OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Μέτρησε» τρίτη συνεχόμενη ήττα ο Τζόνσον

05/09/2019 - 09:31
Brexit
Share on FacebookShare on Twitter

Δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία, καλείται να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit: ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέστη άλλες δύο βαριές ήττες χθες Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ είδε την πρότασή του το σώμα να διαλυθεί και να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να αρθεί το αδιέξοδο να απορρίπτεται.

Οι κοινοβουλευτικοί απέρριψαν χθες βράδυ την πρόταση που τους υπέβαλε για να στηθούν κάλπες τη 15η Οκτωβρίου, στο αποκορύφωμα άλλης μιας καταστροφικής ημέρας για τον αρχηγό της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Διπλή «ήττα» για Τζόνσον

Η προσπάθειά του με σκοπό να διαμορφωθεί νέα πλειοψηφία που θα υποστηρίξει τη στρατηγική του ως προς το Μπρέξιτ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου χαρακτηρίστηκε «κυνική» από τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Προηγουμένως, η Βουλή των Κοινοτήτων εκτροχίασε τα σχέδια του Τζόνσον για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, εγκρίνοντας με πλειοψηφία 28 ψήφων την πρόταση νόμου που τον υποχρεώνει να ζητήσει αναβολή του Μπρέξιτ για τρεις μήνες, εκτός εάν επικυρωθεί η όποια συμφωνία νωρίτερα.

Η προχθεσινή ημέρα είχε ήδη χαρακτηριστεί ναυάγιο για τον επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις, που απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή των Κοινοτήτων: ένας βουλευτής αποσκίρτησε, άλλοι 21 αποπέμφθηκαν από το κόμμα των Συντηρητικών αφού συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση για να τον αναγκάσουν να μην προχωρήσει στην αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, η πρόταση που κατέθεσε ο Τζόνσον θα έπρεπε να εξασφαλίσει τις ψήφους των δύο τρίτων των μελών του κοινοβουλίου. Αλλά οι Εργατικοί απείχαν, προτιμώντας να περιμένουν το σχέδιο νόμου για την αναβολή του Μπρέξιτ να επικυρωθεί από τη Βουλή των Λόρδων.

Επιλογή που στηλίτευσε ο Τζόνσον, κατά τον οποίο ο Κόρμπιν είναι «ο πρώτος αρχηγός της αντιπολίτευσης στην ιστορία της δημοκρατίας στη χώρα μας που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε εκλογική αναμέτρηση», κατά συνέπεια συναγάγει «το συμπέρασμα» ότι «δεν θεωρεί πως μπορεί να την κερδίσει».

Σειρά των Λόρδων

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή των Λόρδων (άνω Βουλή), η οποία έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να το εγκρίνει, αφού ο Τζόνσον αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου από την επόμενη εβδομάδα και για πέντε εβδομάδες.

Το όποιο αίτημα αναβολής θα πρέπει να εγκριθεί, ομόφωνα, από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Χωρίς πλειοψηφία, με τα μέλη του κοινοβουλίου να τον αψηφούν, ο Μπόρις Τζόνσον φαινόταν να έχει περιέλθει σε δεινή θέση χθες.

Πράγμα που δεν ανησυχεί διόλου τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: «Ξέρει πώς να κερδίσει. Μην ανησυχείτε γι’ αυτόν, θα είναι εντάξει», τόνισε ο μεγιστάνας αναφερόμενος στον «φίλο» του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον Λευκό Οίκο.

Ενώ διεξάγονταν οι ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που εναντιώνονται στο Μπρέξιτ συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα γύρω από το κοινοβούλιο, με σημαίες της ΕΕ στα χέρια.

«Η αποχώρηση χωρίς συμφωνία είναι εντελώς απαράδεκτη», είπε ένας από αυτούς, ο Τζακ Χάργκριβς, 34 ετών, κρατώντας πλακάτ με το οποίο αξίωνε νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Σε «ετοιμότητα» η οικονομία

Με την κυβέρνηση των Τόρις να ετοιμάζεται πυρετωδώς για εκλογές, ο υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ ανακήρυξε το «τέλος της λιτότητας» ενώπιον του ημικυκλίου, εξαγγέλλοντας αύξηση των δημοσίων δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες και για τις υποδομές.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα εκταμιευθούν δύο δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του Brexit την επόμενη χρονιά, με την πρόσληψη τελωνειακών, τη βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια, τη χορήγηση υποστήριξης στις επιχειρήσεις.

Brexit

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (η κεντρική τράπεζα του ΗΒ) Μαρκ Κάρνι διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι συνέπειες του Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «λιγότερο σοβαρές» από ό,τι προβλεπόταν πέρυσι σε επιστολή του, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Ο θεσμός αναθεώρησε επί τα βελτίω, από λιγότερο από 8% σε λιγότερο από 5%, την πρόβλεψή του για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ στην περίπτωση που το σενάριο no-deal γίνει πραγματικότητα, κυρίως χάρη στις «βελτιώσεις της προετοιμασίας» γι’ αυτό.

«Αυξημένος» κίνδυνος διαζυγίου χωρίς συμφωνία

Δηλώνοντας αισιόδοξος εν μέσω θύελλας, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε πως έχει επιτύχει «σημαντικές προόδους» στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Σάιμον Κόβενι, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιρλανδίας, δεν συμφώνησε ακριβώς: δεν έχει υπάρξει «καμία πρόταση από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση», αντέτεινε, μιλώντας στην ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTÉ.

Ο κίνδυνος αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία επιτείνεται, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η ΕΕ είναι έτοιμη να εκταμιεύσει 780 εκατ. ευρώ για να προσφερθεί κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια στις χώρες που θα υποστούν οικονομικές συνέπειες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: BREXITΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝΒΡΕΤΑΝΙΑΗΤΤΑΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Related Posts

Συρία - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η Ρωσία φαίνεται να εκκενώνει την βάση στο Καμισλί [vids]

26/01/2026 - 14:05
ΕΕ - ρωσικό φυσικό αέριο
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Οριστικά τέλος στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου από το 2027

26/01/2026 - 11:52
Ντονμπάς
ΚΟΣΜΟΣ

Το Κρεμλίνο επιμένει στην απαίτησή του να παραχωρήσει η Ουκρανία στη Ρωσία ολόκληρο το Ντονμπάς

26/01/2026 - 11:00

Διαβάστε Επίσης

Rafale: Η Ινδονησία παρέλαβε τα τρία πρώτα μαχητικά αεροσκάφη από την Γαλλία

Συρία: Η Ρωσία φαίνεται να εκκενώνει την βάση στο Καμισλί [vids]

Άσκηση ετοιμότητας ευρείας κλίμακας θα γίνει την Τρίτη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Η ώρα και τα αντικείμενα

Ο ΥΦΕΘΑ Δαβάκης στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Ήρωα των Ιμίων αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο

M1E3 Abrams: Με διαφορετική φιλοσοφία και λιγότερο κόστος αναπτύσσεται το νέο άρμα μάχης των ΗΠΑ

ΓΕΣ: Eγχειρίδιο εκστρατείας για την χρήση και αντιμετώπιση drones και UAV έφτιαξε ο Στρατός Ξηράς – Τι περιλαμβάνει

ΕΕ: Οριστικά τέλος στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου από το 2027

Naval Strike Missile: Η Βουλγαρία προμηθεύεται προηγμένα παράκτια πυραυλικά συστήματα για την Μαύρη Θάλασσα

Top News

Αστρονομικό ποσό σε Μπρούκλιν Μπέκαμ και Νίκολα Πελτζ για να αποκαλύψουν σε βιβλίο τα μυστικά των Μπέκαμ

Αποκάλυψη Dailymail: Ο Μίκαελ Σουμάχερ δεν είναι πλέον κατάκοιτος, μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο

Οι μεγαλύτερες εργατικές τραγωδίες στην Ελλάδα από την Πετρόλα και την Πυρκάλ μέχρι τη Λάρκο και τη Βιολάντα

Ένοπλες Δυνάμεις: Το ελληνικό αντι-drone σύστημα «Κένταυρος» αναπτύσσεται σε πλοία, βάσεις και εξοπλισμούς

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert