OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Ερντογάν «εξαγνίζει» τη Δικαοσύνη με τη «βούλα» του νόμου

03/12/2014 - 13:41
Share on FacebookShare on Twitter

Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες το βράδυ ένα επίμαχο νομοσχέδιο της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης το οποίο ενισχύει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί της δικαιοσύνης, ανέφερε κοινοβουλευτική πηγή.

Η νέα νομοθεσία, η οποία δέχεται επικρίσεις από την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση, έχει ως στόχο την αναδιοργάνωση των υψηλότερων δικαστικών θεσμών όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ακυρωτικό Δικαστήριο, για να διορισθούν σ’ αυτούς νέοι δικαστές, διευκρινίσθηκε.

Με τον τρόπο αυτό το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, θα μπορεί να έχει λόγο στο διορισμό των δικαστών και θα περιορίσει εκ των πραγμάτων την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εκτιμούν οι επικριτές του καθεστώτος.

Ο νέος νόμος επιτρέπει επίσης στους δικαστές να διατάσσουν έρευνες με βάση απλές υποψίες.


Ο νέος νόμος είναι ο τελευταίος μιας σειράς αμφιλεγόμενων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί από τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο νόμος αυτός έχει στόχο να φιμώσει κάθε αμφισβήτηση εναντίον του καθεστώτος, το οποίο είχε αντιμετωπίσει τον Ιούνιο του 2013 ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θέλει να «εξαγνίσει» το δικαστικό μηχανισμό από τα μέλη μιας θρησκευτικής αδελφότητας της οποίας ηγείται ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την κυβέρνηση ότι συνωμότησε για να προκαλέσει την πτώση της.

Αυτός ο νέος νόμος είναι ο τελευταίος μιας σειράς αμφιλεγόμενων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί από τις αρχές του χρόνου από το κοινοβούλιο μετά τις πρωτοφανείς έρευνες για διαφθορά που είχαν στόχο το καθεστώς και τον τότε πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Αύγουστο παρά την πολτική κρίση και τον αυταρχικό, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, χαρακτήρα του. Η εξουσία κατηγορεί το κίνημα του Γκιουλέν ότι χειραγώγησε τις έρευνες αυτές, που σήμερα έχουν θαφτεί, και προχώρησε ήδη σε μαζικές εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία.

Ένα άλλο νομοσχέδιο, εξίσου αμφιλεγόμενο, θα συζητηθεί εξάλλου την ερχόμενη εβδομάδα από κοινοβουλευτική επιτροπή. Προβλέπει να δοθούν στην αστυνομία διευρυμένες εξουσίες μετά τις φιλοκουρδικές ταραχές του περασμένο Οκτωβρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους.

Για παράδειγμα, προβλέπεται οι αστυνομικές δυνάμεις να μπορούν να προχωρούν σε ευρύτερες έρευνες και συλλήψεις βάσει απλών υποψιών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναμένεται ότι θα ψηφισθεί χωρίς πρόβλημα τον Ιανουάριο, καθώς το AKP διαθέτει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο νόμος αυτός έχει στόχο να φιμώσει κάθε αμφισβήτηση εναντίον του καθεστώτος, το οποίο είχε αντιμετωπίσει τον Ιούνιο του 2013 ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εικόνα: 99GetSmart/ SnakeArbusto & greydogg

Tags: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Κωνσταντινούπολη
ΤΟΥΡΚΙΑ

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη από την κατάρρευση δύο κτιρίων – Αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους [vids]

22/03/2026 - 12:02
Ιντσιρλίκ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην βάση του Ιντσιρλίκ – Άγνωστο αν ανιχνεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος [vid]

20/03/2026 - 15:46
Τουρκία - Γκιουλέρ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Γκιουλέρ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: «Η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο»

19/03/2026 - 20:08

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Μια γυναίκα σκοτώθηκε από επίθεση της Χεζμπολάχ – Ο IDF εξουδετέρωσε στέλεχος της ιρανικής Quds στη Βηρυτό

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Με τη στολή του «Σύγχρονου Μαχητή» θα παρελάσουν τα πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς

Τσεχία: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμό σε βιομηχανία όπλων που συνδέεται με την ισραηλινή Elbit Systems

Ιρανικός πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον του Λιβάνου – Καταρρίφθηκε από αμερικανικό αντιτορπιλικό

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

Τρεις τραυματίες στο Ισραήλ και ένας νεκρός στο Μπαχρέιν μετά από νέες ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις

Λβιβ: Ρωσική επίθεση στο κέντρο της πόλης – Η στιγμή που drone πέφτει σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς [vid]

To Πακιστάν δηλώνει έτοιμο να μεσολαβήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου

Top News

Η δράση και η χλιδάτη ζωή των μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε των ΕΦΚΑ - Κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, πλάκες χρυσού και πανάκριβα ρολόγια

Γιώργος Μανίκας: Η απάντηση του γνωστού μοντέλου για την εμπλοκή του ονόματός του στο κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Βασίλης Λαζαρίδης: Ο πατέρας μου με λάτρευε, όταν έμαθα για τον θάνατό του κλείστηκα στο δωμάτιό μου και σπάραζα για ώρες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert