OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με το άνοιγμα των συνόρων

25/11/2016 - 11:01
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να επιτρέψει τη διέλευση των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, την επομένη της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

«Οταν 50.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα) φωνάξατε βοήθεια. Αρχίσατε να αναρωτιέστε: «Τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της;». Ακούστε με καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας», είπε.

Στη μη δεσμευτική απόφαση που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπέρ «μίας προσωρινής αναστολής» της ενταξιακής διαδικασίας που ξεκίνησε το 2005, εξαιτίας της «δυσανάλογης» καταστολής που εφαρμόζεται στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν επιβεβαιώνουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας εκ μέρους της Αγκυρας και της απελευθέρωσης της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Η Τουρκία «φιλοξενεί» στο έδαφός της 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ψήφιση της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου εντάσσεται σε μία συγκυρία υψηλών εντάσεων ανάμεσα την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις ήδη τεταμένες σχέσεις των οποίων να επιδεινώνονται περαιτέρω μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που συνοδεύτηκε από πογκρόμ τεραστίων διαστάσεων.
Η Αγκυρα, η οποία ζητεί στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, έχει απειλήσει πολλές φορές με κατάρρευση της συμφωνίας.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν χθες να σταματήσουν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, αν και οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ ενός μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Επιπλεόν,  ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε στην Oldenburger Nordwest-Zeitung της Παρασκευής, οτι «Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση», απαντώντας στις χτεσινοβραδινές -έμμεσες- απειλές του Τούρκου προθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η χώρα του θα την καταγγείλει.

«Είμαστε ένας εκ των παραγόντων οι οποίοι προστατεύουν την Ευρώπη. Αν περάσουν οι πρόσφυγες θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη και θα (αναγκαστούν να) τους δεχτούν. Η Τουρκία το εμποδίζει αυτό», είπε στην τουρκική τηλεόραση ο Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα βλάψει περισσότερο την Ευρώπη από ό,τι την Τουρκία, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Η καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ή η διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν για την Αγκυρα μεγάλο μειονέκτημα. Αυτό το γνωρίζει και η τουρκική ηγεσία», ανταπάντησε με τη σειρά του ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός με τη συνέντευξή του στην Oldenburger Nordwest-Zeitung.

Tags: ΑΓΚΥΡΑΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Καταστροφική επιδρομή ρωσικών drones στο Σούμι – Τουλάχιστον επτά τραυματίες

08/12/2025 - 10:25
Μπενίν
ΚΟΣΜΟΣ

Μπενίν: «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος» – Ο ρόλος της Νιγηρίας και η αντίδραση της Γαλλίας

08/12/2025 - 09:21
Ινδονησία
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – 274 αγνοούμενοι και 5.000 τραυματίες

08/12/2025 - 09:07

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Καταστροφική επιδρομή ρωσικών drones στο Σούμι – Τουλάχιστον επτά τραυματίες

Μπενίν: «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος» – Ο ρόλος της Νιγηρίας και η αντίδραση της Γαλλίας

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες – 274 αγνοούμενοι και 5.000 τραυματίες

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη αφού επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου

Ταϊλάνδη: Εξαπέλυσε νέα αεροπορικά πλήγματα στην Καμπότζη – «Στον αέρα» η εκεχειρία [vids]

Μελόνι σε Ζελένσκι: Η Ιταλία θα δώσει έκτακτο υλικό υποστήριξης για τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Τραμπ: «Είμαι απογοητευμένος με τον Ζελένσκι – Δεν έχει διαβάσει την πρόταση για ειρήνη στην Ουκρανία» [vid]

Τα Heron οπλίζονται: Ο σχεδιασμός για τον στόλο των μη επανδρωμένων UCAV με όπλα μακρού πλήγματος

Top News

Ζέτα Μακρυπούλια για κρίση ηλικίας: Έχω περάσει με διάφορους τρόπους και από εκεί που δεν το περίμενα

Συνταγή για ψαρονέφρι σε γλυκόξινη σάλτσα με αποξηραμένα σύκα και μήλο

Καιρός - Κολυδάς: Με ηλιοφάνεια θα κυλήσει η εβδομάδα - Βροχές πάλι από τα μέσα του μήνα

Ρωσία: Σάλος με influencer μητέρα που έβαλε τον γιο της σε σακούλα και ρούφηξε τον αέρα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert