OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ανώτερος αξιωματικός πυροτεχνουργός ζητά «αποκατάσταση της νομιμότητας»

12/11/2015 - 20:22
Share on FacebookShare on Twitter

Ένας πυροτεχνουργός του Σώματος Υλικού Πολέμου με κείμενό του μας υπενθυμίζει δυο πράγματα για το ΣΥΠ. Πρώτα τα γενέθλια των 70 χρόνων του και μετά το θέμα που έχει προκύψει με την μεταφορά έργου και αρμοδιοτήτων στο Μηχανικό.

Το κείμενο του ανώτερου αξιωματικου Υλικού Πολέμου:

Με την ευκαιρία της επετείου των 70 χρονών από την ίδρυση του Σώματος Υλικού Πολέμου επιτρέψτε μου, να σας υπενθυμίσω ένα στρατιωτικό, νομικό και οικονομικό θέμα, που αφορά την τεχνική ειδικότητα των πυροτεχνουργών του Στρατού Ξηράς.

Η ειδικότητα του πυροτεχνουργού, η οποία είναι νομικά θεμελιωμένη και θεσμικά κατοχυρωμένη στο Σώμα Υλικού Πολέμου από το 1949, παρέχεται μετά από 6μηνη εκπαίδευση σε στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Εθνικής Φρουράς και των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σ.Α.

Στα καθήκοντα και στις αρμοδιότητες των πυροτεχνουργών περιλαμβάνονται πλήθος εξειδικευμένων αντικειμένων, τα οποία εξυπηρετούν επιχειρησιακές ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, καθώς επίσης και κοινωνικές ανάγκες ειρηνικής περιόδου. Ένας από τους τομείς της ειδικότητας του πυροτεχνουργού, αφορά την περισυλλογή και εξουδετέρωση πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, ειρηνικής ή πολεμικής περιόδου.

Τα καθήκοντα των πυροτεχνουργών του ΣΥΠ, αποτελούν πέραν της εθνικής τους διάστασης και δέσμευση απέναντι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, αφού ο Ελληνικός Στρατός συνυπέγραψε σχετικές συμφωνίες τυποποίησης (Standardization Agreements) (Eικόνα).

Κατά τη διάρκεια της 70χρονης ιστορίας του ΣΥΠ, ουδέποτε ανέκυψε οποιοδήποτε ζήτημα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των πυροτεχνουργών (ΥΠ-Π), οπουδήποτε και οποτεδήποτε κλήθηκαν να επέμβουν. Ενδεικτικά αναφέρω την συνδρομή τους στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τελείως απροκάλυπτα όμως και χωρίς να συντρέχει κανένας απολύτως λόγος, η Στρατιωτική Ιεραρχία αποφάσισε την μεταβίβαση μέρους των αρμοδιοτήτων των πυροτεχνουργών, που αφορούν την αντιμετώπιση εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, από το ΣΥΠ στο όπλο του Μηχανικού.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις παρακάτω συνέπειες :

– Τη συγκρότηση νέου Σχολείου (στην έδρα του Μηχανικού) εκ του μηδενός και με αντικείμενο σπουδών, ίδιο με αυτό του προϋπάρχοντος Διακλαδικού Σχολείου Πυροτεχνουργών.
– Την διάθεση επιπλέον πιστώσεων για τη συγκρότηση και τη λειτουργία (υποδομές, εποπτικά μέσα, έξοδα καθηγεσίας, τρέχοντα, κλπ…) του νέου Σχολείου του Μηχανικού, σε μια περίοδο μάλιστα σοβαρής οικονομικής κρίσεως για τη χώρα.
– Την δημιουργία ενός Σχολείου, χωρίς επιχειρησιακές ανάγκες να το επιβάλλουν.
– Την απαξίωση έμπειρων πυροτεχνουργών (ΥΠ-Π), οι οποίοι ενώ μπορεί να είχαν στο ενεργητικό τους εκατοντάδες καταστροφές εγκατεσπαρμένων – εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, ξαφνικά η υπηρεσία, χωρίς καμία αξιολόγηση, τους χαρακτήρισε ανεκπαίδευτους και ανεπαρκείς, να επεμβαίνουν σε ανάλογα περιστατικά.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το κόστος αντιμετώπισης των εγκαταλελειμμένων πυρομαχικών και εκρηκτικών μηχανισμών, το οποίο σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς κάποιος πρέπει να το δει σοβαρά.

Στην εισαγωγή πρόσφατα (τέλη 2014) αναθεωρημένης στρατιωτικής πάγιας διαταγής του ΓΕΣ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μεταβίβαση των προαναφερόμενων αρμοδιοτήτων από το ΣΥΠ στο ΜΧ, αναφέρεται ότι, ‘’εκκρεμεί η υπογραφή σχετικής νομοθετικής πράξης για την ρύθμιση των ανωτέρω’’. Δηλαδή είναι προφανής η δυσαρμονία της απόφασης της στρατιωτικής ιεραρχίας με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, που καθορίζει τις υποχρεώσεις – αποστολές των πυροτεχνουργών.
Εκτίμηση είναι, ότι η απόφαση για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το ΣΥΠ στο Μηχανικό, λήφθηκε στο ημίφως της διαφθοράς με μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση τοπικιστικών αιτιάσεων και με πρόσχημα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Ε.Σ

Πρόθεση του υπογράφοντος αποτελεί, ο σεβασμός των νόμων και των διατάξεων του ελληνικού κράτους, η αποφυγή ανώφελων εξόδων και σπαταλών, η προστασία της υπηρεσίας από άσκοπες και εκτός συνταγματικού πλαισίου αποφάσεις και τέλος η κινητοποίηση των πολιτικών και των πολιτειακών αρχών, για την αποκατάσταση της νομιμότητας !!! Ευχαριστώ.

Ανώτερος Αξιωματικός Υλικού Πολέμου.
 

Tags: ΜΗΧΑΝΙΚΟΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΕΣΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΟΙ

Related Posts

στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

25η Μαρτίου: Δείτε ζωντανά την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση – Τα νέα όπλικά συστήματα [vid]

25/03/2026 - 11:30
παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Με τη στολή του «Σύγχρονου Μαχητή» θα παρελάσουν τα πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς

24/03/2026 - 19:54
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

24/03/2026 - 15:54

Διαβάστε Επίσης

25η Μαρτίου: Δείτε ζωντανά την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση – Τα νέα όπλικά συστήματα [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

Δημήτρης Αλεξανδρής: Το σκέφτομαι πολύ συχνά να γίνω ταξιτζής, θα μπορούσα να δουλεύω και φορτηγό

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert