OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SIPRI: Αύξηση 87% των πωλήσεων όπλων στην Μέση Ανατολή μέσα σε τέσσερα χρόνια

11/03/2019 - 12:09
Share on FacebookShare on Twitter

Οι πωλήσεις όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά περίπου 8% από το 2014 έως το 2018 σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία, ενώ η ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής καταγράφει μία αύξηση στην εισαγωγή όπλων κατά 87%, σύμφωνα με τα στοιχεία αναφοράς του ινστιτούτου (Stockholm International Peace Research Institute -SIPRI) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

“Ο όγκος των διεθνών πωλήσεων όπλων για τα κυριότερα οπλικά συστήματα την περίοδο 2014-2018 ήταν 7,8% μεγαλύτερος σε σύγκριση με την περίοδο 2009-2013. Οι εισαγωγές όπλων από κράτη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αυξήθηκαν κατά 87%…, ενώ αντιστοιχούν στο 35% των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων για την περίοδο 2014-2018,” σύμφωνα με το SIPRI.

Υπενθυμίζεται πως Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προμήθευσαν πάνω από το ένα τρίτο των οπλικών συστημάτων που πωλήθηκαν παγκοσμίως τα τελευταία πέντε χρόνια, αναφέρει σε έκθεσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα ινστιτούτο έρευνας που εδρεύει στη Σουηδία, για το οποίο το συμπέρασμα είναι πως Ουάσινγκτον επεκτείνει την εδραιωμένη κυριαρχία της σε αυτό το πεδίο.

Στη φετινή επισκόπησή του για τις πωλήσεις όπλων παγκοσμίως, το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) τονίζει πως ο όγκος των πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά σχεδόν 8% την περίοδο 2014-2018, σε σύγκριση με την περίοδο 2009-2013.

Στις ΗΠΑ αναλογούσε την περίοδο αυτή το 36% των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων, από 30% την περίοδο 2009-2013.

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν οπλικά συστήματα σε τουλάχιστον 98 κράτη το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον προμηθευτή, σύμφωνα με το SIPRI.

Οι παραδόσεις στις οποίες προχώρησε η Ουάσινγκτον συμπεριλάμβαναν «προηγμένα όπλα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, καθώς και μεγάλους αριθμούς κατευθυνόμενων βομβών», διευκρίνισε η Οντ Φλεράν, επικεφαλής του προγράμματος του SIPRI για τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες, στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το ινστιτούτο.

Περισσότερα από τα μισά όπλα που διέθεσαν οι ΗΠΑ είχαν προορισμό τη Μέση Ανατολή: στη Σαουδική Αραβία αναλογούσε το 22% του συνόλου των αμερικανικών πωλήσεων, κάτι που σημαίνει πως το σουνιτικό βασίλειο είναι ένας από τους σημαντικότερους πελάτες των αμερικανικών βιομηχανιών όπλων.

Η Σαουδική Αραβία εξάλλου ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων την υπό εξέταση περίοδο: σε αυτή τη χώρα αναλογούσε το 12% των εισαγωγών παγκοσμίως. Πέραν των ΗΠΑ, οι βασικοί προμηθευτές του βασιλείου ήταν η Βρετανία και η Γαλλία.

Οι εξαγωγές όπλων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σχεδόν διπλασιάστηκαν την περίοδο 2014-2018 από την περίοδο 2009-2013, σύμφωνα με το SIPRI. Άλλοι μεγάλοι εισαγωγείς ήταν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Ιράκ.

«Τα όπλα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία έχουν υψηλή ζήτηση στην περιοχή του Κόλπου, όπου οι συρράξεις και οι εντάσεις αφθονούν», παρατήρησε ο Πίτερ Βέζεμαν, κορυφαίος ερευνητής του SIPRI στο πρόγραμμα για τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, στην οποία αναλογεί το ένα πέμπτο των παραδόσεων παγκοσμίως, προμήθευσε όπλα σε 48 χώρες, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Πάνω από τις μισές ρωσικές εξαγωγές όπλων είχαν προορισμό την Ινδία, την Κίνα και το Βιετνάμ.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την περίοδο 2009-2013, οι πωλήσεις της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 17%, εν μέρει λόγω της μείωσης των εισαγωγών της Ινδίας και της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το SIPRI.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Κίνα είναι οι πέντε χώρες στην κορυφή της κατάταξης των προμηθευτών όπλων: σε αυτές αναλογεί το 75% των εξαγωγών παγκοσμίως.

Σε πέντε χώρες — τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, την Αίγυπτο, την Αυστραλία και την Αλγερία — αναλογεί χονδρικά το ένα τρίτο των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων.

Οι εισαγωγές της Ινδίας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, ισούνται με το 9,5% του συνόλου παγκοσμίως, εν μέρει εξαιτίας της μακρόχρονης διένεξής της με το γειτονικό Πακιστάν.

Οι μισές και πλέον εισαγωγές όπλων της Ινδίας έγιναν από τη Ρωσία. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους άλλους μεγάλους προμηθευτές όπλων της χώρας αυτής.

Η Αυστραλία εξάλλου αύξησε σημαντικά τις εισαγωγές αεροσκαφών και πλοίων, καθώς θεωρεί πως οι απειλές στην περιοχή της μεγεθύνονται.

Σύμφωνα με το SIPRI, η Κίνα προμήθευσε οπλικά συστήματα σε 53 κράτη, αλλά ο όγκος των εξαγωγών της ήταν «συγκριτικά μικρός» την υπό εξέταση περίοδο. Τα δύο τρίτα και πλέον των όπλων που εισήγαγε το Πακιστάν ήταν κινεζικής προέλευσης.

Αρκετοί μεγάλοι εισαγωγείς, ανάμεσά τους η Ινδία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, αποφεύγουν να προμηθεύονται όπλα από την Κίνα για πολιτικούς λόγους.

Η Κίνα κατατάσσεται στην έκτη θέση των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων στον κόσμο, πάντως μείωσε τις εισαγωγές αναπτύσσοντας δικά της οπλικά συστήματα, καταγράφει το SIPRI.

Το ινστιτούτο μελετά δεδομένα σε βάθος πενταετίας για να εξομαλύνονται οι διακυμάνσεις που μπορεί να παρουσιαστούν εξαιτίας μιας μεγάλης παραγγελίας κάποια συγκεκριμένη χρονιά.

Η βάση δεδομένων για τις πωλήσεις όπλων που καταρτίζει το SIPRI δεν συμπεριλαμβάνει τα λεγόμενα «μικρά» όπλα. Βασίζεται σε ανοικτές πηγές: εθνικές και περιφερειακές εφημερίδες, εξειδικευμένες εκδόσεις, κυβερνητικές ανακοινώσεις και στοιχεία που δημοσιοποιούν βιομηχανίες όπλων. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑΠΩΛΗΣΕΙΣ

Related Posts

Tolga - Τουρκία - Αίγυπτος
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Τουρκία και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία 350 εκατ. δολαρίων για εξοπλισμούς: Ανάμεσά τους και το SHORAD Tolga

06/02/2026 - 19:40
C-130J
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

C-130J: Η Βρετανία βρίσκεται σε «προχωρημένες» συνομιλίες για την πώληση των τριών τελευταίων μεταγωγικών αεροσκαφών

06/02/2026 - 18:08
Korkut
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Korkut: Μέσω Τσεχίας, η Τουρκία προωθεί τα συστήματα αεράμυνάς της στην Ευρώπη – Συμφωνία Aselsan και CSG

06/02/2026 - 16:59

Διαβάστε Επίσης

Η Κομισιόν πρότεινε το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας: «Η Μόσχα καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της πίεσης»

BBC: Ταυτοποίησε 177.477 νεκρούς Ρώσους στρατιωτικούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αλλαγή διοίκησης στη ΣΜΥΑ: Αναλαμβάνει καθήκοντα ο Ταξίαρχος (Ι) Χρήστος Καραμάνης

ΗΠΑ: Ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στο Ιράν για το πετρέλαιο, λίγο μετά το τέλος των συνομιλιών για τα πυρηνικά

Τουρκία και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία 350 εκατ. δολαρίων για εξοπλισμούς: Ανάμεσά τους και το SHORAD Tolga

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι κάνει μυστικές πυρηνικές δοκιμές

Σύλληψη Σμηνάρχου για κατασκοπεία: Ο απόλυτος αιφνιδιασμός στο γραφείο, το «σπασμένο κρυφό» κινητό, ο σύνδεσμος και τα κρυπτονομίσματα

WSJ: Ιράν και ΗΠΑ δεν κάνουν πίσω στις συνομιλίες – Η Τεχεράνη αρνείται να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Top News

Σύλληψη Σμηνάρχου για κατασκοπεία: Ο απόλυτος αιφνιδιασμός, το «σπασμένο» κρυφό κινητό, ο σύνδεσμος και τα κρυπτονομίσματα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος παίζει κλαρίνο με δύο δάχτυλα - Συγκινεί το βίντεο που ανέβασε στο instagram

Gio Kay: Ο Σηφάκης μου θυμίζει έναν που ξέρω στη μουσική, παπατζήδες τους λέμε εμείς

Καλαμάτα: Σάλος με το σποτ για το καρναβάλι της πόλης - Οι αντιδράσεις και η απάντηση του δημάρχου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert