OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

«Κόκκινη κάρτα» στην Τουρκία για «την κατάφωρη παραβίαση του ελληνικού FIR»

27/07/2015 - 00:05
Share on FacebookShare on Twitter

»Kόκκινη κάρτα» βγάζει στην Τουρκία η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ.Φ. Μογκερίνι μετά από Ερώτηση που κατέθεσε τον Μάρτιο, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής,και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες», κ.Νότης Μαριάς, με θέμα την «Κατάφωρη παραβίαση του Ελληνικού FIR και της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας από την 1/3/2015 Τουρκική ΝΟΤΑΜ».

Όπως επισήμανε η κ. Φ. Μογκερίνι η Ευρωπαϊκή Ένωση:  «Εκφράζει εκ νέου σοβαρές ανησυχίες και προτρέπει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία τριβής ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Για το λόγο αυτό η κ.Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι: «Η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα ότι θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Στην ερώτησή του προς την  Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ., Φ. Μογκερίνι  ο  Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, επισήμανε ότι η Τουρκία προέβη σε κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργώντας συνθήκες θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με τη σχετική Τουρκική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε 1/3/2015 και με την οποία δέσμευσε παρανόμως από 2/3/2015 έως 31/12/2015 μεγάλη περιοχή του Αιγαίου που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο, αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο από το νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον παράνομο τουρκικό σχεδιασμό, η περιοχή αυτή του Αιγαίου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής, επηρεάζοντας άμεσα τους αεροδιαδρόμους g-33 και N-130 και θέτοντας σε κίνδυνο τις αερομεταφορές από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και αντιστρόφως.

Η καταληκτική γραμμή χάραξης της τουρκικής ΝΟΤΑΜ δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα αλλά και από τον Ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και τα Ελληνικά εθνικά χωρικά ύδατα, συμπεριλαμβανομένου κυρίως του εδάφους της Λήμνου, ανέφερε στην ερώτηση’
Για το λόγο αυτό ο κ. Νότης Μαριάς ζήτησε από την κ. Μογκερίνι να καταδικάσει την παράνομη Τουρκική ΝΟΤΑΜ που θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και τις ευρωπαϊκές και διεθνής αερομεταφορές  και να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να ακυρωθεί η εν λόγω παράνομη Τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Ολόκληρη η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή παρακολουθεί το θέμα και έλαβε υπό σημείωση ότι έχει επιλυθεί διμερώς.  Η Επιτροπή υποστηρίζει τη διαδικασία διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και  Τουρκίας.

Στα συμπεράσματά του, της 16ης Δεκεμβρίου 2011, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα ότι θα επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Ως εκ τούτου, η Ένωση εκφράζει εκ νέου σοβαρές ανησυχίες και προτρέπει την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους ή αιτία τριβής ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας σε όλες τις σχετικές επαφές με τις τουρκικές αρχές».

Tags: EEFIRΑΙΓΑΙΟΜΟΓΚΕΡΙΝΙΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

NATO - Γροιλανδία
ΝΑΤΟ

NATO: Ξεκινά η αποστολή Arctic Sentry για την ενίσχυση της συμμαχικής παρουσίας στην Αρκτική

11/02/2026 - 15:13
NATO
ΝΑΤΟ

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

09/02/2026 - 21:52
Ρούτε - Ζελένσκι
ΝΑΤΟ

Στο Κίεβο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε για συνάντηση με τον Ζελένσκι

03/02/2026 - 11:55

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Με Flamingo το πλήγμα σε εργοστάσιο πυραύλων στο Βόλγκογκραντ – Drones πυρπόλησαν διυλιστήριο της Lukoil

Σκάνδαλο με F-35: Χωρίς ραντάρ παραδίδονται τα νέα stealth μαχητικά αεροσκάφη;

Συνομιλίες Μερτς – Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία θέλει η πλειοψηφία των Γερμανών

ΗΠΑ: «Το NATO πρέπει να βασίζεται στην σύμπραξη όχι στην εξάρτηση των εταίρων»

Naval Group: Ενσωματώνει Τεχνητή Νοημοσύνη σε ναυτικά συστήματα με «όπλο» το cortAIx της Thales

Ουκρανία: Τέσσερις άμαχοι νεκροί στο Ντνιπροπετρόφσκ – Ρωσικές επιθέσεις και στο Κίεβο

Φιντάν: ΗΠΑ και Ιράν δείχνουν ευελιξία για μια πυρηνική συμφωνία – «Αγκάθι» ο εμπλουτισμός ουρανίου

Νετανιάχου: Το Ισραήλ εντάχθηκε στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ [pics, vid]

Top News

Κίμπερλι Γκιλφόιλ για Αλεξάνδρα Νίκα και Κωνσταντίνο Αργυρό: «Ανυπομονώ να υποδεχθώ τη μικρούλα τους»

Eurovision 2026: Akylas, Marseaux και Evangelia μάγεψαν το κοινό στον α' ημιτελικό - Όσα πρέπει να ξέρετε για εκείνους

Μαίρη Βιδάλη: Έχω χάσει δουλειές λόγω παρενόχλησης, το αντιμετώπισα και έβαλα τα όριά μου

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η «ελεγχόμενη κρίση», τα ακανθώδη «αλλά όχι άλυτα» ζητήματα και το «αν όχι τώρα, πότε;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert