OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ένας διαβόητος πολέμαρχος υποψήφιος για την προεδρία

04/10/2013 - 10:15
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Ο Άμπντουλ Ραμπ Ρασούλ Σαγιάφ, ο οποίος άλλοτε εκπαίδευε ισλαμιστές στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν για να πολεμήσουν εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων την δεκαετία του 1980, συντηρητικός ισλαμιστής λόγιος, διαβόητος πολέμαρχος και θεωρούμενος ως ο άνθρωπος που έφερε την αλ Κάιντα να εγκατασταθεί στο Αφγανιστάν, υπέβαλε επίσημα χθες την υποψηφιότητά του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου του 2014.

Οι μαχητές του Σαγιάφ θεωρούνται από τον ΟΗΕ υπεύθυνοι για τη σφαγή εκατοντάδων σιιτών Χαζάρων στην Καμπούλ
Ο Σαγιάφ είναι ο ένας από τους τέσσερις άνδρες που έχουν υποβάλει επίσημα υποψηφιότητα για την προεδρία ως σήμερα. Ένας από τους αντιπάλους του θα είναι ο Αμπντουλά Αμπντουλά, ο ηττημένος υποψήφιος των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, το 2009. Υποψηφιότητα έχουν επίσης υποβάλει δύο ηγέτες μικρών κομμάτων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δεν μπορεί, βάσει του συντάγματος του Αφγανιστάν, να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία.

Ο Σαγιάφ, ο οποίος εκπαίδευε μουτζαχεντίν την δεκαετία του 1980, ενεπλάκη στις φατριαστικές ένοπλες συγκρούσεις την δεκαετία του 1990, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας μαινόταν ένας ανελέητος εμφύλιος πόλεμος στο Αφγανιστάν. Εκπαίδευσε επίσης ισλαμιστές στο Σουδάν, ενώ η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ των Φιλιππίνων έλκει το όνομά της από τον ίδιο.

Οι προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν πρόκειται να διεξαχθούν πριν από την αποχώρηση των δυτικών μάχιμων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, όπου πολεμούν εναντίον των Ταλιμπάν εδώ και δώδεκα χρόνια.

«Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα. Είμαστε εδώ για το καλό του Αφγανιστάν», είπε ο Σαγιάφ, συνοδευόμενος από τους δύο συνυποψήφιους του για την αντιπροεδρία, τον Μοχάμαντ Ισμαήλ Χαν, έναν Τατζίκο πρώην πολέμαρχο, και τον Άμπντουλ Ουάχαμπ Ερφάν, έναν Ουζμπέκο πρώην γερουσιαστή. «Εργαζόμαστε για την εθνική ενότητα, για να ενώσουμε όλες τις εθνικές ομάδες της χώρας», συνέχισε, επευφημούμενος από περίπου 200 οπαδούς του, μπροστά στα γραφεία της εθνικής εκλογικής επιτροπής του Αφγανιστάν. Οι υποστηρικτές του τον διέκοπταν κάθε τόσο με την κραυγή «Αλλάχου Άκμπαρ».

Ο Σαγιάφ, μέλος της εθνότητας των Παστούν, θεωρείται προσκείμενος στη Σαουδική Αραβία κι είχε αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πολέμαρχους της Συμμαχίας του Βορρά, του Τατζίκου Άχμαντ Σαχ Μασούντ.

Οι μαχητές του Σαγιάφ θεωρούνται από τον ΟΗΕ υπεύθυνοι για τη σφαγή εκατοντάδων σιιτών Χαζάρων στην Καμπούλ, το 1993. Ο Σαγιάφ παρουσιάζεται εξάλλου στην έκθεση της αμερικανικής επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ως «ο μέντορας» του Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, του ανθρώπου που αυτοχαρακτηρίζεται ο εγκέφαλος των επιθέσεων αυτών, και φέρεται να του είχε δώσει «στρατιωτική εκπαίδευση».

Ένας δυτικός διπλωμάτης είπε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτά τα στοιχεία του παρελθόντος του Σαγιάφ, καθώς επίσης κι οι ιδιαίτερα συντηρητικές θέσεις του όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, μεταξύ άλλων, καθιστούν την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Αφγανιστάν ιδιαίτερα «ανησυχητική».

Tags: ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ από την G7: «Η συμφωνία με το Ιράν επιτυγχάνει όλα όσα θέλαμε και ακόμα περισσότερα»

17/06/2026 - 19:29
idf - Λίβανος
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επιδρομή drones της Χεζμπολάχ

17/06/2026 - 19:12
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

H Ουκρανία θέλει να εξασφαλίσει 20 δισ. δολάρια από τους συμμάχους – Η Ολλανδία δίνει 500 εκατ. ευρώ για drones και άλλα όπλα

17/06/2026 - 18:22

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ από την G7: «Η συμφωνία με το Ιράν επιτυγχάνει όλα όσα θέλαμε και ακόμα περισσότερα»

Λίβανος: Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επιδρομή drones της Χεζμπολάχ

Τουρκικό ATR-72 και δύο UAV έκαναν παραβιάσεις και παραβάσεις σε όλο το Αιγαίο

H Ουκρανία θέλει να εξασφαλίσει 20 δισ. δολάρια από τους συμμάχους – Η Ολλανδία δίνει 500 εκατ. ευρώ για drones και άλλα όπλα

Λίβανος: Οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ είναι «ανεξάρτητες» από τη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν, λέει ο πρόεδρος Αούν

Στην Αθήνα μέλη της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ουκρανικού Κοινοβουλίου

Vampire: Τουρκικά αναχαιτιστικά drones FPV θα ενσωματωθούν στο αμερικανικό C-UAS σύστημα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την «Γαλάζια Πατρίδα» – Νέα έκθεση κόλαφος για την Τουρκία

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα ανέβασε νέα φωτογραφία της νεογέννητης κόρης της δίπλα στη μητέρα της, Μιράντα Πατέρα

Αμαλία Κωστοπούλου - Τζέικ Μέντγουελ: Το τρυφερό φιλί και η ανάρτηση για την τρίτη επέτειο της σχέσης τους

Κόνι Μεταξά: «Άμα έχω βαφτεί, με φλερτάρουν οι άντρες»

Μαρία Καρυστιανού: Τρίτο «άκυρο» στο MEGA – Τα καυστικά σχόλια από Χασαπόπουλο και Βούλγαρη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert