OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Με εντολή Μπολσονάρου θα «εορταστεί» η επέτειος από το πραξικόπημα του 1964

26/03/2019 - 09:57
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου διέταξε χθες Δευτέρα να οργανωθούν «οι προσήκοντες εορτασμοί» για την 55η επέτειο του πραξικοπήματος της 31ης Μαρτίου 1964, με το οποίο κατέλαβε την εξουσία μια στρατιωτική δικτατορία που κράτησε 21 χρόνια, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ο πρόεδρός μας διέταξε το υπουργείο Αμύνης να οργανώσει τους προσήκοντες εορτασμούς για την 31η Μαρτίου 1964», δήλωσε ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους σε δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου.

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα γίνουν οι εορτασμοί, ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Βραζιλίας απάντησε: «αυτό θα το επιλέξουν οι διοικητές στους στρατώνες τους, στο πλαίσιο που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν».

Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών, η κυβέρνηση του οποίου συμπεριλαμβάνει οκτώ απόστρατους αξιωματικούς επί συνόλου 22 υπουργών, δηλώνει ανοικτά θαυμαστής της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας.

«Ο πρόεδρος δεν θεωρεί ότι την 31η Μαρτίου 1964 έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα», είπε ο εκπρόσωπός του. «Θεωρεί ότι η κοινωνία, ενωμένη, διαισθανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα», κατάφερε εκείνη την ημέρα με μια κοινή προσπάθεια «πολιτών και στρατιωτικών», να «ανακτήσει τη χώρα, να την ξαναβάλει στον σωστό δρόμο», συνέχισε. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, «σήμερα θα είχαμε εδώ ένα είδος κυβέρνησης που δεν θα ήταν καλό για κανέναν», συμπλήρωσε.

Υμνητής της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας, ο Μπολσονάρου έχει επίσης επαινέσει, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, αρκετές άλλες λατινοαμερικάνικες στρατιωτικές χούντες περασμένων δεκαετιών, όπως αυτές του παραγουανού Αλφρέδο Στρέσνερ (1954-1989), ή του χιλιανού Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Τον Ιούνιο του 2016, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Jovem Pan πως θεωρεί ότι «το λάθος της δικτατορίας ήταν πως βασάνιζε χωρίς να σκοτώνει».

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κάτω Βουλής της Βραζιλίας που ενέκρινε, τον Απρίλιο του 2016, την καθαίρεση της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ (άλλοτε αντάρτισσας, που είχε βασανιστεί επί στρατιωτικής δικτατορίας), ο Μπολσονάρου αφιέρωσε την ψήφο του στον συνταγματάρχη που ήταν επικεφαλής της ασφάλειας επί χούντας, ενός ανθρώπου που έχει κατηγορηθεί για τουλάχιστον έξι θανάτους ανθρώπων κατά τη διάρκεια των βασανισμών τους: «Στη μνήμη του συνταγματάρχη Κάρλους Αλμπέρτου Μπριλιάντσι Ούστρα, του τρόμου της Ρουσέφ (…), ψηφίζω ναι!».

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας, επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία διαπράχθηκαν τουλάχιστον 434 δολοφονίες, ενώ υπήρξαν χιλιάδες αυθαίρετες συλλήψεις και βασανισμοί αντιφρονούντων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters 

Tags: ΒΡΑΖΙΛΙΑΕΠΕΤΕΙΟΣΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Related Posts

Ντόναλντ Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Οι όροι που διέρρευσε το Ιράν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική συμφωνία»

12/06/2026 - 17:05
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Θα ζητήσει επιπλέον 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τους συμμάχους για να «κλειδώσει» το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης

12/06/2026 - 16:51
Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Όσο είμαι πρωθυπουργός, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο

12/06/2026 - 15:47

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: «Οι όροι που διέρρευσε το Ιράν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική συμφωνία»

Ουκρανία: Θα ζητήσει επιπλέον 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τους συμμάχους για να «κλειδώσει» το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης

Eurodrone: Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Dassault και Airbus – «Η Γαλλία δεν έχει αποχωρήσει ακόμη από το πρόγραμμα»

ASN4G: Η Γαλλία ανέθεσε σύμβαση στην MBDA για την ανάπτυξη του νέου πυρηνικού πυραύλου – Θα εξοπλίσει τα Rafale F5 από το 2035

Νετανιάχου: Όσο είμαι πρωθυπουργός, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο

Ιράν: Δεν παραχωρούμε τον έλεγχο των στενών του Ορμούζ με το σχέδιο συμφωνίας

Εργοστάσιο drones στη Μαλακάσα εγκαινίασε ο Δένδιας: Αναλυτικά οι γραμμές και δυνατότητες παραγωγής [vid, pics]

Προβοκάτσια με drones στη Βόρεια Κορέα είχε διατάξει ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας πριν την απόπειρα πραξικοπήματος το 2024

Top News

O Aνδρέας Βούλγαρης των Alcatrash στο ΚΑΤ - Το πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα και ο γύψος

Πέτρος Κωστόπουλος και Γιάννης Λάτσιος σε κοινές διακοπές στη Μύκονο - Τα νυχτοπερπατήματα στα Ματογιάννια

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας φωτογράφισε την Έλενα Τσαγκρινού με τη γάτα του στον καναπέ του σπιτιού του

H Ελένη Μενεγάκη έκανε βόλτα με το αυτοκίνητο μαζί με φίλο και θαυμαστή της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert