OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η CIA βασάνιζε κρατούμενους με αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα σε μυστικές φυλακές

04/10/2016 - 11:01
Share on FacebookShare on Twitter

 Δύο Τυνήσιοι οι οποίοι παρέμειναν επί 12 χρόνια κρατούμενοι σε μια μυστική φυλακή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν κατήγγειλαν ότι ανακριτές της CIA τους βασάνιζαν με τεχνικές που δεν έχουν αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν, απειλώντας τους με μια αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα και ξυλοκοπώντας τους τόσο άγρια με ρόπαλα που υπέστησαν κατάγματα, ανέφερε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι καταγγελίες αυτές εγείρουν νέα ερωτήματα για τη μεταχείριση των κρατουμένων στη συγκεκριμένη φυλακή της CIA στο Αφγανιστάν, η οποία καλύπτεται από πέπλο μυστικότητας.
Ο Ράιαν Τραπάνι, ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δήλωσε ότι «εξετάστηκαν τα αρχεία» της CIA «και δεν βρέθηκε τίποτε που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτούς τους νέους ισχυρισμούς».

Όμως ο Ντάνιελ Τζόουνς, ο οποίος είχε ηγηθεί μιας έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας για το πρόγραμμα φυλακίσεων της υπηρεσίας, ανέφερε πως οι μαρτυρίες των δύο Τυνήσιων, του Ρίντα αλ Νατζάρ, 51 ετών, και του Λοτφί αλ Αραμπί ελ Γερίσι, 52 ετών, είναι σημαντικές διότι ελάχιστα είναι γνωστά για τη μυστική φυλακή Cobalt, όπου ένας αφγανός κρατούμενος είχε πεθάνει από το ψύχος το 2002.
«Η επιτροπή (σ.σ. που διεξήγαγε την έρευνα) διαπίστωσε ότι στο κέντρο κράτησης Cobalt τηρούνταν τόσο λίγα γραπτά αρχεία που ήταν αδύνατον για τη Γερουσία, ή τη CIA, να προσδιορίσει πόσοι άνθρωποι κρατούνταν εκεί» ή «τι ακριβώς συνέβαινε στους κρατούμενους» στη συγκεκριμένη τοποθεσία, εξήγησε ο Τζόουνς.

Οι δύο άνδρες δεν είχαν μιλήσει μέχρι σήμερα για τη μεταχείρισή τους στη μυστική φυλακή, σύμφωνα με τη HRW. Οι ανακριτές κατηγορούσαν τον Νατζάρ πως ήταν σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν και τον Γερίσι πως ήταν μέλος της αλ Κάιντα. Οι δύο άνδρες μετήχθησαν στην Τυνησία το 2015, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Γερίσι αφηγήθηκε ότι οι φρουροί τον έδεναν σε μια αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα, αλλά δεν του έκαναν ηλεκτροσόκ, καθώς δεν ήταν συνδεδεμένη με παροχή ρεύματος.
Ένας γιατρός που προσέλαβε η HRW ανέφερε πως οι ακτινογραφίες του Νατζάρ δείχνουν πως έχει σπασμένο τον έναν αστράγαλο, ο οποίος δεν έχει δέσει σωστά.

Ένα έγγραφο της CIA που χρονολογείται από το 2012 ανέφερε πως ο Νατζάρ είναι ένας «τσακισμένος άνθρωπος», στα πρόθυρα «της πλήρους διάλυσης». Παρά την εκτίμηση αυτή, οι ανακριτές της CIA συνέχισαν να βασανίζουν τον Νατζάρ, σύμφωνα με τη Λόρα Πίτερ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία πήρε συνεντεύξεις από τους δύο πρώην κρατούμενους νωρίτερα φέτος στην Τυνησία.
Η Πίτερ θεωρεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οφείλει να αποζημιώσει τους άνδρες αυτούς. Σήμερα, οι πρώην κρατούμενοι ζουν με μέλη των οικογενειών τους, είναι πάμπτωχοι και παραδέχθηκαν στην Πίτερ ότι δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.

Tags: ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑΗΠΑ

Related Posts

drone
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

25/03/2026 - 10:27
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

25/03/2026 - 09:50
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

25/03/2026 - 09:46

Διαβάστε Επίσης

25η Μαρτίου: Δείτε ζωντανά την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση – Τα νέα όπλικά συστήματα [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

Δημήτρης Αλεξανδρής: Το σκέφτομαι πολύ συχνά να γίνω ταξιτζής, θα μπορούσα να δουλεύω και φορτηγό

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert