OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΙΣΤΟΡΙΑ

DW: Ποιοι ήταν οι πραγματικοί έμπιστοι του Χίτλερ;

14/06/2019 - 12:28
Χίτλερ
Share on FacebookShare on Twitter

Για πολλά χρόνια ο Χίτλερ περιβαλλόταν με τον μύθο του απρόσιτου ηγέτη. Ο Άλμπερτ Σπέερ, ο «αρχιτέκτονας» του ηγετικού προφίλ του Φύρερ, έλεγε ότι ο Χίτλερ ήθελε γύρω του «έναν χώρο με απουσία ανθρώπων». Παρουσιαζόταν ως απομονωμένος ενώ μια κατιδίαν συνομιλία μαζί του ήταν σχεδόν αδύνατη. Για τον Σπέερ και για άλλα κορυφαία στελέχη των Ναζί, το επιχείρημα αυτό αρκούσε για να καλλιεργήσει τον μύθο του ισχυρού αρχηγού. Μετά τον πόλεμο ήταν επίσης βολικό για να αποποιηθούν οι ίδιοι των ευθυνών τους. Η εικόνα του μοναχικού ηγέτη που είναι αποκομμένος στη δική του απροσπέλαστη σφαίρα εξουσίας ήταν αρκετή για να αποβάλουν την συνευθύνη για τα αποτρόπαια ναζιστικά εγκλήματα.

Όσο ζούσε ο Χίτλερ καλλιεργούνταν επίσης η φήμη ότι δεν είχε προσωπική ζωή, παρουσιαζόταν ως ο απόλυτος ηγέτης που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο καλό του λαού. Το 2010 μια βιογραφία της Εύα Μπράουν από την συγγραφέα Χάικε Γκερτεμάκερ εστίαζε στον ρόλο της Μπράουν ως συντρόφου του Χίτλερ, δεδομένου ότι ελάχιστες πληροφορίες για τη ζωή και τη σχέση της με τον Χίτλερ ήταν γνωστές. Στο νέο βιβλίο της με τίτλο «Η Αυλή του Χίτλερ» (Hitlers Hofstaat), η Γκερτεμάκερ ρίχνει φως στους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Χίτλερ. Αυτό που διαφαίνεται είναι, ότι ο Χίτλερ όχι μόνο δεν ήταν μόνος, αλλά σε όλη του τη ζωή περιβαλλόταν από έμπιστους. Το ενδιαφέρον βέβαια στην όλη ιστορία είναι ότι αυτοί οι έμπιστοι δεν ήταν κατά κύριο λόγο σημαίνουσες προσωπικότητες ή υψηλόβαθμα στελέχη του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος αλλά κυρίως δευτεροκλασάτα στελέχη, βοηθοί, γραμματείς, γιατροί και φωτογράφοι.

«Η Αυλή του Χίλτερ»

Το βιβλίο ξεκινά από τη δεκαετία του ´20 και τον κύκλο που σχηματίστηκε γύρω από τον τότε ανερχόμενο πολιτικό, Αδόλφο Χίτλερ. Μεταξύ αυτών ήταν μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ο Ερνστ Ρεμ, ο σχολιαστής Ντίτριχ Έκαρτ, ο συντάκτης Χέρμαν Έσερ αλλά και ένας εκ των βασικών ιδεολόγων του Εθνικοσοσιαλισμού, ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ. Ωστόσο όταν ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία τα άτομα αυτά υποβαθμίστηκαν. Έκτοτε μια νέα «αυλή» άρχισε να δημιουργείται γύρω από τον Χίτλερ, γνωστή ως «Berghof Gesellschaft». Πήρε το όνομά της από το ορεινό ησυχαστήριο (Βerghof) του Χίλτερ στην ειδυλλιακή περιοχή Ομπερσάλτσμπεργκ στην καρδιά των Άλπεων.

Ένα απομονωμένο και καλά φυλαγμένο οίκημα που λειτουργούσε σαν αρχηγείο του Φύρερ και στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο αυστηρά επιλεγμένα άτομα από τον στενό κύκλο του Χίτλερ. Από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος στον κύκλο ανήκαν μόνο ο Γκέμπελς με την οικογένειά του, ο Σπέερ και η σύζυγός του καθώς και ο γραμματέας του Χίτλερ Μάρτιν Μπόρμαν. Στους υπόλοιπους έμπιστους του Χίτλερ ανήκαν άγνωστα στο ευρύ κοινό πρόσωπα: οι γιατροί Τέο Μόρελ και Καρλ Μπραντ, ο βοηθός του Χίτλερ Νικολάους φον Μπέλοφ, ο φωτογράφος Χάινριχ Χόφμαν και οι γραμματείς Κρίστα Σρέντερ και Γκέρντα Νταρανόφσκι. Κεντρικό ρόλο κατείχε φυσικά η σύντροφός του Εύα Μπράουν, επίσης φωτογράφος και μοντέλο.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το τι λεγόταν σε αυτόν τον κύκλο. Η Γκερτεμάκερ στο βιβλίο της αναφέρεται σε απογεύματα με τσάι, μηλόπιτα και σοκολάτα, για μαξιλαροπόλεμους και συζητήσεις πλάι στο τζάκι. Κάποτε στο ορμητήριο του Χίτλερ έφτασαν μάλιστα και 100 κιλά με λιχουδιές από το ντελικατέσεν Dallmayr. Oι ακριβείς διάλογοι χάθηκαν μέσα στο σκοτάδι της ιστορίας. Τι γνώριζε ο καθένας εξ αυτών δεν έχει γίνει γνωστό, στο ορμητήριο του Χίτλερ δεν υπήρχαν άλλωστε αρχεία και πρωτόκολλο. Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει και το τελευταίο μέρος του βιβλίο που εστιάζει στις σχέσεις των ανθρώπων της αυλής του Χίτλερ, όσων δηλαδή επέζησαν, μεταπολεμικά. Σύμφωνα με το βιβλίο τα άτομα αυτά κράτησαν επαφές, ενώ δημιούργησαν και ένα άτυπο δίκτυο που είχε επαφές με την μεταπολεμική ακροδεξιά σκηνή. Σχεδόν όλοι έμειναν πιστοί στα τρομακτικά ιδεώδη του εθνικοσοσιαλισμού.

Πηγή: DW / Σιμπίλε Πάινε

Tags: ΑΔΟΛΦΟΣ ΧΙΤΛΕΡΑΥΛΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡΓΙΟΣΕΦ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣΝΑΖΙΧΙΤΛΕΡ

Related Posts

ναυμαχία
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ναυμαχία της Έλλης: Η ιστορική νίκη του ελληνικού Στόλου και η τολμηρή κίνηση του Κουντουριώτη

03/12/2025 - 09:44
Κρήτη
ΙΣΤΟΡΙΑ

Κρήτη: Ο αιματηρός αγώνας κατά των Οθωμανών και η ιστορική ένωση με την Ελλάδα

01/12/2025 - 09:15
απελευθέρωση
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η απελευθέρωση της Χίου: Στις 11 Νοεμβρίου 1912 ο στρατός κατατροπώνει την οθωμανική αντίσταση

11/11/2025 - 10:40

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert