OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

F-35: Έτσι Κίνα και Ρωσία θα αντιγράψουν το stealth μαχητικό – ΒΙΝΤΕΟ

17/09/2018 - 08:30
Share on FacebookShare on Twitter

Μια στενότερη στρατιωτική και βιομηχανική σχέση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την κατασκευή stealth μαχητικών κάθετης απογείωσης και για τις δύο δυνάμεις.

Καθώς το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας συνεχίζει την ταχεία ανάπτυξη του, τα προβλήματα είναι αναμενόμενα, αφού πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι υπήρξαν σοβαρές αστοχίες με το πρώτο μαχητικό για αεροπλανοφόρα, το J-15. Πράγματι, το Ναυτικό έχει υποστεί τις πρώτες απώλειες πιλότων του σε εκπαιδευτικές ασκήσεις και δοκιμές.

Βεβαίως, οι δραστηριότητες των αεροπλανοφόρων είναι εγγενώς επικίνδυνες, επομένως δεν είναι καθόλου απρόσμενες αυτές οι αποτυχίες, ωστόσο, δημιουργούνται ερωτήματα για το μέλλον της κινεζικής ναυτικής αεροπορίας.

Ο κινεζικός στρατιωτικός τύπος είναι γεμάτος με αναφορές τα τελευταία χρόνια σχετικά με το αν είτε το J-20 είτε το J-31 θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για το αεροσκάφος επόμενης γενιάς του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού. Υπήρξαν επίσης πολύ σημαντικοί υπαινιγμοί για ένα κινεζικό πολεμικό drone, παρόμοιο με το US Navy X-47, το οποίο θα μπορούσε να εκτοξεύεται από τα αεροπλανοφόρα.

Έχει παρατηρηθεί συχνά ότι τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικούς της Κίνας, κυρίως τα μοντέλα Z-18 και Z-20, που θα αναπτυχθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην μεταβαλλόμενη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή της Ασία και του Ειρηνικού.

Αυτά τα νέα ελικόπτερα θα λειτουργούν σε συνδυασμό με άλλα ελικόπτερα όπως το Type – 075 ελικόπτερο αεροπλανοφόρου που αυτή τη στιγμή μάλλον κατασκευάζεται. Αυτό όμως που ταλανίζει το ενδιαφέρον πολλών τον τελευταίο καιρό είναι αν το Πεκίνο πρόκειται να σχεδιάσει το δικό του μαχητικό σύντομης απογείωσης – κάθετης προσγείωσης (STOVL), δηλαδή ένα δικό του F-35B.

Πριν από λίγα χρόνια, το Πεκίνο εισήγαγε ένα ρωσικό πρωτότυπο Yak-141 STOVL για να το μελετήσει. Το 2017, όμως η κατάσταση έγινε πιο ενδιαφέρουσα καθώς κυκλοφόρησε στον κινεζικό Τύπο μια συνέντευξη ενός από τους κορυφαίους πιλότους δοκιμών STOVL αεροσκαφών, του Αντρέι Σινίτσιν, με τον εκπληκτικό τίτλο “ Ξεπερνώντας το F-35B”.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της συνέντευξης με τον πρώην σοβιετικό πιλότο δοκιμών θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για την Κίνα να αποφύγει τα αεροσκάφη STOVL, καθώς εξηγούσε πως αυτή η τεχνολογία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, ενώ οι πιλότοι πρέπει να έχουν ένα ασυνήθιστο επίπεδο ψυχολογικής αντοχής για να αντέξουν την πρόκληση να ελέγχουν αυτά τα μοναδικά αεροσκάφη.

Στη συνέχεια ο πιλότος παραδέχεται ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν διευκολύνει τους πιλότους σε κάποιο βαθμό, αλλά αναφέρει επίσης ότι οι πιλότοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας στα μάτια και στο σώμα τους, προβλήματα που σχετίζονται με τις δυνάμεις G σε ελιγμούς προσγείωσης και απογείωσης.

Εάν οι Κινέζοι χρειάζονταν περισσότερες προειδοποιήσεις, ο Σινίτσιν λέει ότι το Yak-38 δεν μπορεί να συγκριθεί με τις επιδόσεις των αεροσκαφών Su-25 στο Αφγανιστάν.

Εντούτοις υπάρχουν και κάποια σημεία που μπορούν να έχουν θετικό μέλλον. Το κύριο πλεονέκτημα των αεροσκαφών STOVL, φυσικά, είναι ότι απαιτούν μόνο μια μικρή ζώνη απογείωσης. 

Το αεροσκάφος δεύτερης γενιάς Yak-141 δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κατασκευαστική επιτυχία, καθώς μόνο τέσσερα κατασκευάστηκαν, αλλά το αεροσκάφος αυτό έδωσε την δυνατότητα να σημειωθεί τεράστια πρόοδος σε σχέση με τον προκάτοχό του, το Yak-38, σημειώνοντας ότι μειώθηκε το αίσθημα αβεβαιότητας στην πλοήγησή του.

Ο πρώην σοβιετικός πιλότος δοκιμών εξηγεί ότι η τεχνολογία STOVL απαιτεί τεράστια δέσμευση χρόνου και πόρων μιας χώρας. Σε άλλο σημείο ο σοβιετικός πιλότος αναφέρει πως όσον αφορά την έρευνα και την καινοτομία, η Σοβιετική Ένωση ήταν δέκα χρόνια μπροστά από τη Δύση, κάτι που μπορεί να φανεί από το γεγονός ότι F-35B χρησιμοποιεί μερικές τεχνολογικές καινοτομίες από το Yak-141 και ότι ορισμένα από τα σχεδιαστικά του στοιχεία έχουν εξαιρετικές ομοιότητες, ενώ καταλήγει λέγοντας πως η η Ρωσία θα παράγει μια νέα γενιά jet που σχεδιάζει να ξεπεράσει το F-35B σε δυνατότητες, κάτι που αναφέρθηκε και σε άλλες ρωσικές πηγές.

Από τη συγκεκριμένη συνέντευξη δημιουργούνται κάποια ερωτήματα. Τι θα συμβεί αν η Ρωσία και η Κίνα συνδυάσουν τις προσπάθειές τους σε ένα μαχητικό STOVL; Ένας τέτοιος συνδυασμός θα έβαζε κινεζικούς πόρους και μεθοδικό σχεδιασμό μαζί με την άφθονη ρωσική εμπειρία και την ιδιοφυΐα τους στο σχεδιαστικό τομέα .

Το κέρδος θα είναι προφανές και για τις δύο χώρες. Ωστόσο, ένα αεροσκάφος STOVL δεν είναι ένα απλό έργο και το απαιτούμενο επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας θα ήταν πράγματι αποθαρρυντικό.

Είναι αλήθεια ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν ήδη αποφασίσει να συνεργαστούν σε ένα ελικόπτερο βαρέων μεταφορών και σε άλλα προγράμματα, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές αν οι Κινέζοι γίγαντες θα προτιμήσουν την εμβάθυνση της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας τους με τους Ρώσους.

Δείτε ένα εξαιρετικό  βίντεο από τις δυνατότητες του F-35B :

Πηγή: National Interest

Tags: F-35F-35BF35ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΗΠΑΚΙΝΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ιράν δεν μπορεί πλέον να εμπλουτίζει ουράνιο και να κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους»

19/03/2026 - 21:01
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Έκκληση για εκεχειρία με το Ισραήλ – Εκτός λειτουργίας υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας

19/03/2026 - 20:47
Τουρκία - Γκιουλέρ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Γκιουλέρ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: «Η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο»

19/03/2026 - 20:08

Διαβάστε Επίσης

Μυημένοι στους Patriot οι Έλληνες αναχαιτιστές – Ιδανικοί για βαλλιστικούς πυραύλους οι PAC-2 GEM

Καιρός σήμερα: Συνεχίζεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης – Βροχές στα δυτικά και βόρεια

Σαν σήμερα: Το 1916 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη Θεωρία της Σχετικότητας

Νετανιάχου: «Το Ιράν δεν μπορεί πλέον να εμπλουτίζει ουράνιο και να κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους»

Λίβανος: Έκκληση για εκεχειρία με το Ισραήλ – Εκτός λειτουργίας υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας

Δένδιας για την κατάρριψη ιρανικών πυραύλων από ελληνικούς Patriot στη Σ.Αραβία: «Είμαι περήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Γκιουλέρ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: «Η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο»

Νέα «έφοδος» Δένδια: Επισκέφθηκε θαλάμους νεοσυλλέκτων στο 625 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού στα Ιωάννινα [pics]

Top News

Η Ντέμι Μουρ εύχεται «χρόνια πολλά» στον Μπρους Γουίλις για τα γενέθλιά του: Η φωτογραφία αγκαλιά με την εγγονή του

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Αγαπώ το Παρίσι παράφορα» - Το άλμπουμ του ταξιδιού της στην «πόλη του φωτός»

Ιωάννα Τούνη: Είμαι αληθινή, ειλικρινής και προσπαθώ πάντα να κάνω το σωστό και αυτό μου είναι αρκετό

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Μέσα σε 5 μέρες χτύπησα το πόδι και το κεφάλι μου, έπαθα αλλεργικό σοκ και παραμορφώθηκα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert