OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

Brexit: «Αμοιβαία καταστροφή» η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία

20/02/2019 - 09:31
Share on FacebookShare on Twitter

 Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε «αμοιβαία καταστροφή» και στα δύο μέρη και θα κατάφερνε βαρύ πλήγμα ειδικά στη βρετανική οικονομία, τόνισε χθες Τρίτη ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Τοποθετούμενος στο ετήσιο δείπνο της μεγαλύτερης ένωσης βιομηχανιών της χώρας, της Make UK, ο Χάμοντ έκρινε πως τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου οφείλουν να σταματήσουν να απαιτούν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στον μηχανισμό ασφαλείας που προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης κι έχει σκοπό να αποφευχθεί το να υπάρξουν σκληρά σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία — το λεγόμενο backstop — διότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί τίποτα τέτοιο, κι αντ’ αυτού να υποστηρίξουν το σχέδιο που τους έχει προτείνει η πρωθυπουργός των Συντηρητικών Τερέζα Μέι.

«Οι εταίροι μας στην ΕΕ πρέπει να δείξουν τον καλύτερο πραγματιστικό εαυτό τους και να βοηθήσουν να αποφύγουμε την αμοιβαία καταστροφή (της αποχώρησης) χωρίς συμφωνία· και εσείς — και εμείς — πρέπει να συνεχίσουμε να εξηγούμε τις συνέπειες που θα έχει ένα Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, ανεξαρτήτως του ποιος φωνασκεί προσπαθώντας να προκαλέσει και να εκμεταλλευθεί τον φόβο», τόνισε ο Χάμοντ.

Είναι σαφές ότι οι Βρυξέλλες δεν εξετάζουν καν για την ώρα εναλλακτικές λύσεις στο αμφιλεγόμενο βορειοϊρλανδικό backstop, επέμεινε ο Χάμοντ.

«Η λεγόμενη πρωτοβουλία «Μόλτχαους» για να εξεταστούν εναλλακτικές διευθετήσεις ως προς τον μηχανισμό ασφαλείας αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση», έκρινε, όμως «είναι σαφές ότι η ΕΕ δεν θα εξετάσει καν το να αντικατασταθεί το backstop με μια τέτοια εναλλακτική διευθέτηση για να αντιμετωπιστεί η άμεση πρόκληση» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση του ΗΒ. Ο Συμβιβασμός του Μόλτχαους, που υποστηρίζεται από πολλά στελέχη των Συντηρητικών, οπαδούς του «καθαρού» Μπρέξιτ και μη, προτείνει τη χρήση τεχνολογικών μέσων για την αντικατάσταση του μηχανισμού ασφαλείας. Για τον Χάμοντ, είναι σημαντικό να μπει ξανά στο τραπέζι αργότερα.

Οι Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες ότι δεν θα ανοίξουν ξανά κανένα κεφάλαιο της συμφωνίας αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του backstop, ούτε θα δεχθούν προτάσεις για εναλλακτικές διευθετήσεις.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το ΗΒ είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία REUTERS

Tags: ΒΡΕΤΑΝΙΑΒΡΕΧΙΤΕΕΣΥΜΦΩΝΙΑΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

26/03/2026 - 19:11
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να βοηθήσουν με το παρανοϊκό Ιράν – Να το θυμάστε»

26/03/2026 - 12:35
NATO
ΝΑΤΟ

Το NATO απέσυρε την αποστολή του από το Ιράκ, εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή

20/03/2026 - 17:44

Διαβάστε Επίσης

Η Πολεμική Αεροπορία σε τροχιά κυριαρχίας: Ο πόλεμος φέρνει εμπόδια στα τουρκικά Eurofighter

Καιρός σήμερα: Μεταβολή με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert