OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όταν ΗΠΑ ,Ισραήλ και άλλοι ήθελαν να «κλέψουν» τους κωδικούς των ρωσικών όπλων στην Ελλάδα

03/12/2013 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η άφιξη του Ρώσου Υπουργού Άμυνας  στην Αθήνα και η υπογραφή νέας Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας φέρνει στην επιφάνεια  »παράλληλες» πτυχές των αγορών ρωσικών όπλων με πολύ κατασκοπία. Και αυτό καθώς στο στόχαστρο «εχθρών και φίλων» είχαν μπει από την πρώτη στιγμή της ένταξής τους στο Ελληνικό οπλοστάσιο τα ρωσικής κατασκευής  αντιαεροπορικά ΤΟR-Μ1 καθώς με αυτού του τύπου τα συστήματα είχε εξοπλιστεί τότε και το Ιράν- και φυσικά οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Έτσι για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ  και πολλούς άλλους η μυστική συχνότητα εκπομπής των ΤΟR-Μ1 ήταν και είναι πολύτιμη. Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα στις 27-09- 2008 είχαν αναδειχθεί   μια σειρά τρόπων και μεθοδεύσεων για να »καταγραφεί»  και »κλαπεί» το <<ηλεκτρονικό κλειδί>> του όπλου αυτού…

Ο Λουκάς Δημάκας έγραφε για την προσπάθεια κλοπής των κωδικών των TOR-M1:

|Στο στόχαστρο «εχθρών και φίλων» βρίσκονται για άλλη μια φορά τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα του ελληνικού οπλοστασίου ΤΟR-Μ1– αυτή τη φορά μέσω ΝΑΤΟϊκής άσκησης που ολοκληρώθηκε χθες στην Κρήτη. 

Καθώς με αντιαεροπορικά αυτού του τύπου έχει εξοπλιστεί τελευταία το Ιράν- και φυσικά οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις-, για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και πολλούς άλλους η μυστική συχνότητα και ο κώδικας λειτουργίας των ΤΟR-Μ1 είναι πολύτιμα. Έχοντας το ηλεκτρονικό ίχνος του συστήματος στην κατοχή τους από τον καιρό της ειρήνης, εκτιμούν ότι θα είναι πιο εύκολη η αντιμετώπιση ή η εξουδετέρωση των εν πολλοίς αγνώστων στη δυτική άμυνα ρωσικών αντιαεροπορικών.

Ύστερα από χρόνια. 

Έτσι, οι σχεδιαστές της ειδικής υπηρεσίας SG-2 του ΝΑΤΟ για την αναγνώριση των εχθρικών ραντάρ που εγκλωβίζουν και απειλούν τα συμμαχικά αεροσκάφη επέλεξαν τον χώρο της Ελλάδας για αναβίωση ύστερα από χρόνια της άσκησης-δοκιμής ΤRΙΑL ΜΑCΕ και πίεσαν για ευρεία συμμετοχή των ελληνικών ΤΟR-Μ1. Η Αθήνα, η οποία και άλλες φορές έχει υποστεί πρέσινγκ για να αποδεσμεύσει τα «ηλεκτρονικά κλειδιά» των ΤΟR-Μ1 (όπως και των μεγαλύτερων S-300), φοβήθηκε ότι τα δεδομένα αυτά υπάρχει κίνδυνος να φτάσουν στην Άγκυρα. Έτσι, στη συγκεκριμένη άσκηση χρησιμοποιήθηκαν μεν τα ΤΟR-Μ1 αλλά, όπως είπαν  αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, «δούλεψαν σε τόσο χαμηλές συχνότητες και με τέτοιους περιορισμούς που ήταν σαν “κλειδωμένα”». 

Άλλοι επιτελείς ωστόσο είναι πιο επιφυλακτικοί και υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί καμία συμμετοχή των ΤΟR, καθώς πέραν των άλλων λόγων μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην άσκηση κατά τη δεύτερη εβδομάδα. Η υποβαθμισμένη αυτή παρουσία των ΤΟR-Μ1 στην τριών εβδομάδων δοκιμή ΜΑCΕ στην Κρήτη (8-26 Σεπτεμβρίου) φαίνεται ότι είχε ως αποτέλεσμα να μην οριστικοποιήσει τελικά τη συμμετοχή της η Άγκυρα. Οδήγησε όμως και στη μειωμένη συμμετοχή μερικών χωρών, όπως π.χ. των ΗΠΑ, που έστειλαν μόνο επίγειους παρεμβολείς. Μεγάλη πίεση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, είχε δεχθεί η Ελλάδα για εμπλοκή των ΤΟR και των S-300 και στην αντίστοιχη αλλά πολύ μεγαλύτερη άσκηση-δοκιμή ηλεκτρονικού πολέμου και υποκλοπών του ΝΑΤΟ που έγινε πέρυσι στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου. 

