OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Τρίτη συνεχόμενη ημέρα με «μπλάκ άουτ» και η χώρα «βυθίζεται» στο σκοτάδι

11/03/2019 - 08:07
Share on FacebookShare on Twitter

Η Βενεζουέλα διανύει την τρίτη ημέρα του μπλακ άουτ που έχει παραλύσει την χώρα και ανάγκασε την κυβέρνηση να διακόψει για αύριο την λειτουργία των σχολείων και των επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε από τηλεοράσεως ο υπουργός Πληροφόρησης Χόρχε Ροντρίγκες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε από το κοινοβούλιο να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και κάλεσε τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους «διότι το καθεστώς αφήνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν» και τον στρατό «να σταματήσει να καλύπτει τον δικτάτορα», τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Από το απόγευμα της Πέμπτης, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας δεν έχουν φως, νερό, μέσα συγκοινωνίας και επικοινωνίας και συναντούν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

«Θα ζητήσω από την Εθνοσυνέλευση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας» στην χώρα, πράγμα που θα επιτρέψει επίσης «να ζητηθεί διεθνής βοήθεια», ανακοίνωσε ο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας , αυτοανακηρυχθείς «προσωρινός πρόεδρος» που έχει αναγνωρισθεί από πενήντα περίπου χώρες.

Τουλάχιστον 250 τόννοι ανθρωπιστικής βοήθειας, τρόφιμα και φάρμακα, που προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία.

Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στην είσοδο της βοήθειας αυτής στην χώρα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για απόπειρα μεταμφιεσμένης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.

Η βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 15 ασθενών στα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι εφοδιασμένα με γεννήτριες, αλλά ελλείψει επίσημου απολογισμού και μέσων επικοινωνίας, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα.

Σήμερα το πρωί η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού η Copelec ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο 40% της πρωτεύουσας. Σχετική ηρεμία επικρατεί στο Καράκας, όπου δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν περιστατικά λεηλασίας καταστημάτων.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Γκούρι, στην πολιτεία Μπολίβαρ, όπου εκδηλώθηκε η βλάβη, τροφοδοτεί τα τρία τέταρτα της χώρας. Ο Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε «νέα κυβερνοεπίθεση» στο πλαίσιο του «ηλεκτρικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ». Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα δώσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Χολιγουντιανό» σενάριο, λέει ο Χουάν Γκουαϊδό. Ο ίδιος, αλλά και πολλοί παρατηρητές, θεωρούν ότι η έλλειψη συντήρησης και επενδύσεων είναι η αιτία της βλάβης που έχει παραλύσει την πετρελαιοπαραγωγό χώρα από τη Πέμπτη.

Στη πρωτεύουσα, τα ελάχιστα ανοικτά καταστήματα δεν δέχονται παρά μόνο δολάρια. Εξαιτίας του πληθωρισμού, το τοπικό νόμισμα δεν επαρκεί για τις αγορές, αφού ένα λίτρο γάλα κοστίζει 10.000 μπολίβαρ. Για το λόγο αυτόν, έχει γενικευθεί η χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Και αυτές δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην αγορά του Τσακάο, ελλείψει ψυκτικών θαλάμων ή και πάγου, τα τρόφιμα αλλοιώνονται στους πάγκους μέσα στην τροπική ζέστη. Μπροστά στα πρατήρια καυσίμων οι ουρές όλο και μεγαλώνουν.

Εκατοντάδες επιβάτες βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαϊκετία, αφού οι πτήσεις τους έχουν ακυρωθεί. Οταν πέφτει η νύκτα, το σκοτάδι αυξάνει την αγωνία στο Καράκας των 5 εκατομμυρίων κατοίκων, που θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters 

Tags: ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΧΩΡΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Channel 12: Oι απαιτήσεις του Ιράν για να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ – Πρόθυμο να σταματήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα για 5 χρόνια

23/03/2026 - 22:10
Χεζμπολάχ - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Σειρήνες σε Εϊλάτ και Ντιμόνα από ιρανικές επιθέσεις

23/03/2026 - 21:56
Λιθουανία
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Άγνωστο drone συνετρίβη κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία [vid]

23/03/2026 - 21:48

Διαβάστε Επίσης

Channel 12: Oι απαιτήσεις του Ιράν για να κάνει συμφωνία με τις ΗΠΑ – Πρόθυμο να σταματήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα για 5 χρόνια

Το Ισραήλ βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό – Σειρήνες σε Εϊλάτ και Ντιμόνα από ιρανικές επιθέσεις

Λιθουανία: Άγνωστο drone συνετρίβη κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία [vid]

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: 125 άτομα μετέφερε το αεροσκάφος – Πάνω από 70 οι επιζήσαντες [vids]

David’s Sling: Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας απέτυχε να καταρρίψει δύο ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους

Νετανιάχου σε Τραμπ: «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε το Ιράν – Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να διαφυλάξει τα ζωτικά μας συμφέροντα»

Ζελένκι: «Η Ρωσία συνεχίζει να δίνει πληροφορίες στο Ιράν – Έχουμε αδιάσειστα στοιχεία»

Στενά του Ορμούζ: Πέρασαν δύο δεξαμενόπλοια φορτωμένα με υγραέριο με προορισμό την Ινδία

Top News

Μαρία Γρατσία: «Φιάσκο η δίκη για τα Τέμπη, ένιωσα ντροπή ως λειτουργός της δικαιοσύνης» - Αινιγματική για το κόμμα Καρυστιανού

Ιωάννα Τούνη: Η ανάρτηση που «αγρίεψε» τους followers στο TikTok: «Μη φλεξάρεις τόσο πολύ το χρήμα, ο κόσμος πεινάει»

Εβελίνα Νικόλιζα για Μπέσσυ Αργυράκη: Είχα θυμό με τη μητέρα μου γιατί έλειπε πολύ όταν ήμουν μικρή

Κώστας Τερζάκης για Λάμψη: Ο Νίκος Φώσκολος μου είπε ότι θα φοράω μάσκα ως Ευλογητός και μ' άρεσε πάρα πολύ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert