OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

G3: Αυτή είναι η τουρκική απάντηση στο ελληνικό τυφέκιο [vid]

25/09/2019 - 08:02
G3
Share on FacebookShare on Twitter

Η είδηση για την ολική αναβάθμιση του τυφεκίου – «ορόσημου» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το περίφημο G3, πραγματικά αποτελεί ένα σημείο καμπής για τον γενικότερο εκσυγχρονισμό των εξοπλισμών στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη είναι και τι οπλισμό και εξοπλισμό διαθέτουν και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του τακτικού οπλισμού τους, έχοντας στη διάθεση τους το τυφέκιο MKEK MPT, την τουρκική «απάντηση» στο ελληνικό τυφέκιο.

Ο αντικαταστάτης του G3 της Τουρκίας

Το MKEK MPT σχεδιάστηκε εξαρχής για να καλύψει τις απαιτήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και προς αντικατάσταση των γερασμένων τυφεκίων Heckler & Koch G3 λόγω του ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται κοντά στο τέλος της επιχειρησιακής τους ζωής.

Το MPT-76 προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο υψόμετρο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, σε εξαιρετικά ζεστό και εξαιρετικά ψυχρό περιβάλλον.

Είναι πιστοποιημένο ότι λειτουργεί σε αμμώδη, λασπώδη, υγρά περιβάλλοντα και περιοχές υψηλής και χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, όπως ψηλά βουνά ή σπήλαια.

Το MKEK MPT είναι ένα όπλο που προορίζεται για ακραία κακομεταχείριση και εξακολουθεί να διατηρεί υψηλή ακρίβεια και αξιοπιστία για να επιβιώσει σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες.

Μετά την κατασκευή των πρώτων πρωτοτύπων Mehmetçik-1 το 2008 σύμφωνα με το διαμέτρημα του ΝΑΤΟ σε 5,56 × 45mm, το τυφέκιο έλαβε αρνητική κριτική από τους Τούρκους στρατιώτες που το χρησιμοποίησαν, οι οποίοι ανέφεραν ότι προτιμούσαν το ισχυρότερο διαμέτρημα του NATO των 7,62 χ 51mm το οποίο προσφέρει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός και βεληνεκές, όπως και στα τουφέκια G3.

Τα προβλήματα και η επανεκτίμηση

Μετά από αρκετά χρόνια δοκιμών και ανάπτυξης, ο τουρκικός στρατός επανεκτίμησε τις απαιτήσεις του και με βάση την πραγματική πείρα του στον αγώνα με διάφορα τυφέκια σε υπηρεσία (7,62×51 στο HK G3, ​​7,62×39 στο Kalasnikov AKM και 5,56×45 στο HK 33), αποφασίζοντας τελικώς να επιλέξει το διαμέτρημα 7.62×51 ΝΑΤΟ, για το επόμενο τυφέκιο μάχης του.

Το προτεινόμενο Mehmetcik-1 ακυρώθηκε μετά το πρώτο πρωτότυπο και οι μηχανικοί ξεκίνησαν ξανά την ανάπτυξη ενός τυφεκίου ισχυρότερου διαμετρήματος.

Η νέα παρτίδα 200 MPT-76 παραδόθηκε στις 18 Μαΐου, 2014 και έλαβε θετικές κριτικές. Το όπλο αναφέρθηκε ότι ήταν εξαιρετικά ακριβές, αξιόπιστο και είχε εντυπωσιακή δύναμη πυρός, ξεπερνώντας το G3 σε όλες τις κατηγορίες.

Τα χαρακτηριστικά του τυφεκίου

Ο κορμός κράματος αλουμινίου του τουρκικού τυφεκίου βασίζεται επίσης στον σχεδιασμό AR-10 / AR-15.

Το τυφέκιο διαθέτει χειρολαβή όπλισης τύπου M16 και αμφίδρομη απελευθέρωση του γεμιστήρα. Το τυφέκιο τροφοδοτείται από γεμιστήρες των 20 βλημάτων, κατασκευασμένους από ημιδιαφανή πολυμερή. Είναι εξοπλισμένο με τηλεσκοπικό, ρυθμιζόμενο κοντάκι.

Η λαβή μεταφοράς μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε είδος σκοπευτικού ερυθράς κηλίδας, τηλεσκοπικής διόπτρας ή διόπτρας νυχτερινής όρασης με κατάλληλες βάσεις. Οι πρόσθετες ράγες Picatinny στο μπροστινό μέρος επιτρέπουν την τοποθέτηση διαφόρων εξαρτημάτων. Μπορεί να τοποθετηθεί μαχαίρι/ξιφολόγχη, εάν απαιτηθεί.

Διαθέτει ένα σύστημα με ράγες picatinny στα πρότυπα του NATO MIL-STD 1913 και επιλογές τοποθέτησης για ένα πυροβόλο όπλο κάτω από την κάννη ή εκτοξευτή χειροβομβίδων. Οι παραλλαγές του MPT περιλαμβάνουν εκδόσεις των 5,56 NATO και 7,62 NATO.

Δείτε βίντεο:

Tags: G3MKEK MPTNATOΕΛΛΑΔΑΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑΤΟΥΡΚΙΑΤΥΦΕΚΙΟ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

«Πεισματική βλακεία»: Αιχμηρό σχόλιο του απεσταλμένου του Πούτιν εναντίον του καγκελαρίου Μερτς

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert