OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό – Φόβοι για σύρραξη ακόμη κι από ατύχημα

13/05/2019 - 13:34
Περσικός Κόλπος
Share on FacebookShare on Twitter

Αυξάνεται η ένταση στον Κόλπο όπου, σύμφωνα με το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι, πλοία έγιναν στόχος σαμποτάζ. 

Νωρίς το πρωί σήμερα, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν «πράξεις σαμποτάζ» κατά σαουδαραβικών πλοίων ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Δύο σαουδαραβικά τάνκερ έγιναν στόχος ενεργειών σαμποτάζ, ανοικτά των ακτών του εμιράτου Φουζάιραχ, καθώς ήταν έτοιμα να εισέλθουν στον Αραβικό Κόλπο», μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Χθες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφεραν ενέργειες σαμποτάζ εναντίον τεσσάρων εμπορικών όπλων διαφόρων εθνικοτήτων ανοικτά των Εμιράτων. Τα περιστατικά χαρακτηρίσθηκαν «σοβαρά» από το Αμπού Ντάμπι.

Στην Τεχεράνη, οι αρχές χαρακτήρισαν «ανησυχητικές» τις «ενέργειες σαμποτάζ» κατά πλοίων ανοικτά των Εμιράτων και ζήτησαν την διεξαγωγή έρευνας. «Αυτά τα περιστατικά στην Θάλασσα του Ομάν είναι ανησυχητικά και λυπηρά», δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Τεχεράνη. Έκανε δε λόγο για «τυχοδιωκτισμό» «ξένων» «παραγόντων», με στόχο «την διατάραξη της ναυσιπλοΐας».

Ένα από τα δύο τάνκερ βρισκόταν καθ΄οδόν για φόρτωση πετρελαίου στο λιμάνι του Ρας Τανούρα με προορισμό «Αμερικανούς πελάτες», διευκρίνισε.

«Μυρίζει μπαρούτι»

Όπως και το Αμπού Ντάμπι, ούτε το Ριάντ αναφέρθηκε σε πιθανό υπεύθυνο. Οι δύο χώρες δεν προσδιόρισαν σε τι είδους «ενέργειες σαμποτάζ» αναφέρονται.

Ωστόσο, χθες η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησε από την διεθνή κοινότητα «να αναλάβει τις ευθύνες της για να εμποδισθεί η διάπραξη τέτοιων πράξεων από παράγοντες που επιδιώκουν να πλήξουν στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Το λιμάνι του Φουζάιραχ είναι ο μόνος τερματικός σταθμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που βρίσκεται στην Αραβική Θάλασσα, δηλαδή πέρα από τα Στενά του Χορμούζ. Από εκεί περνά η πλειονότητα των εξαγωγών πετρελαίου του Κόλπου.

Το Ιράν έχει επανειλημμένα απειλήσει με κλείσιμο των στρατηγικών Στενών του Χορμούζ, σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανικές ενισχύσεις

Το εμιράτο του Φουζάιραχ διαθέτει πετρελαϊκό τερματικό σταθμό και πετρελαιαγωγό που τροφοδοτείται με πετρέλαιο που προέρχεται από το Αμπού Ντάμπι. Εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών αποθεμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η καταγγελία αυτών των «περιστατικών» από δύο τόσο στενούς συμμάχους της Ουάσινγκτον γίνεται σε μία συγκυρία κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα τις ΗΠΑ και το Ιράν.

Το βράδυ της Κυριακής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο αποφάσισε να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει για το Ιράν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Κατά συνέπεια, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Μόσχα, διευκρίνισε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Κίνδυνος σύρραξης από ατύχημα»

Η ένταση αυξήθηκε αιφνιδίως χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Κόλπου. Τότε φιλοϊρανικές και φιλορωσικές ενημερωτικές ιστοσελίδες μετέδωσαν είδηση για σειρά εκρήξεων στο λιμάνι του Φουζάιραχ. Ανέφεραν μάλιστα ότι τουλάχιστον επτά τάνκερ είχαν παραδοθεί στις φλόγες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέψευσαν το γεγονός, όμως, αργά το απόγευμα, ανάφεραν «ενέργειες σαμποτάζ» κατά τεσσάρων εμπορικών πλοίων.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον κίνδυνο σύρραξης από ατύχημα εξαιτίας της κλιμάκωσης των εντάσεων. Θα μοιραστούμε τις ανησυχίες αυτές με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τον Μάικ Πομπέο», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Θα πρέπει να φροντίσουμε να μην ξαναβάλουμε το Ιράν στον δρόμο της πυρηνικοποίησης. Διότι εάν το Ιράν γίνει πυρηνική δύναμη, οι γείτονές του θα θέλουν πιθανότατα να γίνουν πυρηνικές δυνάμεις», εξήγησε ο Τζέρεμι Χαντ. «Είναι η πιο ασταθής περιοχή στον κόσμο και θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς την λάθος κατεύθυνση».

«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία περίοδος ηρεμίας, για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι κατανοούν αυτό που σκέπτεται η άλλη πλευρά».

Tags: ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣΠΛΟΙΑ ΕΜΙΡΑΤΑΣΑΜΠΟΤΑΖ

Related Posts

Λιβύη
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

02/02/2026 - 21:46
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

02/02/2026 - 20:35
Τραμπ - Ινδία - Μόντι
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία – «Ο Μόντι συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

02/02/2026 - 20:13

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1966 το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» προσεδαφίζεται στη Σελήνη

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πριν τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με Ερντογάν – Έχουμε υποχρέωση να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία – «Ο Μόντι συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

Πολωνία: Άγνωστο drone έπεσε σε στρατιωτική βάση στις 28 Ιανουαρίου

Ο Υποναύαρχος (Μ) Δημήτριος Καπίρης ΠΝ παρέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Καταιγίδες, λασποβροχές, νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Κύμα συμπαράστασης στην Ελένη Βουλγαράκη από παρουσιαστές μετά τη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα που προκάλεσε αντιδράσεις

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Κατερίνα Διδασκάλου - Της ξέφυγε στον «αέρα»: «Πώς να κάνει μια κακοποιημένη γυναίκα που ο άντρας της ξενοπηδ@#$»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert