OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κρίση Μαρτίου 1987: Όλη η αλήθεια σε μια έρευνα-αποκάλυψη από τον Κώστα Μαρδά

28/03/2013 - 00:29
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα αποκαλυπτικό αφιέρωμα στην ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987 που σαν αύριο 29 Μαρτίου έληγε ξεκινά το Onalert. Ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς που έχει ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση εκείνης της σοβαρής κρίσης ρίχνει φως σ΄ όλες τις αθέατες πλευρές, σε όσα έγιναν και δεν γνωρίζουμε και κυρίως αποδεικνύει ότι επρόκειτο για μία «νίκη- φούσκα» και πως ο Ανδρέας Παπανδρέου… κατατρόπωσε τους Τούρκους ,αλλά στα κρυφά δεσμεύθηκε με τον Οζάλ να μην κάνει έρευνες στο Αιγαίο.

Η ιστορία από την αρχή: 

Στις 29 Μαρτίου του 1987 έληγε η μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση που οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου, με αφορμή την απόφαση της Καναδικής κοινοπραξίας πετρελαίου «Ντένισον», η οποία διαχειριζόταν τη γεώτρηση στον Πρίνο, να προχωρήσει σε έρευνες εκτός των χωρικών μας υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή «Μπάμπουρας», στα 10 μίλια από την ακτή, αλλά πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (η οποία βέβαια δεν είχε οριοθετηθεί). Ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου απείλησε να βυθίσει το τουρκικό σκάφος «Πίρι Ρέϊς», που έστειλε η κυβέρνηση του Τουργκούτ Οζάλ ως αντίποινα για την παραβίαση της Συμφωνίας της Βέρνης ,στην οποία Συμφωνία είχαν καταλήξει Καραμανλής και Ντεμιρέλ για να εκτονωθεί η κρίση του «Χόρα» τον Αύγουστο του 1976 και η οποία επέβαλε αμοιβαίο πάγωμα ερευνών.Συμφωνία που όμως δεν αναγνώριζε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάληξη της τριήμερης κρίσης ,με απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, είχε ως αποτέλεσμα να περάσει στο Πασοκικό εορτολόγιο ότι επρόκειτο για μια νικηφόρα μάχη με την Τουρκία να έχει… κατατροπωθεί.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μαρδάς , στο βιβλίο του ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ, που κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Ποντίκι και σήμερα γίνεται δραματικά επίκαιρο – καθώς η Τουρκία ξεκίνησε επιστημονικές έρευνες στην καρδιά του Αιγαίου αλλά και στο Καστελόριζο- καταρρίπτει αυτό τον μύθο. Αξιοποιώντας γεγονότα, πηγές, μαρτυρίες πρωταγωνιστών και έγγραφα, αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε ελληνική νίκη, αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου, στο κρίσιμο τριήμερο 26- 29 Μαρτίου, ναι μεν κινητοποίησε στρατό και λαό κατά τρόπο δυναμικό, όμως , προφανώς εν ονόματι της αποφυγής πολέμου, στο τέλος δέχθηκε να επανενεργοποιηθεί η Καραμανλική Συμφωνία της Βέρνης, οδηγώντας όλο το Αιγαίο σε ένα είδος γκρίζας περιοχής από άποψη υποθαλάσσιων ερευνών. Η συμφωνία Παπανδρέου- Οζάλ, που εντέχνως έμεινε κρυφή από ελληνικής πλευράς, αλλά υπάρχει στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, ισχύει εις τους… αιώνες, γι ΄αυτό και στις έρευνες που εξήγγειλε η Μνημονιακή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου περιλαμβάνεται το Ιόνιο και η θάλασσα Νοτίως της Κρήτης, εξαιρείται όμως όλο το Αιγαίο! Το ίδιο ευλαβική στάση έναντι της Βέρνης τηρεί και η τρικομματική κυβέρνηση του Μνημονιακού Αντώνη Σαμαρά.

 «Ουδείς επιδιώκει ντε και καλά πόλεμο, όπως επιδιώκουν κάποιοι ανόητοι εθνικιστές . Όμως, οι πολίτες που υφίστανται και τον φρικτό πόλεμο και την ταπεινωτική ειρήνη, δικαιούνται να γνωρίζουν που καταλήγουν οι χειρισμοί των πολιτικών ηγετών , ειδικά αυτών που τους έχουν προσφέρει μια νίκη- φούσκα» δήλωσε ο συγγραφέας στο ONALERT που ανοίγει το φάκελο «διαχείριση ελληνοτουρκικών κρίσεων» χωρίς πολεμοκάπηλες κραυγές αλλά και δίχως πασιφιστικές ιδεοληψίες.


ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ONALERT ΟΛΗ Η ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΔΑ 

Tags: ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΚΡΙΣΗΜΑΡΤΙΟΣ1987

Related Posts

Τουρκία - NAVTEX
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

NAVTEX διετούς διάρκειας (!) εξέδωσε η Τουρκία – Επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της περί «δικαιοδοσίας» και «αποστρατικοποίησης» νησιών

23/01/2026 - 14:09
Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δένδιας: Μονομερές δικαίωμα και δικαίωμα κυριαρχίας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

22/01/2026 - 12:49
ATR-72 - παραβιάσεις
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό ATR-72 έκανε 1 παράβαση και 2 παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό Αιγαίο

21/01/2026 - 17:47

Διαβάστε Επίσης

PL-17: Μυστήριο με φωτογραφία που δείχνει τον πανίσχυρο πύραυλο αέρος – αέρος της Κίνας

Συνάντηση Πούτιν – αλ Σάρα στη Μόσχα: Συζήτησαν για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων σε βάσεις στη Συρία

Γάζα: Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να παραδώσει την εξουσία στην Εθνική Επιτροπή, αλλά ζητά να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα

The Telegraph: Η Γαλλία μπλοκάρει την αγορά βρετανικών πυραύλων Storm Shadow από την Ουκρανία, με ευρωπαϊκά χρήματα

Η Τεχεράνη απαντάει στις απειλές Τραμπ: «Αν προκληθούμε, θα ανταποδώσουμε όπως ποτέ άλλοτε!»

Μακρόν: «Στρατηγική αφύπνιση» όσα συμβαίνουν στην Γροιλανδία – Στο Παρίσι η Δανή και ο Γροιλανδός πρωθυπουργός

Η Μόσχα δεν αποκλείει μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι: «Θετικές» οι πρώτες απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία

KF41 Lynx: Ο ιταλικός στρατός παρέλαβε τα πρώτα τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

Top News

Καιρός: Πορτοκαλί συναγερμός από την ΕΜΥ για σφοδρές καταιγίδες σε όλη τη χώρα - Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Μεγαλοεπιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη ενδιαφέρεται να αγοράσει το σπίτι της Στησιχόρου

O Κούλλης Νικολάου σε βαρύ πένθος: Πέθανε ο αδελφός του, Νίκος

Ελένη Μενεγάκη: Η κόρη της, Βαλέρια Λάτσιου, έγινε 18 ετών - Οι ευχές και η εκπληκτική ομοιότητα με την παρουσιάστρια

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert