OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Ιράκ: Κλιμάκωση της έντασης – Αφορμή η βάση Μπασίκα – ΧΑΡΤΗΣ

02/11/2016 - 14:52
Share on FacebookShare on Twitter

 Άνευ λόγου χαρακτήρισε η Τουρκία την ένταση στις σχέσεις με το Ιράκ, με αφορμή την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο στρατόπεδο Μπασίκα, που βρίσκεται στο ιρακινό έδαφος. Η παρουσία ανδρών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση Μπασίκα έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με τη Βαγδάτη, η οποία διαμαρτύρεται διότι οι Τούρκοι βρίσκονται σε ιρακινό έδαφος χωρίς άδεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκεπτόμενος σχολείο που υπάγεται στην τουρκική πρεσβεία στο Κατάρ και τους Τούρκους στρατιώτες που υπηρετούν στη βάση της Τουρκίας στο Κατάρ, σχολίασε και την ανακοίνωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των σχέσεων Άγκυρας – Βαγδάτης.

Σύμφωνα με είδηση που μεταδίδει η δημόσια τουρκική ραδιοτηλεόραση (ΤΡΤ), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα αποδέχεται κάθε εποικοδομητικό ρόλο αναφορικά με τη βάση Μπασίκα, αλλά τόνισε πως η κυβέρνηση της Βαγδάτης γνωρίζει καλύτερα από όλους τη σημασία που δίνει η Τουρκία στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Ιράκ.

«Το στρατόπεδο Μπασίκα προκάλεσε ένταση δίχως λόγο. Ήταν μια ένταση που δεν έπρεπε να υπάρξει, αλλά εμείς συνεχίζουμε και πάλι τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εξομάλυνση της κατάστασης. Την περασμένη εβδομάδα πήγε στη Βαγδάτη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών και τώρα περιμένουμε μια αντιπροσωπεία από τη Βαγδάτη. Θα χαιρετίσουμε βέβαια κάθε θετική συμβολή και από τη ιρανική πλευρά. Επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες. Ευχαριστούμε το Ιράν για την προσέγγιση αυτή», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, ο οποίος είχε πει ότι «το Ιράκ δεν επιθυμεί πόλεμο με την Τουρκία, αλλά είναι έτοιμο γι’ αυτό». «Μια εισβολή στο Ιράκ θα οδηγήσει σε διαμελισμό της Τουρκίας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία αν βρεθούμε αντιμέτωποι. Θα την χαρακτηρίσουμε εχθρό και θα συμπεριφερθούμε ανάλογα», δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε σε έντονο ύφος λέγοντας: «Δεν υπάρχει κανένας που υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Ιράκ περισσότερο από εμάς. Μέχρι σήμερα έχουμε δώσει αυτό το μήνυμα σε όσους είχαν τάσεις απόσχισης, με τον πιο δυνατό τρόπο. Η σταθερότητα και ασφάλεια του Ιράκ είναι για μας σημαντική όσο και η δική μας ασφάλεια και σταθερότητα. Είναι για μάς σημαντικό… Πέραν αυτού αν διαθέτεις την ισχύ, γιατί παρέδωσες την Μουσούλη σε τρομοκρατικές οργανώσεις; Αν είσαι τόσο ισχυρή (χώρα) γιατί το ΡΚΚ κατέχει τόσα χρόνια τα εδάφη σου; Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μια τρομοκρατική οργάνωση, είσαι αδύναμη και επιχειρείς να πουλήσεις νταϊλίκι. Αυτά για μας είναι άνευ περιεχομένου. Έχουμε δηλώσει ότι θα λάβουμε τα δικά μας μέτρα. Και τώρα τα παίρνουμε».

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών οξύνθηκε και πάλι καθώς χθες έγινε χθες γνωστό ότι τουρκικές μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης μετακινήθηκαν από την Άγκυρα προς τα σύνορα του Ιράκ.

Tags: ΙΡΑΚΜΟΣΟΥΛΗΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

25/03/2026 - 12:59
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

25/03/2026 - 12:56
Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25/03/2026 - 12:24

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Δεν έχουμε ενημερωθεί από το Ιράν για αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων

Πακιστάν: Παραδώσαμε στο Ιράν ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ – Η Τουρκία επιδιώκει διαμεσολαβητικό ρόλο

Ιράκ: Νέα φονική επιδρομή των ΗΠΑ στην φιλοϊρανική πολιτοφυλακή PMF – Τουλάχιστον 7 νεκροί

25η Μαρτίου: Εντυπωσιακά πλάνα από την μεγαλειώδη στρατωτική παρέλαση [vid]

Ελληνική Επανάσταση: Η αρχή του Αγώνα για την Παλιγγενεσία την 25η Μαρτίου

Συναγερμός στην Εσθονία: Ρωσικό drone έπεσε πάνω στον ενεργειακό σταθμό Auvere

Channel 12: Οι όροι – «κόκκινες γραμμές» του Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν ειρωνεύεται τις ΗΠΑ: «Διαπραγματεύεστε με τους εαυτούς σας; Αποκαλείτε συμφωνία την αποτυχία σας

Top News

Κύκλωμα απάτης στον ΕΦΚΑ: «Η Σούβλα του Άρχοντα», ο λογιστής με την Porsche και ο άνθρωπος που ξετύλιξε την υπόθεση

Jeremy Meeks, ο πιο «σέξι κατάδικος»: Φυλακή με ξύλο, γυμνές φωτογραφίες από θαυμάστριες και πασαρέλες

Κατερίνα Καινούργιου: Δεν με έχει πιέσει κανείς να είμαι στην εκπομπή, θα σταματήσω 15 μέρες πριν γεννήσω

Ο Παύλος Ντε Γκρες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Συντάγματος: «Σου ανάβει την ψυχή αυτό που συμβαίνει»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert