OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο αληθινός Ερντογάν – Ποιος είναι πως τον περιγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

01/01/2014 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

«Τα πάντα υπακούν στο πρόσταγμά μου -με αυτό το σύνθημα κυβερνούσε τη χώρα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά όποιος οικειοποιείται τα πάντα πρέπει να υπολογίζει και ότι θα καταστεί υπεύθυνος για όλα τα σκάνδαλα. Ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο εξαιτίας ενός γιγαντιαίου σκανδάλου διαφθοράς των υπουργών του. Προς το παρόν καταφεύγει σε ένα παλιό τουρκικό γιατροσόφι: τις θεωρίες συνομωσίας» επισημαίνει σε σχετικό αφιέρωμα η δημοσιογράφος της Süddeutsche Zeitung, Κριστιάνε Σλέτσερ. Όπως αναφέρει η ίδια σε σχετικό της σχόλιο, «η θεωρία συνομωσίας κρατά μάλιστα όρθιο τον Ερντογάν, παρότι ο ίδιος εξανάγκασε πολλούς υπουργούς σε παραίτηση εξαιτίας των κατηγοριών για δωροδοκία. Τέτοιες αντιφάσεις λίγο ενδιαφέρουν την Άγκυρα. Καθώς το ζητούμενο για τον Ερντογάν είναι να σώσει το τομάρι του.»

Η αρθρογράφος εκτιμά ότι ο τούρκος πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει εύκολα τις σημερινές προκλήσεις ακόμη κι αν επικαλείται τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ως υποκινητή των ερευνών. Όπως σημειώνει: «Αυτό δεν θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό εναντίον εισαγγελέων που απλά κάνουν τη δουλειά τους και εναντίον δικαστών που εκδίδουν εντάλματα σύλληψης κρατικών λειτουργών και ακολούθων τους, οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν πως έγιναν τόσο παραμυθένια πλούσιοι στα 11 χρόνια κυβέρνησης του AKP.»

«Λυδία λίθος» για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ


H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται «σε δύσκολη θέση». Σχολιάζοντας τις θεωρίες συνομωσίας εναντίον της κυβέρνησής του που επικαλείται ο τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνει ότι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος κάνει επανειλημμένα όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά στη χώρα του. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο έχει φθάσει το κέντρο της εξουσίας, ρίχνοντας την κυβέρνηση σε κρίση». Σύμφωνα με την FAZ, «επικρατεί η εντύπωση ότι το άστρο του Ερντογάν αρχίζει να σβήνει. Το σκάνδαλο απειλεί να εξελιχθεί σε κρίση του κράτους και είναι ήδη μία μάχη για την εξουσία.»

Βέλη εναντίον του τούρκου πρωθυπουργού εκτοξεύει σχόλιο της εφημερίδας Die Welt. Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο αληθινός Ερντογάν» η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει: «Κάποτε τιμούσαν τον πρωθυπουργό Ερντογάν σαν μεταρρυθμιστή. Η Δύση δεν ήθελε να διακρίνει ότι ήταν πάντα ο αυταρχικός ηγέτης μίας ‘τουρκικής μουσουλμανικής αδελφότητας’.» Η Welt υπογραμμίζει την υποχωρητική στάση της ΕΕ έναντι του τούρκου πρωθυπουργού και επισημαίνει: «Ίσως θα έπρεπε να περιμένει κανείς τις τουρκικές εκλογές πριν να του προσφέρει κι άλλα δώρα. Επειδή η τουρκική κοινωνία είναι πιο ώριμη από τους πολιτικούς της. Αργά ή γρήγορα θα στραφεί σε μία ‘πιο ευρωπαϊκή’ ηγεσία.»

Σχόλιο του δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ στην Mitteldeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι τα τεκμήρια που έχουν έρθει στο φως μιλούν «μία ξεκάθαρη γλώσσα» για τη βασιμότητα των κατηγοριών διαφθοράς εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Όπως επισημαίνει ο σχολιαστής, «οι τωρινές κατηγορίες επισκιάζουν τα πάντα. Ενδεχόμενη επαλήθευσή τους θα μπορούσε να σημάνει την αρχή του τέλους για το κόμμα AKP και τον αστέρα του, Ερντογάν.» Τι σημαίνει αυτό για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, διερωτάται ο αρθρογράφος και σχολιάζει: «Ενώπιον αυτού του σκανδάλου δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί σοβαρά ότι η Τουρκία είναι ώριμη ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ. Τα ελλείμματα δημοκρατίας είναι ακόμη πολύ μεγάλα για κάτι τέτοιο. (…) Η ΕΕ πρέπει τώρα να παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή πως θα διαχειριστεί ο Ερντογάν τις κατηγορίες. Το σκάνδαλο διαφθοράς γίνεται η λυδία λίθος για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.»

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη 
ΠΗΓΗ: DW

Tags: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣΔΙΑΦΘΟΡΑΕΡΝΤΟΓΑΝΔΙΑΦΘΟΡΑΗΠΑΜΠΑΓΙΣΣΥΛΛΗΨΕΙΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Έξαλλος ο Ερντογάν με τις επιθέσεις σε τουρκικά εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα – «Προειδοποιούμε και τις δύο πλευρές»

01/12/2025 - 20:07
Μαδούτο - Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Washington Post: Γιατί η Τουρκία είναι ιδανικός τόπος «εξορίας» για τον Μαδούρο

28/11/2025 - 12:44
TF-2000
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

TF-2000: Η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή του προηγμένου αντιτορπιλικού – Θα αποτελεί μέρος του «Steel Dome»

27/11/2025 - 15:10

Διαβάστε Επίσης

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο, οι S-400 και τα Su-57

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert