OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Αναβάθμιση F-16: Μονόδρομος η ύπαρξη ισχυρών ΕΔ

11/05/2017 - 10:30
Share on FacebookShare on Twitter

Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου*

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι καθημερινά αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η οποία αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η διεθνής οικονομική συγκυρία που σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στα βόρεια σύνορά μας δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό, το οποίο δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Συνεπώς, οι ΕΔ οφείλουν να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να εκτελέσουν το θεσμικό τους έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ είναι πλείστα και επικεντρώνονται σε θέματα υποστήριξης των μέσων. Κύρια αιτία του εν λόγω προβλήματος είναι ότι την τελευταία εικοσαετία, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν φρόντισαν να οργανώσουν μια σοβαρή αμυντική βιομηχανία με επιχειρηματικά κριτήρια που θα έδιναν ανάσα στην οικονομία μας και παράλληλα στις ΕΔ, αλλά αντιθέτως με τις πολιτικές τους αποδόμησαν την αμυντική βιομηχανία.

Η πολιτική ηγεσία καθυστερημένα αποφάσισε την αναβάθμιση των αφών F-16 παρότι γνώριζε πολλά χρόνια πριν την εισήγηση των Α/ΓΕΑ, την αναγκαιότητά τους.

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει ενίσχυση των δομικών στοιχείων και παράλληλα εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συστημάτων του αφούς που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το ίδιο λάθος, δηλαδή η μη τροφοδότηση συγκεκριμένου έργου στην εγχώρια βιομηχανία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί για πολλοστή φορά, καθώς έτσι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθολογική υποστήριξη των μέσων των ΕΔ και τον ολοκληρωτικό μαρασμό της εγχώριας βιομηχανίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας.

Αν επιπλέον υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός απευθείας σύνδεσης του προγράμματος με την έρευνα και τις ελληνικές πανεπιστημιακές κοινότητες, θα κινητροδοτήσει τους νέους επιστήμονες μειώνοντας σημαντικά τη ροή εξόδου τους από τη χώρα.

Ένα στοιχείο που θα πρέπει επίσης να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη στη διαδικασία αναβάθμισης σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη F-35 που θα αποκτήσουν οι γείτονές μας, είναι ότι οι υπεύθυνοι του Υπουργείου της Εθνικής Άμυνας οφείλουν από τώρα να προβλέψουν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά συστήματα που απαιτούνται τόσο στο αφος F-16 όσο και στα Radars επιφανείας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού οι κίνδυνοι που θα προκύψουν.

Ο Τομέας Άμυνας του Ποταμιού παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, ελπίζοντας ότι το Υπουργείο θα εξετάσει σε βάθος την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μελλοντικά και θα λάβει όλα τα απαραίτητα «αντίμετρα» που θα συμβάλουν στην αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ύπαρξη ισχυρών ΕΔ αποτελεί μονόδρομο, στην κατεύθυνση της υποστήριξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

*Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος ειναι Συντονιστής στον Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι

Tags: F-16F16ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ F-16ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ F-16ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Related Posts

Κιμ Γιονγκ Ουν
Uncategorized

Κιμ Γιονγκ Ουν: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Ρώσος πρεσβευτής Αλεξάντρ Ματσεγκόρα

09/12/2025 - 08:18
Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17

Διαβάστε Επίσης

Το Πολεμικό Ναυτικό καλωσορίζει την φρεγάτα «Κίμων» – Το OnAlert.gr στο Λοριάν για την παραλαβή της πρώτης FDI – Δείτε Live

SBU: Ανακοίνωσε ότι έπληξε MiG-31 και ραντάρ δεκάδων εκατομμυρίων στη ρωσική βάση Μελμπέκ της Κριμαίας

S-300: Η Ουκρανία προμηθεύεται πυραύλους για τα συστήματα αεράμυνας από τη Νορβηγία

METLEN – KNDS: Σύμβαση για την κατασκευή 200 τμημάτων των Leopard 2A8 στον Βόλο

Λίβανος: Επιδρομές της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας «εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ»

Η Καμπότζη κατηγορεί την Ταϊλάνδη ότι βομβάρδισε τη μεθοριακή πόλη Ποϊπέτ

F-16 Block 70: Ιστορική στιγμή για τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία – Έτοιμες οι νέες «Οχιές» τους

Σύνοδος ΕΕ: «Δεν φεύγουμε χωρίς απόφαση για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας» – Ζελένσκι: Πρόβλημα αν δεν υπάρξει λύση για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Top News

Απόκοσμες εικόνες από το Ιράν: Η «βροχή αίματος» φούντωσε τα σενάρια Αποκάλυψης

Απόστολος Λύτρας για τον ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου: Την πρώτη μέρα στη φυλακή νόμιζα ότι παίζω σε ταινία

Χανιά: Πώς ο καθηγητής με την κβαντική μηχανή έπεισε την οικογένεια του εξαφανισμένου γιατρού - Ανοίγει ο κύκλος των ερευνών

Γιώργος Μαζωνάκης: Απολύτως ψευδείς και ανυπόστατες καταγγελίες σε βάρος μου, οργανωμένο σχέδιο εκβίασης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert