Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Βόμβα" με το επίδομα ΒΟΕΑ των στρατιωτικών - Ποιοι "κλαίνε" τις κρατήσεις τους

08.11.2013 | 18:01

Μέγα θέμα με το επίδομα ΒΟΕΑ που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί. Και ειδικότερα για τα ζευγάρια στρατιωτικών οι οποίοι πλήρωναν σε διαφορετικά Μετοχικά Ταμεία.

Μέχρι πρόσφατα αν ένα ζευγάρι πλήρωνε για παράδειγμα στο ΜΤΣ και στο ΜΤΝ, ελάμβανε ΒΟΕΑ μόνο από το ένα ταμείο. Και γι΄ αυτό υπήρχαν γνωμοδοτήσεις που όπως φαίνεται τώρα “έκαψαν κόσμο”!

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας απευθυνόμενη προς τα μέλη της:


Σας γνωρίζουμε ότι επήλθε μια σημαντική αλλαγή ως προς την ασφάλιση τέκνων για τη χορήγηση ΒΟΕΑ από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού (ΦΕΚ Β΄74/1984), Ναυτικού (ΦΕΚ Β΄ 359/1985) και Αεροπορίας (ΦΕΚ Β΄ 706/1983)

Σύμφωνα με ΚΥΑ των κ. Υπουργών Οικονομικών - Εθνικής Άμυνας − Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ( ΦΕΚ Β΄2673/2013) και λαμβάνοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: α. Του άρθρου 64 του ν. 1329/1983 «Κύρωση ως Κώδικα του Σχεδίου Νόμου: Εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας ανδρών και γυναικών στον Αστικό Κώδικα, τον Εισαγωγικό του Νόμο, την Εμπορική Νομοθεσία και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κ.λ.π

Αποφασίστηκε

«Τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι μέτοχοι ή μερισματούχοι διαφορετικών Μετοχικών Ταμείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, δύνανται να ασφαλίζονται για την χορήγηση του βοηθήματος και από τους δύο (2) γονείς. Για παιδιά των περιπτώσεων αυτών, που είναι ήδη ασφαλισμένα στο Ταμείο και δεν έχουν λάβει το Βοήθημα, δύναται κατόπιν αίτησης του κυρίως ασφαλισμένου γονέα, που δεν ανακαλείται, να διακοπεί η ασφάλιση και να επιστραφούν οι κρατήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζεται η ασφάλιση αυτών από τον άλλο γονέα. Οι κρατήσεις, επιφυλασσόμενων των περί παραγραφής διατάξεων, επιστρέφονται στον κυρίως ασφαλισμένο γονέα άτοκα, το δε επιστρεφόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του αναλογούντος Βοηθήματος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης».

Παρακαλούμε οποιοδήποτε από τα μέλη μας στο παρελθόν είχαν ασφαλίσει τα παιδιά τους σε 2 διαφορετικά μετοχικά ταμεία Κλάδων των ΕΔ, όπως μας ενημερώσουν εάν:

Α.        Έλαβαν ΒΟΕΑ και από τα δύο Ταμεία που ήταν ασφαλισμένα τα τέκνα τους;

Β.        Επιστράφηκαν, από το ένα ταμείο που δεν έλαβαν ΒΟΕΑ, όλες οι κρατήσεις που είχαν καταβάλλει ή τους επιστράφηκαν οι κρατήσεις μόνο της  τελευταίας πενταετίας με αποτέλεσμα να απωλέσουν χρήματα που τους είχαν παρακρατήθεί πέραν των πέντε ετών;

Ενδεικτικά ένα παράδειγμα για υποβοήθηση σας ως προς τα παραπάνω ερωτήματα.

Πχ  Γίνονταν κράτηση ΒΟΕΑ σε γονείς που υπηρετούσαν Αεροπορία και Στρατό Ξηράς  έστω για 1 τέκνο για 25 έτη και από τα 2 ταμεία Αεροπορία και Στρατού. Εν συνέχεια όταν υπέβαλλε αίτηση (το παιδί) να καταβληθεί το ΒΟΕΑ, έλαβε ΒΟΕΑ έστω από το ταμείο της Αεροπορίας και από το Ταμείο του Στρατού έλαβε ο γονιός πίσω τις κρατήσεις μόνο των τελευταίων 5 ετών απ όταν υπέβαλλε την αίτηση. Δηλαδή για τα άλλα 20 έτη που γίνονταν κράτηση στον γονέα δεν έλαβε πίσω τις κρατήσεις.

Τι ίσχυε μέχρι τώρα

Υπηρχαν στελεχη γονεις των δύο Κλαδων που ασφάλιζαν τα παιδια τους και στα δυο Ταμεία πχ Αεροπορία και Στρατό. Οταν πηγαιναν να εισπράξουν το ΒΟΕΑ και από τα 2 ταμεια και ενω τους γίνονταν κανονικά κρατησεις τους κατέβαλλε ΒΟΕΑ μόνο το ένα ταμειο και το άλλο επέστρεφε τις κρατησεις των τελευταιων 5 ετων και ας τους ειχαν γίνει κρατήσεις για 25 έτη! 

Ο λόγος;

Υπαρχουν γνομωδοτησεις. Μία απ΄ αυτές είναι της Νομικης Υπηρεσιας του ΜΤΣ την οποία παραθάτουμε ολόκληρη στο τέλος του κειμένου.
Μετά απ΄ αυτή τη γνωμοδότηση άρχισαν τοτε στελεχη να κανουν αιτηση απο το ενα ταμειο που θα έδινε χαμηλο ΒΟΕΑ να πάρουν πίσω τις κρατησεις (ΕΓΙΝΕ ΜΕΣΩ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ) . Οσοι ειχαν παιδια μεχρι 5 ετων ήταν τυχεροι,  επαιρναν ολες τις κρατήσεις πισω. Οσοι ομως είχαν μεγαλυτερα παιδια επαιρναν πισω τις κρατησεις μόνο της τελευταιας 5ετιας. 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:
Υπηρχε περιπτωση στελεχους με 3 παιδια απο 8 εως 12 ετων ασφαλισμενα και στα 2 ταμεια Αεροπορια Στρατο και εχασε πολλά χρήματα απο τις κρατησεις που κατεβαλλε και πηρε πισω μόνο για τα τελευταια 5 έτη.

Αυτο που αποφασιστηκε τωρα με την ΚΥΑ είναι θετικό αλλα τι θα πουν ή τι θα γίνει με αυτους που στο παρελθόν τους είπαν ότι θα λάβετε ΒΟΕΑ μονο απο το ενα ταμειο και υποχρεωθηκαν να παρουν πίσω τις κρατησεις μονο των τελευταιων 5 ετων απο το αλλο ταμείο;


Διαβάστε ΕΔΩ όλη τη γνωμοδότηση του ΜΤΣ


Διαβάστε ακόμη:

Υπέρ Γεννηματά οι λιμενικοί για το ΒΟΕΑ


Βοήθημα στα παιδιά στρατιωτικών στα 18 "χωρίς προϋποθέσεις" - Οδηγία Γεννηματά


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