Και το Ισραήλ. 

Στο ίδιο μοτίβο με το ΝΑΤΟ κινήθηκαν προ μηνών και οι Ισραηλινοί, που ζήτησαν να ενεργοποιηθούν τα ελληνικά ΤΟR-Μ1 κατά τη 15ήμερη κοινή άσκηση «Ένδοξος Σπαρτιάτης» στον ελληνικό εναέριο χώρο. Η άσκηση αυτή χαρακτηρίστηκε διεθνώς από ειδικούς αναλυτές ως πρόβα βομβαρδισμού του Ιράν από το Ισραήλ. Ούτε και τότε μπήκαν στο παιχνίδι τα ρωσικά συστήματα και η ενημέρωση των Ισραηλινών περιορίστηκε από καθέδρας «σε όσα είναι γνωστά από τα προσπέκτους», όπως είπε στρατιωτική πηγή. 

Το μυστικό 

Αξιωματικοί με εμπειρία στην αεράμυνα εξηγούν ότι το ηλεκτρονικό ίχνος και ο τρόπος συμπεριφοράς ενός αντιαεροπορικού συστήματος στη φάση των ασκήσεων αποτελούν πολύτιμα στοιχεία για τον αντίπαλο. Κατά την εικονική στόχευση ο επιτιθέμενος έχει «στο πιάτο» τον κώδικα και τη συχνότητα λειτουργίας του αντιαεροπορικού. 

Προσθέτει λοιπόν στον φάκελο των απειλών που διαθέτει το αεροσκάφος του άλλο ένα «ίχνος» και το χρησιμοποιεί, είτε για να προειδοποιείται εγκαίρως εάν απειληθεί αργότερα, σε πραγματικές συνθήκες, είτε για να στοχοποιεί τη θέση της απειλής και να την καταστρέφει.  

Διαβάστε ακόμη:

«Ματωμένα δισ.» στη Συρία – Τι χάνει η Ρωσία από εξοπλισμούς αν πέσει ο Άσαντ

Καλάσνικοφ: Σταρ του Χολιγουντ το διαφημίζει!



Tags: S-300TOR-M1ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΙΣΡΑΗΛ

Related Posts

F-35I
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35I Adir: Τα ισραηλινά stealth μαχητικά θα ενισχυθούν με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων

14/05/2026 - 18:31
THEON
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η THEON επενδύει στην αμερικανική Twin Prime για ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα προϊόντα της

14/05/2026 - 15:51
ANKA - Τουρκία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Anka: Τουρκία και Καζακστάν υπέγραψαν συμφωνία για την παραγωγή και συντήρηση τουρκικών UAV

14/05/2026 - 15:44

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1948 το Ισραήλ δέχεται επίθεση από την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και την Υπεριορδανία

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από τη μαζική ρωσική επίθεση – Πύραυλος Kh-101 έπληξε πολυκατοικία στο Κίεβο

ΜΟΕ: Ο διοικητής της 3ης Μ/Κ ΤΑΞ «Ρίμινι» επισκέφθηκε την τουρκική 9η Συνοριακή Ταξιαρχία στην Ανδριανούπολη [pics]

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι – Το κοινοβούλιο δεν ενέκρινε όλους τους υπουργούς του

Νίκος Χριστοδουλίδης στην Βουλή των Ελλήνων: «Η Τουρκία είναι υπόλογη, η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται ούτε ως σκέψη»

«Διπλωματική» απάντηση Στάρμερ στον Στρίτινγκ: «Λυπάμαι πολύ που αποχωρείς από την κυβέρνηση»

Ζαπορίζια: Δύο υπάλληλοι τραυματίσθηκαν σε επίθεση ουκρανικού drone κοντά στον πυρηνικό σταθμό

Γεραπετρίτης για Τουρκία και «Γαλάζια Πατρίδα»: Καταδικασμένη να αποτύχει κάθε μονομερής ενέργεια

Top News

Eurovision 2026: Θρίλερ με τη συμμετοχή της Σουηδίας - Η Felicia έχασε τη φωνή της λίγο πριν τον τελικό

Eurovision 2026: O Akylas νιαουρίζει και το κοινό ενθουσιάζεται - Το βίντεο που έγινε viral

Η Μαρία Καρυστιανού προαναγγέλλει το νέο κόμμα: Στις 21 Μαΐου, όλοι μαζί με την Ελπίδα για μια νέα αρχή

Η Μπέττυ Μαγγίρα χόρεψε τσιφτετέλι με το «Jalla» στην έναρξη του «Eurovision Night»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert