OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Γιατί πρέπει να ανησυχούν και μάλιστα πολύ οι στρατιωτικοί

18/08/2015 - 20:44
Share on FacebookShare on Twitter

Του Χρήστου Καπούτση*

Να ανησυχούν οι στρατιωτικοί, διότι έρχονται περικοπές όχι μόνο στους μισθούς και στις συντάξεις των αποστράτων, αλλά και διότι θα προκύψει υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Στις συζητήσεις, που είναι σε εξέλιξη, του κουαρτέτου των «θεσμών» (πρώην και νυν τρόικα) με την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και η μείωση τουλάχιστον κατά 200 εκατ. ευρώ των στρατιωτικών δαπανών το 2016 και κατά 300 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2019. Επειδή, όμως, απαγορεύεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –βάσει του κανονισμού του– να ζητήσει περικοπές στρατιωτικών δαπανών στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάσωσης κράτους, φαίνεται ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με τη μείωση του στρατιωτικού προσωπικού, αλλά και με την εκποίηση και άλλων οπλικών συστημάτων των ΕΔ.

Σχετικά με τη μείωση του στρατιωτικού προσωπικού, σχεδιάζεται από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά η μείωση κατά 10%-15% των σπουδαστών στα ΑΣΕΙ και στις Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών. Επίσης, ένα ποσοστό περίπου 20% που ανήκει σε ειδικές κατηγορίες, κυρίως υπαξιωματικοί που δεν προέρχονται από παραγωγικές στρατιωτικές σχολές, όπως ΕΠΟΠ ή Μακράς Θητείας ή Ανακατάταξης ή άλλων παρόμοιων κατηγοριών, θα υποχρεωθούν σε αποστρατεία. Επίσης, κινδυνεύουν τα χάσουν και τα ελάχιστα οικονομικά οφέλη όσοι βρίσκονται στις μονάδες εκστρατείας και λαμβάνουν κάποια μικρή και απόλυτα νόμιμη οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή των εδικών επιδομάτων.

Σχεδιάζεται, επιπλέον, να γίνουν δραστικές περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που προορίζονται για τις Λέσχες Αξιωματικών και τα θέρετρα ή τις κατασκηνώσεις, όπου παραθερίζουν οι οικογένειες των στρατιωτικών και οι απόστρατοι.

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας και την επαναφορά των αποδοχών των εν ενέργεια στρατιωτικών και των απόστρατων στα επίπεδα του 2012, όπως ρητά ορίζει η αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η σημερινή κυβέρνηση, η «πρώτη φορά Αριστερά», δεν προτίθεται να συναινέσει, άρα οι στρατιωτικοί θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να περιμένουν την επόμενη… Ο ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος και ο ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσας δεν θα κατορθώσουν να υλοποιήσουν ούτε αυτή την υπόσχεσή τους προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα κυβερνητικά σχέδια συνδράμουν με την απραξία τους και οι πολυποίκιλες Ενώσεις Στρατιωτικών, επειδή είναι διασπασμένοι, αλληλομισιούνται και προωθούν προσωπικές φιλοδοξίες των «προέδρων». Κάποιοι μιμούνται το λαμπρό παράδειγμα υφυπουργού, που –όπως ο ίδιος σημειώνει στο βιογραφικό του– «πριν από την είσοδό του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971, συμμετείχε σε αντιστασιακή ομάδα κατά της στρατιωτικής δικτατορίας». Ωστόσο «μπήκε» επί χούντας (1972) στην Ευελπίδων (!) και οργάνωσε κουμουνιστική συνιστώσα (ο ίδιος τα λέει), προκειμένου να εκδημοκρατίσει το στράτευμα, γι’ αυτό, άλλωστε, υπηρέτησε και στα τεθωρακισμένα, αλλά και στις Βρυξέλλες και σήμερα είναι βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ!
Καταλήγοντας, θα έπρεπε να υπήρχε μία, αλλά πανίσχυρη Ένωση Στρατιωτικών, που θα τη στήριζαν όλοι, εν ενεργεία και απόστρατοι, που θα προστάτευε μόνο τα επαγγελματικά συμφέροντα των στελεχών, που θα μεριμνούσε για τις οικογένειές τους και τους αποστράτους και θα «συνομιλούσε» ισότιμα με την κυβέρνηση.

* Από το ένθετο ΜΑΡΣ που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14/08/2015 με την εφημερίδα Παρασκήνιο.

Tags: ΕΝΩΣΕΙΣΠΕΡΙΚΟΠΕΣΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Related Posts

Ορκωμοσία - Δ' ΕΣΣΟ
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

05/12/2025 - 15:00
Αρχηγός ΓΕΣ
ΓΕΣ

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

05/12/2025 - 14:47
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert