OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Συρία: Συμφωνία «για την επ’ αόριστο ανάπτυξη» ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων

14/10/2016 - 11:28
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικύρωσε μια συμφωνία μεταξύ της Δαμασκού και της Μόσχας «για την επ’ αόριστο ανάπτυξη» ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Χμέιμιμ στη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η συμφωνία αυτή που υπεγράφη στις 26 Αυγούστου 2015, προβλέπει τη μόνιμη ανάπτυξη ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων σε αυτή τη στρατιωτική βάση, την οποία χρησιμοποιεί η Μόσχα για τις επιχειρήσεις που διεξάγει εναντίον των Σύρων ανταρτών σε υποστήριξη του συριακού στρατού.

Περίπου 4.300 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στη Συρία, οι περισσότεροι στην αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, κοντά στη Λατάκκεια.

Η Ρωσία διαθέτει επίσης εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Ταρτούς, στη βορειοδυτική Συρία, το οποίο επιθυμεί να μετατρέψει σύντομα σε «μόνιμη ρωσική ναυτική βάση», όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ.

Επιπλέον η Ρωσία, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε έτοιμη να φροντίσει για την ασφάλεια των ανταρτών που θα αποφασίσουν να αποσυρθούν από το Χαλέπι, μια πόλη την οποία ο συριακός και ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζουν ανηλεώς προκειμένου να εκδιώξει τους αντάρτες.

Βασικό μέτωπο της συριακής σύγκρουσης, στο Χαλέπι σημειώνονται οι χειρότερες συγκρούσεις από την έναρξη πριν τρεις εβδομάδες μιας επιχείρησης του συριακού στρατού με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο την ανακατάληψη των συνοικιών της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να εγγυηθεί στους ένοπλους αντάρτες την έξοδο από την πόλη.
«Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφαλή αποχώρηση των ανταρτών με τα όπλα τους, ελεύθερο πέρασμα στους πολίτες από το ανατολικό Χαλέπι, καθώς και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας», ανακοίνωσε ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Αυτή η νέα ρωσική πρόταση για «ασφαλή» έξοδο από το Χαλέπι, η πρώτη που διατυπώνεται από τον Ιούλιο, γίνεται λίγες ώρες πριν μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο στη Λωζάνη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και εκπροσώπων χωρών της περιοχής.

Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές, η πρόταση αυτή είναι ένας ελιγμός για να μειωθούν οι επικρίσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού θα φαίνεται ότι παρουσιάζει διπλωματικές εναλλακτικές λύσεις.
«Δεν υπάρχει αλλαγή στη ρωσική στρατηγική: στόχος παραμένει η εξόντωση των ανταρτών στο Χαλέπι», εκτίμησε ο Τομά Πιερέ ειδικός σε θέματα Συρίας.

Στις συνοικίες του Χαλεπιού, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και ζουν 250.000 άνθρωποι, περισσότεροι από 370, στην πλειονότητά τους άμαχοι εκ των οποίων 68 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Tags: ΠΟΥΤΙΝΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑ

Related Posts

IDF - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Βομβάρδισε δεκάδες εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και drones του Ιράν

29/03/2026 - 15:04
Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο στρατός απώθησε επίθεση drones που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Ιράκ εναντίον αμερικανικής βάσης

29/03/2026 - 14:27
Γάζα - Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Έξι νεκροί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε δύο σημεία ελέγχου της αστυνομίας της Χαμάς

29/03/2026 - 14:11

Διαβάστε Επίσης

IDF: Βομβάρδισε δεκάδες εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και drones του Ιράν

Συρία: Ο στρατός απώθησε επίθεση drones που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Ιράκ εναντίον αμερικανικής βάσης

Γάζα: Έξι νεκροί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε δύο σημεία ελέγχου της αστυνομίας της Χαμάς

RUSI: Το 80% των πυραύλων αναχαίτισης Arrow που διέθετε το Ισραήλ πριν τον πόλεμο έχει εξαντληθεί

Ιράν: «Περιμένουμε τους Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφός μας για να τους κάψουμε»

Ρωσία: Μεγάλη φωτιά και ζημιές στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα από επίθεση ουκρανικών drones [vid]

Ιράκ: Αεροπορικό πλήγμα στη Μοσούλη εναντίον φιλοϊρανικής οργάνωσης – Επίθεση με drones στο σπίτι του προέδρου του ιρακινού Κουρδιστάν

Μητσοτάκης: «Με τα Viper, Rafale και F-35 η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα είναι μια από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη»

Top News

Καιρός: Καταιγίδες, χιόνια και 9 μποφόρ από την Τετάρτη – Εξασθενεί η κακοκαιρία την Παρασκευή

Μαρινέλλα: Η ατάκα στον Γιώργο Ζαμπέτα για το τραγούδι «Σταλιά - Σταλιά» που αρνήθηκε να ερμηνεύσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Grand Hotel - spoiler: Ο Ρήγας καταζητείται για απόπειρα δολοφονίας

Πασχαλινό ωράριο εμπορικών καταστημάτων: Πώς διαμορφώνεται σε Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκη και ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert