχίονα της αραβοκουρδικής δύναμης Συριακός Δημοκρατικός Στρατός (SDF) που στηρίζεται από τις ΗΠΑ μετέβη για πρώτη φορά στη Δαμασκό για να συζητήσει με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ το μέλλον των περιοχών που ελέγχει στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος.

«Αντιπροσωπεία του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (SDC) πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Δαμασκό έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης» Άσαντ, δήλωσε ο Ρίαντ Ντάραρ συμπρόεδρος του Συμβουλίου.

«Εργαζόμαστε υπέρ μιας λύσης για τη βόρεια Συρία», πρόσθεσε.

Οι Κούρδοι της Συρίας προσπαθούν, σύμφωνα με αναλυτές, να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Δαμασκό καθώς επιθυμούν να προστατεύσουν τα κέρδη που έχουν πετύχει στη διάρκεια του πολέμου. Ανήσυχοι για τη στάση της Ουάσινγκτον είναι πιο έτοιμοι από ποτέ να διαπραγματευθούν με τον Σύρο πρόεδρο.

Οι βασικές κουρδικές οργανώσεις είναι μεταξύ των λίγων νικητών του εμφυλίου στη Συρία, καθώς έχουν κερδίσει την αυτονομία τους σε μεγάλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του SDF. Παράλληλα έχουν αποφύγει τη σύγκρουση με τον Άσαντ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πολέμησαν εναντίον κοινών τους εχθρών.

Συνομιλίες μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της Δαμασκού έχουν ήδη ξεκινήσει για την επιστροφή των δημόσιων υπαλλήλων στην περιοχή που ελέγχουν αλλά και την ανοικοδόμηση ενός από τα σημαντικότερα έργα υποδομής της χώρας: το φράγμα Τάκμπα, το μεγαλύτερο της Συρίας, το οποίο ο SDF ανακατέλαβε από το Ισλαμικό Κράτος πέρυσι με τη συνδρομή από αέρος των ΗΠΑ.

Ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι Κούρδοι μαχητές ενδέχεται να συμμετάσχουν σε μελλοντικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ, στα σύνορα με την Τουρκία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών, αλλά και να συνεργαστούν ευρύτερα εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει στείλει δυνάμεις για να εκδιώξει τον SDF από έναν άξονα στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Η απόφαση των Κούρδων να σταματήσουν να αποκαλούν την αστυνομία τους «Ασαγίς» είναι ακόμη ένα βήμα που φαίνεται να έχει στόχο να αναμορφώσει την εικόνα της επαρχίας.

Οι Κούρδοι της Συρίας, τους οποίους το κυβερνών κόμμα Μπάαθ δίωκε επί χρόνια, τονίζουν ότι δεν επιθυμούν την ανεξαρτησία τους, όμως ελπίζουν ότι μια πολιτική συμφωνία θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν την αυτονομία τους.

Για πρώτη φορά τον Μάιο ο Άσαντ δήλωσε ότι «ανοίγει τις πόρτες» για συνομιλίες με τον SDF, αν και παράλληλα απείλησε και με βία.

Με βασική της συνιστώσα την κουρδική πολιτοφυλακή YPG ο SDF έχει υπό τον έλεγχό του σχεδόν το ένα τέταρτο της Συρίας, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας που είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού. Περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, νερό και καλλιεργήσιμες γαίες, ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για τους Κούρδους.

Η YPG ένωσε τις δυνάμεις της με τις ΗΠΑ πριν από τρία χρόνια και έγιναν ο σημαντικότερος εταίρος της Ουάσινγκτον στη μάχη της κατά του ΙΚ. Η συμμαχία αυτή έχει προκαλέσει τριβή μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, εταίρων στο ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι η YPG συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της έχει αποφύγει να δώσει πολιτικές υποσχέσεις στους Κούρδους και είναι αντίθετη στις φιλοδοξίες τους για αυτονομία.

Οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για τη Συρία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους Κούρδους και τους έχουν θέσει σε κατάσταση επιφυλακής καθώς εκτιμούν ότι τελικά η Ουάσινγκτον θα βάλει πρώτη τη συμμαχία της με την Άγκυρα. Μεγαλύτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στον SDF η αμερικανική σιωπή μπροστά στην επιχείρηση της Τουρκίας για την ανακατάληψη του κουρδικού καντονιού Αφρίν.

Ο Χένρι Μπάρκι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Lehigh στις ΗΠΑ, σχολίασε ότι η αμερικανική πολιτική έσπρωξε τους Κούρδους ηγέτες προς τη Δαμασκό.

«Αν είσαι Κούρδος της Συρίας, πρέπει να σκεφτείς την ημέρα που ο Τραμπ θα αποσύρει» τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα, εξήγησε. «Είναι ένας πρόεδρος που μπορεί να αλλάζει άποψη και να επιλέγει πολιτικές εντελώς αντικρουόμενες», πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΣΑΝΤΗΠΑΚΟΥΡΔΟΙΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

SDF
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

23/12/2025 - 19:49
Ουκρανία - Σιβέρσκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

23/12/2025 - 19:22
Τσέρνομπιλ
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικός σταθμός Τσέρνομπιλ: Δεν θα αντέξει νέο χτύπημα με Iskander ή ρωσικό drone, προειδοποιεί ο διευθυντής του

23/12/2025 - 17:14

Διαβάστε Επίσης

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

Συρία: Αντιπροσωπεία έφτασε στη Μόσχα για συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους – Στο επίκεντρο η συμφωνία με τους Κούρδους των SDF

Ντονέτσκ: Ο ουκρανικός στρατός αποσύρθηκε από την πόλη Σιβέρσκ – 13 στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στη Σούμι

Πολεμικό Ναυτικό: Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ ορκίστηκαν οι νέοι ΕΠΟΠ [pics]

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

ΓΕΕΘΑ: Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας

Skynex: H Ιταλία παρέλαβε το πρώτο σύστημα αεράμυνας από την Rheinmetall με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση των drones

Πυρηνικός σταθμός Τσέρνομπιλ: Δεν θα αντέξει νέο χτύπημα με Iskander ή ρωσικό drone, προειδοποιεί ο διευθυντής του

Top News

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την παραμονή των Χριστουγέννων - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης

Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε ότι θα ονομάσει την κόρη της Πολυξένη - Αλεξάνδρα

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου στον Τάσο Ξιαρχό: «Ως γκέι βάζεις πολλούς άντρες κάτω»

Σμαράγδα Καρύδη: Οι μεγάλοι έρωτες που πέρασαν από τη ζωή της κι ο χωρισμός από τον Θοδωρή Αθερίδη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert