OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Ερντογάν εγκαινίασε την υποθαλάσσια σήραγγα του Βοσπόρου

30/10/2013 - 00:59
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την ημερομηνία της 29ης Οκτωβρίου όπου η Τουρκία γιορτάζει την 90η επέτειο της ίδρυσης της χώρας επέλεξε η κυβέρνηση Ερντογάν για να εγκαινιάσει την υποθαλάσσια σήραγγα της Κωνσταντινούπολης, ένα έργο που ενώνει σιδηροδρομικώς την Ευρώπη με την Ασία κάτω από τα νερά του Βοσπόρου.

Το έργο έχει την ονομασία Marmaray και το εγκαινίασαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε , ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα και ο πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Μαχμούντ.. Ο Γκιουλ συνοδευόμενος από τους υπόλοιπου ηγέτες, ήταν αυτός που οδήγησε το συρμό στο πρώτο δρομολόγιο από την Ασία στην Ευρώπη.

H σύμβαση της κατασκευής του Marmaray υπογράφηκε το 2004 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 και το συνολικό κόστος του έργου έχει φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το υποθαλάσσιο τούνελ στο Βόσπορο έχει μήκος 1.4 χιλιομέτρων, ενώ το συνολικό έργο που αποτελείται από 5 σταθμούς αποτελείται από 13.6 χιλιόμετρα. Σχεδιάζεται η μεταφορά 1 εκατομμυρίου επιβατών ανάμεσα στις δυο όχθες σε καθημερινή βάση.

Η απόσταση στις δυο όχθες του Βοσπόρου θα διανύεται σε μόλις 3.5 λεπτά. Το υποθαλάσσιο τούνελ είναι κατασκευασμένο από Ιάπωνες μηχανικούς, σε βάθος 60 μέτρων.
Τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες συμμετείχαν στην κατασκευή του έργου υπο τις οδηγίες των Ιαπώνων.

Το έργο θεωρείται σημαντικό καθώς μέχρι σήμερα οι δυο όχθες του Βοσπόρου ενώνονταν μόνο οδικώς από τις δυο κρεμαστές γέφυρες και είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει άμεση συγκοινωνία με σιδηροδρομική σύνδεση.
Το Marmaray έχει χτιστεί παράλληλα με το ρήγμα της Ανατολίας το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων και θα αντέχει σε σεισμούς μεγέθους 7.5 Ρίχτερ. Ο τούρκος πρωθυπουργός στην ομιλία του ανακοίνωσε πως ήδη κατασκευάζεται και δεύτερη υποθαλάσσια σήραγγα για τη διέλευση οχημάτων κάτω από το Βόσπορο που θα είναι έτοιμη το 2015.
« Το Μarmaray είναι ένα έργο όλης της ανθρωπότητας. Είναι ένα έργο όλων των αδελφών μας από το Λονδίνο μέχρι το Πεκίνο και το Τόκιο» δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων.
Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του έργου βρέθηκαν συνολικά, 40.000 αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας ανάμεσά τους, 30 πλοία βυζαντινού στολίσκου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε επερώτηση στο Κοινοβούλιο και επικρίνει την κυβέρνηση πως βιάστηκε να ανοίξει την υποθαλάσσια σήραγγα ισχυριζόμενη πως δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Tags: ΒΟΣΠΟΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό ΥΠΑΜ για τον νόμο «της Γαλάζιας Πατρίδας»: «Θα καθορίσει τις ευθύνες στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας»

14/05/2026 - 16:18
Ιμάμογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

11/05/2026 - 20:29
KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

11/05/2026 - 11:55

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1941 αρχίζει η μάχη της Κρήτης που διήρκεσε μέχρι την 1η Ιουνίου

Δένδιας από την Αυστρία: Κριτική στο ευρωπαϊκό εργαλείο SAFE – «Πρέπει να εξελιχθεί και να διορθωθεί»

IDF: Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Τηλεφωνική επικοινωνία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ερντογάν: Μίλησαν για Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό

C-390 Millenium: Παρθενική πτήση για το νέο μεταγωγικό της Τσεχίας – Στα μέσα του 2026 η παραλαβή [vid]

Bloomberg: Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στα Στενά του Ορμούζ

Έφτασε στην Κίνα ο Πούτιν, μια εβδομάδα μετά τον Τραμπ: Θερμή υποδοχή από τον Κινέζο ΥΠΕΞ [pics, vids]

SACEUR: Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη δεν θα επηρεάσει τις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ

Top News

Ιωάννα Τούνη: Φάγαμε «πόρτα» στη Μαδρίτη, αλλά ένας φίλος είπε ότι είμαι μοντέλο και μας αφήσανε

Γενοκτονία των Ποντίων: Ο περήφανος χορός υπό σφοδρή βροχή στο Σύνταγμα - Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης

Mango: Τα κινητά τηλέφωνα «πρόδωσαν» τον Τζόναθαν Άντικ - «Είναι αθώος» λέει η οικογένεια

Νέος χαμός στη Βουλή με την Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είσαι τόσο ξεφτιλισμένη;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert