OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ολλανδία: Βάζει στον «πάγο» τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

12/10/2019 - 09:25
Νορβηγία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά όλες τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ, οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη βορειοευρωπαϊκή χώρα στην Τουρκία έφθασαν σε αξία τα 29 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης Χούχο ντε Γιον δήλωσε χθες ότι δεν θα εγκριθεί καμιά νέα εξαγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία όσο συνεχίζεται η εισβολή.

«Προτρέπουμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πράξουν το ίδιο», είπε ο Ντε Γιον. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράστηκε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απουσιάζει, βρίσκεται στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη.

Η ανθρωπιστική κρίση και η ολλανδική ανησυχία

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες αυτής της επιχείρησης», η οποία εγείρει τον κίνδυνο να οπισθοδρομήσει «ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» και να απειληθεί «η σταθερότητα της περιοχής», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ολλανδικής κυβέρνησης.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν από την Τετάρτη, όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη σύρων ανταρτών που εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν, άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία.

Η Άγκυρα διατείνεται πως ο σκοπός της επιχείρησης αυτής είναι να απωθήσει τους κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες, ώστε να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη», όπου θα εγκατασταθούν 1 ως 2 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται το τρέχον διάστημα στην τουρκική επικράτεια.

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Νωρίτερα χθες, η Σουηδία έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων από την ΕΕ στην Τουρκία.

Η Στοκχόλμη δεν έδωσε καμιά άδεια για την εξαγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία το 2018 ούτε το 2019.

Μολονότι η τουρκική εισβολή προκάλεσε ανησυχία και οργή σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν διαγράφεται κάποια συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, αναγνώριζαν χθες εκπρόσωποι κρατών μελών της ΕΕ.

Ωστόσο το ζήτημα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του συμβουλίου των ευρωπαίων ΥΠΕΞ μεθαύριο Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, παρόντος του επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας Στεφ Μπλοκ, ο οποίος ανέβαλε επίσκεψή του στην Ινδία για να είναι εκεί.

Σκληρά λόγια στον Τούρκο πρέσβη

Ο τούρκος πρεσβευτής στην Ολλανδία, που κλήθηκε από τον Μπλοκ μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, έγινε δεκτός στο ολλανδικό ΥΠΕΞ προχθές Πέμπτη όπου ανταλλάχθηκαν «σκληρά» λόγια, σύμφωνα με την υπουργό Διεθνούς Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ολλανδίας, τη Σίχριντ Κάαχ.

Η απόφαση του Μπλοκ να καλέσει τον τούρκο πρεσβευτή καταγράφηκε μόλις έναν χρόνο μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών, που παρέμεναν στον πάγο αφότου η Χάγη δεν επέτρεψε το 2017 σε δυο υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να πάνε να μιλήσουν υπέρ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ, όπου είχαν ξεσπάσει επεισόδια.

Η Ολλανδία είναι από το 2014 μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ ο οποίος διεξήγαγε επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πάνω από 50 ολλανδοί στρατιωτικοί ήταν ακόμη ανεπτυγμένοι τον Μάιο στην Αρμπίλ του Ιράκ, για την εκπαίδευση κούρδων μαχητών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝΟΛΛΑΝΔΙΑΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert