OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πως λύθηκε το πρόβλημα της έκτασης του ΑΟΟΑ στο Πικέρμι; 40 χρόνια ιστορία

17/09/2014 - 00:21
Share on FacebookShare on Twitter

 Λύθηκε το πρόβλημα της έκτασης του ΑΟΟΑ στο Πικέρμι υποστηρίζουν από το ΥΠΕΘΑ μετά από την παρουσίαση προγράμματος αξιοποίησης που έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απο τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Ταγαρά.

Η ιστορία είναι πάρα πολύ παλιά.

O Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμών Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) αγόρασε το 1972, έκταση 2,486 στρεμμάτων στο Πικέρμι, με μορφή λωρίδων γης, αναμεμειγμένες με αντίστοιχες λω­ρίδες ιδιοκτησίας ιδιωτών και τεσσάρων άλλων οικοδομικών συνεταιρισμών, συνολικής έκτασης άνω των 6000 στρεμμάτων.
 
Κατά το παρελθόν έγιναν τρεις (3) προσπάθειες για ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης και λύσης του προβλήματος, με πρώτη το 1976-80 και την τελευταία το 2006, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.    
 
Ταυτόχρονα, κατά τη χρονική αυτή περίοδο, επιβλήθηκαν ευ­ρύτερες δεσμεύσεις στην συνολική έκταση (6116 στρέμματα), που περιόρισαν κατά πολύ την δυνατότητα δόμησης.
 
Συγκεκριμένα:
 

·                     Χαρακτηρίσθηκαν δασικά περίπου 2000 στρέμματα τα οποία λαμβάνονται υπόψη με αυτή τη μορφή στις πολεοδομικές μελέτες.
 
·                     Κηρύχθηκε ευρεία έκταση 1000 στρεμμάτων ως «ιδιαίτερου κάλλους και αρχαιολογική» για να προστατευτούν τα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, τα οποία τονίζεται, ότι ευρέθησαν εκτός της ΖΑΑ (250μ. Ν.Α.).
 
·                     Με το ΠΔ περί προστασίας του ορεινού όγκου του Πεντελικού Όρους επιβλήθηκε περαιτέρω δέσμευση προστασίας 900 στρεμμάτων, ε­ντός της οποίας επιτρέπονται μόνο κοινωφελείς λειτουργίες, όπως τελικά απεφάνθη το ΣτΕ με το 246/2000 Πρακτικό Επεξεργασίας.
 
Στις αρχές του 2012, μετά από ενέργειες του τότε ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και σχετική παρέμβαση, άρχισε προσπάθεια σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για επίλυση του προβλήματος.
 
Τo Μάρτιο του 2013, σε συνέχεια της παραπάνω προσπάθειας και ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά  προς τον Αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, δόθηκε εντολή επίσπευσης των διαδικασιών.
 
Στο πλαίσιο αυτό ο ΑΟΟΑ, με το Γενικό Δντή Αντγο Αθανάσιο Κουτρουμπέλη, το Δντή Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτριο Αντωνακόπουλο τοπογράφο μηχανικό, τον Μιχαήλ Βιδάλη τοπογράφο μηχανικό και το Νομικό Σύμβουλο του Οργανισμού, Χαράλαμπο Κουτσό μετείχε συνεχώς σε συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ, με το νομικό σύμβουλο κ. Καρατσώλη και με τους Αναπληρωτές Υπουργούς Σταύρο Καλαφάτη, αρχικά και Νίκο Ταγαρά στη συνέχεια, προκειμένου να υποδείξει τα προβλή­ματα που υπήρχαν και να προτείνει λύσεις. Οι επαφές εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου στη Βουλή, με σκοπό να περιληφθούν δια­τάξεις, που επιλύουν τα ειδικότερα προβλήματα ένταξης, που είχαν εντοπιστεί και αφορούν την έκταση του ΑΟΟΑ.
 
Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η κατάθεση και η ψήφιση από τη Βουλή του Νόμου 4280/2014 (ΦΕΚ 159) που δημοσιεύθηκε στις 8-8-2014, με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση, βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών, ρύθμιση δασικής νομο­θεσίας και άλλες διατάξεις».
 
Με τον νέο Νόμο μεταβάλλεται ριζικά η πολεοδομική νομοθεσία και δίδεται η δυνατότητα πολεοδόμησης, υπό νέα αντίληψη. Συγκεκριμένα επιβάλλεται η παραχώρηση στο δημόσιο του 50% της έκτα­σης των ενδιαφερομένων, προκειμένου να πολεοδομηθεί το υπόλοιπο και στην πε­ρίπτωση του ΑΟΟΑ αποδίδεται το σύνολο των δεσμευμένων εκτάσεων.
 
Με την ψήφιση του Νόμου, επιλύθηκε με τις ενέργειες της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, ένα πρόβλημα που απασχολούσε εδώ και 40 έτη μεγάλο αριθμό στελεχών των ΕΔ. Με δεδομένη τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα, να ολοκληρωθούν μια σειρά διαδικασιών έτσι ώστε ο Οργανισμός να μπορέσει να ικανοποιήσει τα περίπου 2000 μέλη του. 

Διαβάστε ακόμη:

Τα 33 μέτρα για την «ανακούφιση» των στρατιωτικών… άργησαν – ήδη – 2 χρόνια! Η λίστα


Λύση για τον ΑΟΟΑ στο Πικέρμι, δίνει συμφωνία ΥΕΘΑ και ΥΠΕΚΑ

Που θα χτιστούν κατοικίες για στρατιωτικούς «στο άμεσο μέλλον» κατά το ΥΕΘΑ.

Tags: ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣΑΟΟΑ

Related Posts

MH-60 Romeo
ΓΕΝ

MH-60 Romeo: Εγκαινιάστηκε το νέο υπόστεγο υποστήριξης των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού [pics]

12/12/2025 - 21:42
βολές πυροβολικού
ΓΕΣ

ΓΕΣ: Εντυπωσιακά πλάνα από τις βολές Μονάδων Πυροβολικού στο πεδίο της Κομοτηνής

12/12/2025 - 19:34
ΓΕΕΘΑ - ΤΝΕΕ
ΓΕΕΘΑ

ΓΕΕΘΑ: Τα μέλη του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων αποκτούν το «σπίτι» τους [pics]

12/12/2025 - 15:11

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και πιθανότητα βροχών σε Σποράδες, Εύβοια και Κρήτη

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του - Online υπολογισμός

Συνταγή για σούπα κάστανο βελουτέ

Μαίρη Συνατσάκη: Η κόρη μου είναι παντοτινά η αισιόδοξη νότα στην καθημερινότητά μου, το φως και ο ήλιος

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert