OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο «στα χαρτιά» εφαρμόζεται η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ της Συρίας

03/11/2018 - 10:00
Share on FacebookShare on Twitter

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε άμαχοι, σκοτώθηκαν την Παρασκευή από πυρά του πυροβολικού του συριακού καθεστώτος εναντίον της κοινότητάς τους στην επαρχία της Ιντλίμπ, παρότι βρίσκεται σε έναν τομέα που έχει κηρυχθεί«αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», γνωστοποίησε μια ΜΚΟ.

Η δημιουργία της «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» έκτασης 15 ως 20 χιλιομέτρων συμφωνήθηκε τη 17η Σεπτεμβρίου ανάμεσα στη Ρωσία, σύμμαχο του καθεστώτος, και την Τουρκία, προστάτιδα οργανώσεων ανταρτών, για να χωριστούν οι περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί από αυτές υπό κυβερνητικό έλεγχο στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Η συμφωνία θεωρητικά άρχισε να εφαρμόζεται στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά στην πράξη, επί του πεδίου, οι όροι της παραβιάζονται και ξεσπούν συχνά συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες ή τζιχαντιστές και τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι συγκρούσεις της Παρασκευής ήταν ανάμεσα στις πιο πολύνεκρες των τελευταίων εβδομάδων στην περιοχή.

Πυρά του πυροβολικού των δυνάμεων του καθεστώτος έπληξαν από νωρίς το πρωί τον τομέα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται η κοινότητα Τζαρτζάναζ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η περιοχή αυτή «είναι μέρος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» που προβλεπόταν στη συμφωνία του Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το σφυροκόπημα της κοινότητας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους πέντε άμαχους, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, συμπλήρωσε, κάνοντας επίσης λόγο για 20 τραυματίες.

Τουλάχιστον επτά άμαχοι είχαν σκοτωθεί την 26η Οκτωβρίου σε παρόμοια πλήγματα του πυροβολικού στην επαρχία Ιντλίμπ, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την Πέμπτη, εξάλλου, τέσσερις φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν σε έφοδο τζιχαντιστών εναντίον της θέσης τους.

Η ρωσοτουρκική συμφωνία επέτρεψε να αποφευχθεί η έναρξη μιας επιχείρησης ευρείας κλίμακας από το καθεστώς για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ.

Όπως όριζε η συμφωνία, οι οργανώσεις των ανταρτών ανακοίνωσαν ότι απέσυραν το βαρύ πυροβολικό τους από την ουδέτερη ζώνη. Όμως οι τζιχαντιστές, ειδικά η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, στην οποία κυριαρχεί ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τον τομέα.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ εξέφρασε αυτή την εβδομάδα τη δυσαρέσκεια του για την αθέτηση της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για παραλείψεις από πλευράς της Τουρκίας. Ο σύρος ΥΠΕΞ τόνισε ιδίως αναφερόμενος στη συμφωνία ότι «οι τρομοκράτες είναι πάντα παρόντες με τα βαρέα όπλα τους στον τομέα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΙΝΤΛΙΜΠΜΑΧΕΣΝΕΚΡΟΙΣΥΡΙΑ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert