OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Στην τελική ευθεία για μια συνάντηση με τις ΗΠΑ

06/09/2019 - 15:00
Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Το Ιράν φαίνεται πως καταλήγει στην τοποθεσία όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν συνομιλίες Τεχεράνης – Ουάσινγκτον, δηλώνει ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι φαίνεται πως το Ιράν καταλήγει σιγά-σιγά στην τοποθεσία όπου θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν συνομιλίες, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοικτή την πόρτα σε μια πιθανή συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Φαίνεται με κάποιο τρόπο πως το Ιράν προχωρά προς ένα μέρος στο οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε συνομιλίες και ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί έτσι», δήλωσε ο Έσπερ στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί από τον περασμένο χρόνο όταν ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 βάσει της οποίας το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του. Έκτοτε η Ουάσινγκτον ανανέωσε και αυστηροποίησε τις κυρώσεις, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις αργού πετρελαίου του Ιράν να μειωθούν πάνω από 80%.

Η στάση των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ απέρριψαν, χωρίς όμως να αποκλείουν εντελώς, το γαλλικό σχέδιο να δοθεί στην Τεχεράνη μια πιστωτική γραμμή 15 δισεκ. δολαρίων. Ο Ροχανί από την πλευρά του έδωσε την Τετάρτη στις ευρωπαϊκές δυνάμεις δύο ακόμα μήνες για να προσπαθήσουν να διασώσουν την πολυμερή συμφωνία.

Οι κινήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι το Ιράν, οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ίσως αφήνουν ανοικτή την πόρτα προκειμένου η διπλωματία να επιλύσει τη διαμάχη για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, οι όποιες η Δύση υποπτεύεται ότι έχουν στόχο την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το Ιράν αρνείται ότι έχει προσπαθήσει να αναπτύξει πυρηνική βόμβα.

Την Τετάρτη ο Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Ροχανί στην επικείμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. Ερωτηθείς για την προοπτική αυτή, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου ότι τα πάντα είναι πιθανά. «Σίγουρα, τα πάντα είναι πιθανά. Θα ήθελαν να μπορούν να λύσουν το πρόβλημά τους», δήλωσε, αναφερόμενος στον πληθωρισμό στο Ιράν. «Θα μπορούσαμε να το λύσουμε σε 24 ώρες.»

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος από τον χώρο της Άμυνας δήλωσε ότι ο Έσπερ και ο Γάλλος ομόλογός του θα συζητήσουν αύριο το πώς το γαλλικό πολεμικό ναυτικό θα μπορούσε να συντονίσει με την Ουάσινγκτον την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ.

Κάνει ένα βήμα πίσω το Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι έκανε άλλο ένα βήμα υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 με τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ως αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν και πάλι στην Τεχεράνη.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι χρειάζεται να επιβάλλουμε τις κυρώσεις μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ερωτηθείς για την απόφαση του Ιράν να αρχίσει να αναπτύσσει φυγοκεντρωτές για να επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η Γερμανία, μια από τις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, αντέδρασε στην απόφαση του Ιράν για τους φυγοκεντρωτές, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να αλλάξει πορεία το Ιράν.

«Παροτρύνουμε το Ιράν να μην επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν είναι αργά για να αλλάξει το Ιράν το λάθος μονοπάτι που έχει ακολουθήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / φωτογραφία Reuters

Tags: ΗΠΑΙΡΑΝΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΤΕΧΕΡΑΝΗ

Related Posts

Ιντσιρλίκ - Patriot
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Σύστημα Patriot με πυραύλους PAC-3 αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ

18/03/2026 - 11:59
Σιδώνα - Λίβανος - Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Παράλογο να περιμένει κανείς από τον Λίβανο να αφοπλίσει την Χεζμπολάχ εν μέσω βομβαρδισμών – Φονικό πλήγμα στη Σιδώνα [vid]

18/03/2026 - 11:27
Αφγανιστάν
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: «Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες» από πακιστανικό πλήγμα σε νοσοκομείο της Καμπούλ

18/03/2026 - 11:05

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Σύστημα Patriot με πυραύλους PAC-3 αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ

Γαλλία: Παράλογο να περιμένει κανείς από τον Λίβανο να αφοπλίσει την Χεζμπολάχ εν μέσω βομβαρδισμών – Φονικό πλήγμα στη Σιδώνα [vid]

Αφγανιστάν: «Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες» από πακιστανικό πλήγμα σε νοσοκομείο της Καμπούλ

IDF: Καρέ – καρέ η «εξουδετέρωση» κεντρικού στελέχους της Χαμάς στη Γάζα [vid]

WSJ: Η Ρωσία βοηθά το Ιράν στις επιθέσεις του κατά των ΗΠΑ με δορυφορικές εικόνες και τεχνολογία για τα drones

Ισοπεδωτικά πλήγματα του Ισραήλ στη Βηρυτό με 6 νεκρούς – Ιρανικά φονικά αντίποινα στο Τελ Αβίβ [vids]

Ιράν: «Νεκρός ο Αλί Λαριτζανί, θα πάρουμε εκδίκηση» – Επόμενος στόχος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ, λέει το Ισραήλ

ΗΠΑ: Με διατρητικές βόμβες 2,5 τόνων έπληξαν ιρανικά πυραυλικά συστήματα κοντά στα Στενά του Ορμούζ

Top News

Αφρικανική σκόνη από τη Λιβύη και την Αίγυπτο φτάνει στην Ελλάδα και φέρνει λασποβροχές - Ποιες περιοχές θα χτυπήσει το φαινόμενο

Αγγελική Ηλιάδη για Σάββα Γκέντσογλου: Είναι δική του απόφαση αν θέλει να βλέπει το παιδί μια - δυο φορές τον χρόνο

Τζούλια Αλεξανδράτου η επιστροφή: «Φοβήθηκε και ο φόβος» έγραψαν κάτω από βίντεο που δημοσιοποίησε

Συνταγή για φιλέτο σολομού με σάλτσα πέστο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert