OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

NATO: «Ανησυχώ για τις συνέπειες των S-400 στην Τουρκία» είπε ο Στόλτενμπεργκ

18/07/2019 - 11:40
ΝΑΤΟ
Share on FacebookShare on Twitter

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των S-400 στην Τουρκία που είχαν ως αποτέλεσμα τον οριστικό αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, το NATO προσπαθεί να βρει τρόπο να μην προκληθεί «ρήγμα» στη συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γιάνς Στόλτενμπεργκ σε πρόσφατες δηλώσεις του προσπάθησε να «αμβλύνει» τις εντάσεις που έχουν προκύψει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία με αφορμή τους ρωσικούς πυραύλους, προτάσσοντας το κοινό όραμα και στρατηγικό συμφέρον που μοιράζονται τα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, o Στόλτενμπεργκ προσπάθησε να «υποβαθμίσει» την διαφωνία μεταξύ Τουρκίας και NATO σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400, επιμένοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν υποδηλώνει κάποιο ενδεχόμενο στροφής της Τουρκίας από την Δύση προς την Ρωσία, με τον ίδιο σε σχετικό ερώτημα να απαντά κατηγορηματικά «όχι».

Μιλώντας στο ετήσιο Aspen Security Forum στο Κολοράντο, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, δηλαδή οι S-400 και τα F-35, αλλά η συμβολή της Τουρκίας στο NATO και  η συνεργασία του NATO με την Τουρκία είναι πολύ μεγαλύτερη και ξεπερνά το πρόβλημα με τα F-35″.

Τα σημεία αναφοράς του Στόλτενμπεργκ

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι η Τουρκία είναι μια «βασική σύμμαχος» στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών, ενώ συμμετέχει και σε αποστολές της Συμμαχίας σε Κόσοβο και Αφγανιστάν.

Επιπρόσθετα έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην συμμετοχή της Τουρκίας εντός του NATO σε βασικά ζητήματα σχεδιασμού και επιχειρήσεων. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι: «Η Τουρκία θα παραμείνει μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του NATO.

Η Τουρκία μπορεί ακόμα να συμμετέχει με άλλες δυνατότητες, καθώς διαθέτουν αεροπλάνα, ραντάρ και άλλες δυνατότητες που είναι σημαντικές για την άμυνα και την άμυνα μας. Αλλά, οι πύραυλοι S-400 δεν είναι δυνατό να ενσωματωθούν στο ολοκληρωμένο αυτό σύστημα αεράμυνας και πυραύλων του NATO, ενώ η ίδια η Τουρκία δεν το ζήτησε».

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι κανένας σύμμαχος δεν είχε εγείρει την πρόταση να απομακρυνθεί η Τουρκία από τη συμμαχία, ενώ επίσης εξέφρασε ανησυχίες για την αγορά των S-400 από την Τουρκία, λέγοντας πως δημιουργείται ζήτημα διαλειτουργικότητας, σε συνδυασμό με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία χρησιμοποιούν άλλα κράτη-μέλη του NATO.

Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι : «Ανησυχώ για τις συνέπειες από την αγορά των S-400, διότι σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα F-35″ κάτι το οποίο οριστικοποιήθηκε με την ανακοίνωση των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια προσέθεσε πως οι συνέπειες από την απόφαση της Άγκυρας θα προκαλέσουν κακό σε όλο το NATO.

Πηγή: Bulgarian Military/ Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: F-35NATOS-400 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ NATOΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚΗΠΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

NATO - SACEUR
ΝΑΤΟ

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

04/12/2025 - 22:16
Eurofighter - Γερμανία
ΝΑΤΟ

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

04/12/2025 - 20:29
Ρούτε
ΝΑΤΟ

Ρούτε: Μόνο ο Τραμπ μπορεί να «σπάσει» το αδιέξοδο στην Ουκρανία – Το μήνυμα του NATO στον Πούτιν

03/12/2025 - 20:04

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Άνοιξε πυρ εναντίον drones πάνω από τη βάση των υποβρυχίων της γαλλικής δύναμης αποτροπής

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert