OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τα βρήκαν Ρωσία – Ουκρανία για το φυσικό αέριο

31/10/2014 - 09:49
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ουκρανία, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έφθασαν χθες το βράδυ σε προσωρινή λύση της διένεξης για το ρωσικό φυσικό αέριο, υπογράφοντας συμφωνία η οποία εξασφαλίζει την τροφοδοσία της Ουκρανίας, αλλά και της Ευρώπης, για τον φετινό χειμώνα.

«Η πολιτική υπευθυνότητα, η λογική της συνεργασίας και η απλή οικονομική λογική πρυτάνευσαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή μας ασφάλεια», είπε προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος οι άνθρωποι να κρυώσουν τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη».

Επειτα από διήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις, η συμφωνία για την επανάληψη των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου, που είχαν διακοπεί τον Ιούνιο, υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών, τον Αλεξάντερ Νόβακ για τη Ρωσία, και τον Γιούρι Πρόνταν για την Ουκρανία, καθώς και από τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ. Στη συνέχεια οι επικεφαλής της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz υπέγραψαν το «addendum» στο συμβόλαιο ανάμεσα στις δύο εταιρείες.

Οι συμφωνίες αφορούν το ποσόν των οφειλών της Ουκρανίας και τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο 2015.

Η διευθέτηση του χρέους ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις. Η αποπληρωμή της πρώτης δόσης του 1,45 δισκετομμυρίου δολαρίων θα είναι άμεση, ενώ η δεύτερη δόση ύψους 1,65 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Η ρωσική πλευρά αποτιμά το σύνολο των οφειλομένων από την Ουκρανία σε 5,3 δικσετομμύρια δολάρια, αλλά για τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που απομένουν θα αποδεχθεί την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου.

Σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι ο καθορισμός μίας τιμής «κάτω από τα 385 δολάρια ανά 1.000 κυβ.μ.» κατά τη διάρκεια της ισχύος της προσωρινής συμφωνίας. Η πληρωμή θα γίνεται προκαταβολικά κάθε μήνα.

Ο Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε ότι η Naftogaz έχει τη δυνατότητα να πληρώσει με ίδιους πόρους τις μελλοντικές εισαγωγές φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι επισήμως εγγυήτρια των οικονομικών δεσμεύσεων του Κιέβου. Ωστόσο, η οικονομική βοήθεια της ΕΕ – με τα δύο προγράμματα μακροοικονομικής ενίσχυσης ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ που αποφάσισε την άνοιξη, 600 εκατομμύρια από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί – και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που υποσχέθηκε τον Απρίλιο δανειοδότηση ύψους 17 δισκεατομμυρίων δολαρίων- θα βοηθήσουν το Κίεβο στην αποπληρωμή του χρέους του, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργείας, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να εγγυηθεί μία συμφωνία που θα εξασφάλιζε την τροφοδοσία της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας πριν παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του στην νέα Επιτροπή Γιούνκερ.

Tags: GAZPROMΓΚΑΖΠΡΟΜΕΛΛΑΔΑΕΥΡΩΠΗΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

Πούτιν - Σρέντερ
ΚΟΣΜΟΣ

«Άκυρο» από την ΕΕ στον Πούτιν για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Σρέντερ στο Ουκρανικό

11/05/2026 - 13:27
Ουγγαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Επανεξετάζεται το σχέδιο επέκτασης του πυρηνικού σταθμού Paks με ρωσικούς αντιδραστήρες

11/05/2026 - 13:21
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η εκεχειρία παραβιάστηκε από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones – Τουλάχιστον 3 νεκροί

11/05/2026 - 12:45

Διαβάστε Επίσης

«Άκυρο» από την ΕΕ στον Πούτιν για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Σρέντερ στο Ουκρανικό

Ουγγαρία: Επανεξετάζεται το σχέδιο επέκτασης του πυρηνικού σταθμού Paks με ρωσικούς αντιδραστήρες

Ουκρανία: Η εκεχειρία παραβιάστηκε από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones – Τουλάχιστον 3 νεκροί

Ιράν: «Γενναιόδωρη και υπεύθυνη» η πρότασή μας για τερματισμό του πολέμου

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

USV στην Λευκάδα: Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες – «Διαβήματα μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα από το ΓΕΕΘΑ»

Νέα συνάντηση υπουργών Άμυνας της «Συμμαχίας» για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορούνταν για κατασκοπεία υπέρ της CIA και της Μοσάντ

Top News

Μαρία Αντωνά για Γιώργο Λιάγκα: Είναι πολύ γλυκός και σκεπτόμενος, είναι σημαντική η γνώμη του για μένα

Γιώργος Καρλαύτης: Ποιος είναι ο Έλληνας σταρ του NFL - Η σχέση του με την Τέιλορ Σουίφτ και η λατρεία για τον Παναθηναϊκό

Πασχάλης Τερζής: Παντρεύτηκε η εγγονή του - Εικόνες του τραγουδιστή από τη γαμήλια δεξίωση

Πόθεν έσχες: Τι δήλωσαν Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Φάμελλος, Κουτσούμπας, Κωνσταντοπούλου, Τσίπρας και Κασσελάκης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert