OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Κατρούγκαλου – Μπόλτον στον Λευκό Οίκο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο

15/12/2018 - 09:01
Share on FacebookShare on Twitter

 Με την συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ήταν «πολύ ουσιαστική» και υπερέβη την προγραμματισμένη διάρκεια της.

Κατά το τετ α τετ των δύο ανδρών, η συζήτηση εστιάστηκε στις περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα στην ολοένα αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάστηκε ο ηγετικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος της Τουρκίας, καθώς και η πορεία των ελληνοτουρκικών και αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Τέλος, τονίσθηκε το άριστο επίπεδο της διμερούς συνεργασίας που επισφραγίστηκε με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κύριος ομιλητής σε κλειστή στρογγυλή τράπεζα με επιφανείς ακαδημαϊκούς και στελέχη δεξαμενών σκέψεων στο American Enterprise Institute. Βασικός άξονας της παρέμβασής του ήταν η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και οι προοπτικές που διανοίγονται με την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου. Στη συνέχεια, ανέπτυξε τον σταθεροποιητικό ρόλο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία, όπως είπε, προάγει ενεργά συνεργασίες και συνέργειες στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες περιοχές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα τις ευρωατλαντικές και ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα βασικά κριτήρια.

Οι παριστάμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις βασικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, για την οποία όλοι ανεξαιρέτως εκτίμησαν ότι θα έχει θετική επίδραση στην περιοχή, αλλά και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, χαιρέτισαν τη θετική ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας ειδική έμφαση στις σχέσεις που έχει αναπτύξει η χώρα μας με το Ισραήλ.

Πριν από την εκδήλωση στο American Enterprise Institute προηγήθηκε πρόγευμα εργασίας στο επιχειρηματικό συμβούλιο BCIU, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών από τομείς όπως η ενέργεια και οι τεχνολογίες αιχμής και αεροναυπηγικής. Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα μας ως επενδυτικός προορισμός.

Κινούμενοι στην ίδια γραμμή, οι παριστάμενοι υφυπουργοί ψηφιακής πολιτικής και οικονομίας, Λ. Κρέτσος και Σ. Γιαννακίδης, τόνισαν ότι το θεσμικό πλαίσιο, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και η συγκυρία της εξόδου της Ελλάδας από μία πολύχρονη κρίση προσφέρουν γόνιμο έδαφος για επενδύσεις και νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα στην ελληνική οικονομία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣΜΠΟΛΤΟΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

HMS Dragon
ΚΟΣΜΟΣ

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

09/05/2026 - 18:27
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

09/05/2026 - 16:15
Στενά το Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

09/05/2026 - 13:30

Διαβάστε Επίσης

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

Top News

Πάνος Μουζουράκης - Μαριλού Κόζαρη: Εικόνες από τη βάφτιση του γιου τους με νονά την Έλενα Παπαρίζου

Καιρός - Κολυδάς: Στους 30 βαθμούς «σκαρφαλώνει» ο υδράργυρος από την ερχόμενη εβδομάδα - Οι θερμοκρασίες μέχρι τα τέλη Μαΐου

Metallica: Πανζουρλισμός στο ΟΑΚΑ - Η στιγμή που ανοίγουν οι πύλες και μπαίνει τρέχοντας ο κόσμος

Ναταλία Γερμανού για Σία Κοσιώνη: Ακροβατούσε μαγικά σε ένα τεντωμένο σχοινί συγκίνησης, ψυχραιμίας και ουσίας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert