OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Bloomberg: Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο

17/01/2020 - 18:00
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει τους κινδύνους στην Μεσόγειο από τις κινήσεις Ερντογάν. Αφορμή οι δηλώσεις του σουλτάνου για αποστολή πλοίου ερευνών νότια του Καστελόριζου.

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να διευρύνει τις ανησυχίες της από όσες ήδη έχει, προσθέτοντας και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου Ελλάδας  – Τουρκίας στην Μεσόγειο, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζει με τον εφιάλτη ενός νέου προσφυγικού κύματος, αλλά όσο αυτό κατευθύνει την πολιτική της σχετικά με την Τουρκία και τη Λιβύη, η Ένωση ίσως χρειαστεί να επεκτείνει την λίστα των ανησυχιών της.

“Ο Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και να αρχίσει εξορυκτικές εργασίες, πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ”, επισημαίνει το Bloomberg.

“Για την Αθήνα -συνεχίζει το Bloomberg- μια τέτοια κίνηση θα ξεπερνούσε τα όρια και ακόμη δήλωση Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα διπλωματικό διάβημα δεν θα μπορούσε να την σταματήσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε πολλά περιθώρια, δηλαδή ή να εμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα ή να διακινδυνεύσει την πολιτική αυτοκτονία του”.

“Και μετά τι;”, αναρωτιέται το Bloomberg. “Όσοι ανακαλούν στη μνήμη τους τον Ιανουάριο του 1996, γνωρίζουν ότι άσχημα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδίου. Χρειάζεται έναν λάθος υπολογισμό ή ένα στραβοπάτημα, ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση στην καταστροφή”.

Ερντογάν: Γεωτρήσεις νότια του Καστελόριζου εντός του 2020

Τί ήταν όμως αυτό που προκάλεσε το δημοσίευμα του Bloomberg; Η ομιλία προς το έθνος που απηύθυνε την Πέμπτη ο Ερντογάν, στην οποία εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας.

Αφ’ ενός ο Ερντογάν είπε ότι χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και της Λιβύης δεν είναι πλέον νομικά έγκυρη η διεξαγωγή γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών στις περιοχές που περιλαμβάνονται στην συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δυο χώρες.

Αφ’ ετέρου -και αυτό εννοεί το Bloomberg- πως σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις της Τουρκίας θα αρχίσουν μέσα στο 2020 και μάλιστα ακόμα και νότια του Καστελόριζου!

“Η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: Bloomberg

Tags: ΕΛΛΑΔΑΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕΡΝΤΟΓΑΝΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία - Bloomberg
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Bloomberg: Η Τουρκία ετοιμάζει νομοσχέδιο για να διεκδικήσει επίσημα θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Μεσόγειο

08/05/2026 - 15:15
τουρκικό UAV - FIR
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό CN-235 και UAV έκαναν παραβάσεις στο FIR Αθηνών – Mία παραβίαση του εναέριου χώρου από το drone

05/05/2026 - 18:02
ΟΗΕ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Παρέμβαση Ελλάδας στον ΟΗΕ σε δήλωση Τουρκίας: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ

29/04/2026 - 22:02

Διαβάστε Επίσης

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

SOUTHCOM: Βομβαρδισμός εναντίον σκάφους που μετέφερε ναρκωτικά στον Ειρηνικό – Επέζησε ένας από τους επιβαίνοντες [vid]

Το Κρεμλίνο αντιδρά στο τρολάρισμα του Ζελένσκι που «επέτρεψε» την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Δένδιας: Επίσκεψη στην έδρα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στη Θεσσαλονίκη [pics, vid]

Ο Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία: «Στην Ουκρανία αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που υποστηρίζονται από το NATO»

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ζητά να εκκενωθούν αρκετά χωριά στο νότο

Ιράν: Εντοπίστηκε μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο, ανοιχτά της νήσου Χαργκ

Top News

Η Σία Κοσιώνη μετά το τελευταίο δελτίο της στον ΣΚΑΪ: «Η δουλειά μας είναι άγρια και άδικη πολλές φορές»

Η διαδρομή των 6 UFO που καταγράφηκαν στην Ελλάδα: Βίντεο από τους απότομους ελιγμούς σε Αιγαίο και ξηρά

Eurovision: Οι φορές που η Ελλάδα μπήκε στη «χρυσή» 5άδα του διαγωνισμού - Από την Έλενα Παπαρίζου, στον Σάκη Ρουβά και την Καλομοίρα

Metallica: Απόψε η μεγάλη συναυλία των θρύλων της metal στο ΟΑΚΑ – Όλες οι πληροφορίες για τη μεγάλη βραδιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert