OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να συνεισφέρουν στη συλλογική ασφάλεια στα Βαλκάνια

28/05/2014 - 12:00
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ένοπλες δυνάμεις του Κοσόβου πρέπει να συνεισφέρουν στη συλλογική ασφάλεια στα Βαλκάνια και σε αυτές πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι εθνικές κοινότητες, τόνισε η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στην οποία εξετάστηκε η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού για την κατάσταση στο Κόσοβο, εξήγησε ότι πρόκειται για «ελαφρά οπλισμένες δυνάμεις», η συγκρότηση των οποίων είναι μακρά διαδικασία που απαιτεί τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινοτήτων στο Κόσοβο.
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι το 15% των μελών της αστυνομίας του Κοσόβου και το 10% των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου αποτελείται από εκπροσώπους μειονοτήτων.

Αναφερόμενη στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η κ. Γιαχγιάγκα υπενθύμισε ότι κάλεσε όλους τους πολίτες να εκμεταλλευτούν το δικαίωμά τους και να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα συμβάλουν στην ενίσχυση της δημοκρατίας.
Η κ. Γιαχγιάγκα είπε ότι το Κόσοβο πέτυχε πρόοδο τους τελευταίους μήνες και συνέβαλε στη σταθερότητα στην περιοχή.

Όσον αφορά τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών υπογράμμισε ότι αναγνωρίζει τη στήριξη του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς στη διαδικασία αυτή και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν διαφορές στη θέση για το Κόσοβο και στην αποδοχή της πραγματικότητας ότι είναι ανεξάρτητο κράτος και ότι αυτό είναι μη αναστρέψιμο».
Το Κόσοβο παραμένει προσηλωμένο στον διάλογο, είπε και πρόσθεσε ότι οι σερβικοί δήμοι έχουν τη δυνατότητα να εδραιώσουν ένωση σερβικών δήμων, σε αρμονία με το Σύνταγμα του Κοσόβου και ότι το σώμα αυτό θα είναι αναπόσπαστο μέρος των θεσμών του Κοσόβου.

Η πρόεδρος του Κοσόβου εξέφρασε την προσδοκία ότι στην περαιτέρω πορεία του διαλόγου θα επιλυθεί το ζήτημα των δικαστηρίων στο βόρειο Κόσοβο, ώστε να ενσωματωθούν στο σύστημα δικαιοσύνης.
Ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι υπάρχει αντίσταση παραστρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες «κρατούν όμηρο το βόρειο Κόσοβο» και ως απόδειξη ανέφερε τις επιθέσεις της Eulex, όπως και τα υπάρχοντα ακόμα οδοφράγματα που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία.

Αναφερόμενη στη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο, η κ. Γιαχγιάγκα είπε ότι η δικαιοσύνη είναι για όλους δρόμος προς τη συμφιλίωση στην περιοχή και πρόσθεσε ότι προς το παρόν στην περιοχή Ρούντνιτσα γίνεται εκταφή σορών θυμάτων και ότι πρέπει να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων και να τιμωρηθούν οι δράστες των εγκλημάτων.

Η πρόεδρος του Κοσόβου εξέφρασε συλλυπητήρια στον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και στους πολίτες της για τα θύματα των πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα.

Tags: ΒΑΛΚΑΝΙΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚΟΣΟΒΟΣΤΡΑΤΟΣ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert